Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hedef Türk devleti kurmaktı” – Kocatepe Gazetesi

Erdal Akar konferans salonunda
"Hedef Türk devleti kurmaktı"

Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Aydın’ın yaptığı etkinlikte Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Burak Ahmet Saka ile Dr. Öğr. Üyesi Sibel Yazıcı katıldı.
“ATATÜRK VE ARKADAŞLARININ
 AKILLARI TÜRK DEVLETİ
KURMA FİKRİ İLE DOLUYDU”
Panelde ilk konuşmayı yapan Öğretim Görevlisi Burak Ahmet Saka, “Meclisin Açılışı ve Milli Mücadeledeki Rolü” konulu sunumunda Milli Mücadelenin tetikleyicisi olan gelişmeleri anlattı. Saka, “30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Anlaşması ile 1. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti için son bulmuştur. Bu ateşkes de Osmanlı için bir nevi sonun başlangıcı oldu. Zira anlaşma uyarınca itilaf devletlerine ait güçler Anadolu’yu işgale başlamıştı” dedi.
Saka, “İstanbul hükümetinin de bu duruma sessiz kalması işi daha ciddi boyuta taşımıştı. Bu süreçte Osmanlı’yı kurtarmak için İngiliz himayesi ve Amerikan mandası konuşuluyordu. Bu süreçte Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının akıllarında ise milli egemenliğe dayalı kayıtsız şartsız bağımsız Türk devleti kurmak fikri yatmaktaydı.” diye konuştu.
“İLK MECLİS CUMA
GÜNÜ AÇILARAK HALK DESTEĞİ SAĞLANDI”
Meclisin açıldığında saltanat ve hilafet yanlısı kesimin desteğini almak için çalışmalar yapıldığını kaydeden Saka, “Meclisin açılmasından 2 gün önce Mustafa Kemal Paşa, kolordulara ve birçok merkeze yönelik bir genelge yayınladı. Burada meclisi 23 Nisan Cuma günü Ankara’da rastlayacağı, açılışın Cuma gününe rastlaması ile o günün kutsallığı ile tüm mebuslar ile Hacı Bayram Veli Camii’nde Cuma namazı kılınacağı, Sancak-ı Şerif ve Sakal-ı Şerif alınarak buradan meclis binasına geçilerek dualar okunacağı belirtilmiştir. Normalde Perşembe günü açılması planlanan meclis, saltanat ve hilafet yanlısı olan ve çoğunluğu muhafazakâr olan kesim için bu karar alınmıştır.” ifadelerini kullandı.
“1876 YILINDA KURULAN MECLİS
ANAYASA YAPMAMIŞTIR”
Dr. Öğretim Üyesi Sibel Yazıcı ise Osmanlı Devletinden süre gelen dönemlerden itibaren demokratikleşme ve meclis sistemleri ile ilgili bilgiler verdi. Osmanlı Devletinden süre gelen meclis sistemi ile ilgili konuşan Yazıcı, “1876’da hepinizin bildiği Osmanlı Devleti meşruti yönetime geçmiştir. Bu geçişte ilginç bir nokta vardır; önce anayasa ilan edilir, daha sonra meclis açılır. Hâlbuki demokratik sistemlerde anayasayı yapmakla yükümlü olan yer meclistir. Daha sonra bir takım sebeplerle meşrutiyetin devam etmesini engelleniyor ama 1908’de tekrar meclisin açıldığını görüyoruz. Bu yeni meclisin önceki anayasal sistemden farklı olarak padişahın yetki noktalarını kısıtlayıcı hamleler yaptığını ve 1909 tarihinde anayasayı ciddi manada değişikliğe uğrattığını görüyoruz. Bu anlamda bu konuyu milli egemenlik konusunda önemli bir adım olarak görebiliriz bunu.” diye konuştu.
“İLK MECLİS TÜRKİYE
 CUMHURİYETİNİN TEMELİNİ OLUŞTURDU”
Panelin moderatörlüğnü üstlenen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Aydın ise ilk meclisin Türkiye Cumhuriyetinin temelini oluşturduğu belirtti. Aydın, şöyle devam etti:
“Aynı zamanda ilk meclis son derece demokratik bir meclistir. Bu cümleyi çok sık tekrarlarız ancak ilk meclis; her türlü dünya görüşüne, her türlü mesleğe, her türlü eğitim seviyesine ait olmalarına rağmen birleştikleri tek nokta var, o da ülkenin bir an önce düşman işgalinden kurtarılmasını gerçekleştirmektir. Daha sonra bu fikir ayrılıkları netleşecektir ama yapılan mücadelenin meşru bir zeminde olduğunu göstermek adına da her şeyden önce bu meclisin açılmasının zorunluluğu dile getirilmiştir. Bu meclisin bir diğer özelliği de, milli egemenliğe dayanması ve kendisinden üstün bir gücü tanımamasıdır.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti