Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Havaalanı ile birlikte termal için yaşlı turizmi başlayacak

Bu haberin fotoğrafı yok
Havaalanı ile birlikte termal için yaşlı turizmi başlayacak

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi tarafından 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan’ın katılımıyla bir söyleşi düzenlendi. Şencan, Zafer Havaalanı’nın açılmasıyla Afyonkarahisar’ın termal zenginliklerinden faydalanmak isteyen yaşlıların kente geleceğini söyledi

Prof. Dr. İrfan Şencan, söyleşi öncesinde AKÜ Tıp Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonunda, başta AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak olmak üzere AKÜ’nün sağlıkla birimlerinin idarecileriyle bir araya gelerek, sağlık alanındaki uygulamalara ve sorunlara yönelik istişare toplantısı yaptı.
Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezindeki, söyleşiye AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Deniz Fırat’ın yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. AKÜ Tıp Fakültesi, Afyon Sağlık Yüksekokulu ve Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin yoğun katılım gösterdiği söyleşide Prof. Dr. İrfan Şencan, öğrencilerin sağlık sektörüne ve mesleklerine ilişkin sorularını yanıtladı.
Yaşlı Bakımı önem kazanıyor
Konuşmasına tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramını kutlayarak başlayan Prof. Dr. Şencan, AKÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencisinin Yaşlı Bakımı Programının görev tanımına ilişkin sorusuna karşılık, “Şu anda sağlık alanında belli tanımlanmış meslekler var. Bir kısmı eskiden beri var olan, bir kısmı da geçtiğimiz yıl tanımlanmış 40 civarında meslek tanımları kanuni olarak yapılmıştır. Bunların dışında farklı meslek grupları var. Bunların da meslek tanımı var. Ama herhalde şunu öncelemek lazım: Bürokratik süreci tamamlanacak işler var, bir de işin özü var. Elbette bürokratik sürecin tamamlanarak, mesleğin tanımlanması önemli. Ama ondan da önemlisi Yaşlı Bakımı alanında iş gücüne ihtiyaç var mı? Yaşlı bakımı mesleğinin görev tanımı her an yapılabilir ama bu alanda yapılan işe olan ihtiyaç önemli bir husus ki, sizin yaptığınız işe ihtiyaç var ve gittikçe de artacaktır. Çünkü nüfusumuz yaşlanıyor. Yaş ortalamamız 74’lere geldi. Onun dışında özellikle bulunduğunuz il sınırları içerisindeki termal ve sağlık turizmi önü daha açık alanlar oluşturuyor. Havaalanın da 1-1,5 sene içerisinde hizmete gireceği söyleniyor ki, bu da önemli bir yaşlı turizminin de geleceğini belirliyor. Öte yandan önümüzdeki dönemlerde Geriatrik turizm ve Geriatrik bakım ile ilgili çalışmaları hızlandıracağız” dedi.
Yabancı dil şart
Prof. Dr. Şencan, mesleğe yeni başlayan sağlıkçıların hedefleri arasında yer alan akademisyenlik ile ilgili yöneltilen soruya ilişkin olarak da şunları söyledi: “Bütün dünyada mal üretimi, robotize oluyor. Bundan sonra ya bilgi ya da hizmet üreteceksiniz. Eğer hizmet üretecekseniz, insan sağlığına yönelik hizmet üretiminin önümüzdeki süreçte de hep daha büyüyeceğini düşünüyoruz. Çünkü dünyanın gelir düzeyi arttıkça insanlar, kendi sağlıklarına ve konforlarına yönelik harcamalar yapacaklardır. Dolayısıyla bu alandaki hizmet ihtiyacı da artacaktır. O yüzden sağlıkla ilgili bütün branşların şu anda önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde istihdam sorunu yok. Ancak dünyanın gidişine de baktığımızda istihdam sorunun en az yaşanacağı alanın sağlık alanı olacağını düşünüyorum. Bu nedenle sağlık alanında okuyan arkadaşlarım, Türkiye’de ve dünyada sağlık alanı ile ilgili istihdam sorunu yaşamayacakları kanaatindeyim. Bundan hareketle, hem Türkiye’ye gelecek yabancılar için hem de Türkiye’den yurt dışına gideceklere orada sağlık hizmeti verebilmek için yabanc�� dil bilmek gerekecektir. Ama önümüzdeki 10-15 yıl için dışarıya göndereceğimiz sağlıkçımız yok. Bunu net olarak söylemek lazım. Turizmin bir parçası olarak, yurt dışından gelenlere sağlık hizmeti vereceğiz ama henüz yurt dışına ihraç edebileceğimiz bir sağlık personeline ve kaynağa sahip değiliz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Şencan’ın öğrencilerin sorularını yanıtlamasıyla devam eden söyleşi sonunda AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Prof. Dr. İrfan Şencan’a katkı ve katılımlarından dolayı teşekkür ederek, günün anısına bir plaket takdim etti. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti