Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hayvan Çipi Ne Kadar? 2023

Hayvan çipi ne kadar sorusu bugün internette ne çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, Hayvan çipi ne kadar? Neden bugün internette en çok arananlar listesinde yer aldı? Tüm bu soruların yanıtı haberimizde.

Hayvan çipi ne kadar

Mikroçip uygulaması, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” kapsamında zorunlu hale getirilmişti. Bu uygulama ile evcil hayvanların kimliklendirilerek kayıt altına alınmasını sağlayan bir işlemdir. Mikroçip uygulaması, yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki hayvanlar için geçerli olmayıp bunun dışındaki bütün sahiplenilmiş gelincik, kedi ve köpekler için zorunludur.

Mikroçip, Radyo Frekans Etiketi Tanımlama Sistemi ile çalışan ve özel bir kimlik numarasına sahip olan bir cihazdır. Mikroçip uygulaması sayesinde kaybolan kedi ve köpeklerin bulunması ya da dışarıya bırakılan bu hayvanların sahiplerinin tespit edilmesi açısından oldukça önemlidir. Mikroçip uygulaması, evcil hayvana bazı bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı veri tabanına kaydeder. Böylelikle her evcil hayvanın HAYBİS adı verilen sistemde birer kimlik numarası olur. Evcil hayvanlara dair bilgiler, Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET) saklanır.

MİKROÇİP NEREDE TAKILIR?

Evcil hayvanlara mikroçip takma işlemi, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde, veteriner kliniklerde ve hayvan hastanelerinde uygulanabilir. Mikroçiplerin dayanıklılığı en az 25 yıl olarak hesaplanmıştır.

ÇİP TAKTIRMA FİYATLARI 2023 NE KADAR?

Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. Bu fiyat her yıl güncellenmektedir. 2023 yılında, kedi mikroçip aşılama fiyatı; Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat 150 TL ile 300 TL gibi fiyatlarda takılmaktadır. Köpek mikroçip aşılama fiyatları ise; Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı müdürlüklerde ödemen gereken ücret 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat 100 TL ile 250 TL arasında uygulanmaktadır.

2023 yılı itibarıyla yeni bir evcil hayvan sahiplenen bireylerin 60 gün içerisinde mikroçip taktırması gerekmektedir.  Yeni doğan kedi ve köpeklerde mikroçip zorunluluğu, üç aylık geçtikten sonra taktırılmalıdır.