Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Her işi adaletle yapmak itidalli olmaktır

Ensar Vakfı’nın Ramazan’da İkindi
Her işi adaletle yapmak itidalli olmaktır

Ensar Vakfı’nın Ramazan’da İkindi Sohbetlerinin 8’nci gün konuşmacısı Afyonkarahisar Müftü Yardımcısı M. Ali Özer oldu. Özer, “İslam Dininde İtidal” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunum öncesi AKÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Kadir Yıldırım tarafından Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunuldu. Programın sunumun AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Emin Uz gerçekleştirdi.
PEYGAMBERİMİZİN GENEL ÖZELLİĞİ İTİDAL
İl Müftü Yardımcısı Muhammed Ali Özer, sohbet programı katılımcıları ve tüm İslam Aleminin Ramazan ayının mübarek olmasını diledi. Özer, bu ay hürmetine Allah’tan şu anda başta Filistin’de olmak üzere bir çok yerde Müslümanlar’ın çektiği acıları dindirmesini diledi. Allah’ın Ramazan ayı bereketini herkesin evine nasip eylemesi duasında bulunan Özer, “Bu sayede Allah’a iyi bir kul olabilmeyi yarın Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (SAV) komşu olabilmeyi, cennette buluşabilmeyi nasip eylesin. Emin Uz hocamızın da takdimde ifade ettiği gibi zaten Peygamberimizin genel özelliği itidaldir. Orta olmaktır. Ne ifrat ne tefrik. Peygamber Efendimizin hayatına bakıldığı zaman bunu bariz bir şekilde görüyoruz. Yanında hepimizin bildiği Hz. Ebubekir var. Bir de diğer yanında da yine hepimizin bildiği Hz. Ömer var. Hz. Ebubekir’in kendine has yumuşak bir üslubu var. Kızdığı, kavga ettiği çok istisnadır. Hz. Ömer’in de kendine has bir azameti ve bir anlayışı ve duruşu var. Bunların tam ortasında Peygamber Efendimizin de bizim hilm, yumuşaklık dediğimiz bir duruşu var” dedi.
İTİDAL HAYATI KAPSAR
M. Ali Özer, itidal denilince akla; İnançta itidal, ibadetlerde itidal, dünya ve ahiret işlerinde yine itidal, harcamalarda itidal, dostluk ve düşmanlıkta itidal, yeme-içmede, giyim-kuşumada itidal, zamanı kullanmada, mekanı kullanmada itidalin geçerli olduğuna değindi. İtidal konusunun bu manada sayıca arttırılabileceğine dikkat çeken Özer, “İtidal ile bağlantılı olarak sayı arttırılabilir ama şöyle düşünüldüğünde itidal kelimesinin köküne inildiğinde Türkçe’de de kullandığımız bazı benzer kelimeler var. İtidal adene kelimesinden türer. Adene kelimesi de aslında bir denkliği ifade ediyor. Yani eşitleme babında bir durum söz konusudur. İtidal dengeli ve normal olmayı yani anormal olmamayı ve ılımlı olmayı ifade eder” diye konuştu.
İTİDAL ÖLÇÜLÜ TOPLUMU SAĞLAR
İtidal kavramının denkliği de ifade ettiğini söyleyen M. Ali Özer, “Biz hangi işi yapıyorsak yapalım. Ticaret, memurluk, öğretmenlik, imamlık, müezzinlik olabilir. Ne olursa olsun yaptığımız işlerde adil olmayı becerebilmek itidalli olmaktır. Bu manada da Allah’ın arzusuna, istediğine uygun olarak davranabilmektir. İtidale benzeyen ve itidal gibi kullanılan, Türkçe de bilinen içtihat kelimesi vardır. Ulema itidalin; ifrat ve tefriklerden korunarak inancında, ahlakında her türlü tutum ve davranışlarında doğruluk, dürüstlük ve adalet çizgisinde kalmayı başaran, dengeli, sağduyulu, ölçülü, insaflı, uyumlu nesil ve toplum anlamına gelir demektedir” şeklinde konuştu. >> Burcu AYDIN’ın ÖZEL Haberi