Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Hepimiz engelli adayıyız” – Kocatepe Gazetesi

“Hepimiz engelli adayıyız” – Kocatepe Gazetesi
"Hepimiz engelli adayıyız"

Anıtpark’ta gerçekleştirilen festival, saygı duruşunda bulunulması ve akabinde okunan İstiklal Marşı’nın ardından, Afyonkarahisar Gençlik Merkezi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisiyle başladı. Beğeni toplayan gösterinin ardından festivalin açılış konuşmasını yapan Engelliler Meclisi Başkanı Mesut Yurt, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nın bir kutlama değil, farkındalık haftası olduğunu belirterek, “Bizler de farkındalık oluşturabilmek maksadıyla toplumu bilinçlendirmek amacıyla bu organizasyonu 14 yıldır düzenliyoruz. Bugüne kadar birlikte birçok sorunu aşmayı bildik. Bundan sonra da sorunlarımızı, kurumlarımızın destekleriyle çözmenin çabası içerisinde olacağız” dedi. Engelliler Meclisi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Yurt, festivale desteklerinden dolayı Vali Mustafa Tutulmaz’a, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e ve kurumlara teşekkür etti.
“BİRLİKTE ÇALIŞALIM”
Yaklaşık 10 yıldır Kent Konseyi başkanlığını yürüttüğünü hatırlatan Kent Konseyi Başkanı M. Emin Birliktir, ise konseye bağlı meclisler arasında en çalışkan meclisin Engelliler Meclisi olduğunu söyledi. Bu başarılarından dolayı bütün engelli derneklerini tebrik eden Birliktir, engelli dernekleriyle ilgili bir de özeleştiri yapmak istediğini belirterek şöyle konuştu:
“Bütün engelli derneklerimize; devletimiz, valiliğimiz ve belediyemiz istedikleri her türlü desteği verdi. Onlar adına, devlet büyüklerimize ve yöneticilerimize şükranlarımı sunuyorum. Birliktelikte, bereket ve rahmet ayrılıkta; azap ve zahmet vardır. Ben buradan bütün engelli derneklerimizin Kent Konseyi Engelliler Meclisi’ne dahil olmalarını istiyorum. Ayrı ayrı hareket edilirse fazla sözünüz dinlenmiyor, dertleriniz anlatılamıyor. Daha önce bu birlikteliği sağlamıştık ama son bir yıldır sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. O derneklerimize, Valimiz ve Belediye Başkanımızın huzurunda ‘Gelin Kent Konseyi Engelliler Meclisi’ altında birlikte hareket edelim diyorum.”
“NE ZAMAN NE
OLACAĞINI BİLEMEYİZ”
Engelli vatandaşların yaşadığı sorunların sadece onların değil; ailelerinin, çevrenin ve tüm insanlığın ortak sorunu olduğunu belirten Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise, “Engelli olmak bir seçim değildir. Engelli bireylerimizin hassasiyetlerine kulak vermeli, onların yaşam mücadelesine destek olarak, hayatlarını kolaylaştırmak için üzerimize düşen görevleri yapmalıyız. Şunu çok iyi biliyoruz  ki sağlıklı her bir birey aynı zamanda engelli adayıdır. Çünkü ne zaman, nerede, nasıl bir olayla karşılaşacağımızı bilemeyiz. Bugün bizim için asıl önemli olan; duygularımızın fikirlerimizin insani ilişkilerimizin önünde hiçbir engelin olmamasıdır. Hükümetimizin de engelli kardeşlerimize yönelik gerçekleştirdiği özverili çalışmalardan feyz alarak Afyonkarahisar’da engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Afyonkarahisar Belediyesi olarak daha önce, 586 akülü araç 350’ye yakın tekerlik sandalye ile engelli kardeşlerimizin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Bu anlamlı haftada engelli vatandaşlarımıza karşı hassasiyet ve bilincin artmasını temenni ediyor, engelli vatandaşlarımızla ailelerini, sevgi ve kardeşlik duygularıyla kucaklıyorum” diye konuştu.
“HEPİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ”
Vali Mustafa Tutulmaz da hafta boyunca yapılacak ve yapılan etkinliklerle bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek şunları söyledi:
“Bu algı, hepimizin birer engelli adayı olduğudur. Bunun; kime, ne zaman ve nerede geleceğini hiç kimse bilemez. Mevcut engelli kardeşlerimiz de kendilerinin bir tercihi olarak bu durumda değiller. O zaman biz, engelli kardeşlerimizi anlamalıyız. Onların problemlerini çözme yolunda gayret sarf etmeliyiz. Bugüne kadar gerek hükümetlerimiz gerek Valiliğimiz gerekse Belediyemiz gerekse de kurum ve kuruluşlarımız engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözülmesi yönünde önemli çaba göstermişlerdir. Son yıllarda sosyal devlet olmanın bir gereği olarak engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin önemli problemlerinin çözümü noktasında belirli bir aşama kaydedildi. Engelli kardeşlerimiz, hizmete ulaşmadaki engellilerinin kaldırılmasıyla kamu hizmetinden önemli bir şekilde faydalanır, aynı zamanda kamu hizmeti sunar hale gelmişlerdir. Bu da devletimizin engelli kardeşlerimize olan ilgisinin bir göstergesidir. Engelli kardeşlerimiz diğer insanlar gibi toplumun bir parçasıdır.”
ENGELLİ HAKLARINA DİKKAT ÇEKMEYE ÇALIŞTILAR
Yapılan konuşmaların ardından festival, Afyonkarahisar Özel Eğitim Okulları öğrencileri öncülüğünde gerçekleşen kortej yürüyüşüyle devam etti. Protokol üyeleri de engellilerle birlikte yürüyerek, engelli haklarına dikkat çekmeye çalıştı. Gözleri bağlı ellerinde bastonla yürüyüşü gerçekleştiren protokol üyeleri, görme engelli bir vatandaşın nasıl yaşadığını anlayıp empati kurdu. Karaman İş Merkezi’nde sona eren yürüyüş sonunda, Vali Mustafa Tutulmaz yaşadığı tecrübeye ilişkin, “Kısa bir mesafe de olsa görme engelli olmanın ne kadar zor olduğunu anladık. Allah, görme engelli ve diğer engelli kardeşlerimizin kendilerine ve ailelerine sabırlar versin” değerlendirmesinde bulundu. Yürüyüşün ardından Karaman İş Merkezi’nde hazırlanan ‘Engelsiz Sanat, Engelsiz Hayat’ sergisinin açılışı yapıldı. Halk Eğitim Merkezi, engellilere yönelik eğitim kurumları ve derneklerinin hazırladığı el sanatlarının sergilendiği sergi ilgi gördü. Vali Mustafa Tutulmaz ve beraberindeki protokol mensupları ile birlikte sergiyi gezen Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, emeklerinden dolayı engelli vatandaşları tebrik etti.