Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hıfzıssıhha Kurulu’ndan iki yeni karar daha

Hıfzıssıhha Kurulu’ndan iki yeni karar daha

İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan 66 ve 67 numaralı kararlarda, izalasyonu ihlal eden kişilere uygulanacak yaptırımlardan, değişik nedenlerden dolayı ikametinde bulunamayanlara yönelik tedbirler bildirildi. Öte yandan HES kodu olmadan şehir içi yolculuklarda bilet satışı yapılmazken, güvenlik güçleri etkin denetmeler yapacak

 

Afyonkarahisar İl Hıfzıssıhha Meclisi Vali Gökmen Çiçek’in Başkanlığında toplanarak 66-67 numaralı kararları imza altına aldı.
BİR GÜNLÜK İZİN KALKTI NİKÂHLARDA GÖREVE DEVAM
İl Hıfzıssıhha Kurulunun 66. kararında “Kamu İzlem Görevlisi” olarak görevlendirilen memurların görev yaptıkları her düğün için 1 gün süre ile idari izinli sayılmaları kararı iptal edildi. Yine bu karar doğrultusunda “Kamu İzlem Görevlisi olarak görevlendirilen memurlar, 3 Eylül 2020 tarihli kurul kararıyla nikâh merasimi tedbir kararları ile görevlerini ifa edecekler.
TEDBİR İHLALLERİNE KARŞI TEDBİRLER AÇIKLANILDI
Kurulun 67 numaralı kararında; İzolasyon süreçlerini evlerinde geçirmekte olan (hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç) hastalık belirtisi gösteren veya bu yönde tanı konulan kişiler ile temaslı oldukları belirlenen kişilere yönelik etkin takip ve denetim sistemi belirlendiği hatırlatıldı. Öte yandan mevsimlik tarım işçilerinin barındığı alanlar, inşaat şantiyeleri gibi yerlerde Covid-19 tanılı ya da temaslısı olan kişilerin izolasyona alınmalarında; bu yerlerin geçici nitelikte olması ve izolasyon koşullarını sağlama imkanı bulunmaması nedenleriyle çeşitli güçlüklerle karşı karşıya kalındığı belirtildi. İl-İlçe Salgın Denetim Merkezleri aracılığıyla yapılan rehberlik ve denetimlere rağmen hakkında izolasyon kararı verilmiş bazı kişilerin tedbirlere aykırı davranarak ikametlerini terk etmek suretiyle halk sağlığını riske attıkları, hastalığın başka kişilere bulaşmasına sebebiyet verdikleri anlaşıldığından alınan tedbirler açıklanıldı.
İHTİYAÇLARI AFAD VE KIZILAY KARŞILAYACAK
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 72. maddesine vurgu yapılan kararda; İzolasyon koşullarını ihlal eden ya da izolasyon koşullarını sağlama imkanı olmayan geçici nitelikte yerlerde konaklayan kişilerin izolasyon süreçlerini geçirmek, tamamlatmak üzere Valilikçe yurt-pansiyon gibi yerlerin belirlenmesi gerektiği kaydedildi. İlgili Bakanlıklarca Valiliğe tahsis edilecek yurtlar veya pansiyonlar görev paylaşımına göre çalışacak. Yurt veya pansiyonların yönetimi Vali tarafından görevlendirilecek bir mülki idare amirinin genel koordinasyonunda mevcut yöneticilerle sağlanacak. Yurt veya pansiyonların her türlü temizlik hizmetleri ve diğer lojistik ihtiyaçları AFAD tarafından karşılanacak. Yurt veya pansiyonlarda izolasyona tabi tutulması kararlaştırılan kişiler ile görevlendirilen personelin beslenme ihtiyaçları AFAD koordinasyonunda Kızılay tarafından karşılanacak. Yurt veya pansiyonlarda izolasyona tabi tutulması kararlaştırılan kişilerin sağlık durumlarını gözlemlemek, tıbben gerekli durumlarda sağlık kuruluşlarına sevkini koordine etmek ve görevlendirilen personelin salgınla mücadelede belirlenen tedbirlere uygun çalışması sağlamak üzere yeterli sağlık personeli Valilikçe görevlendirilecek. Yurt veya pansiyonlara ziyaretçi kabul edilmeyecek. 24 saat esasına göre kesintisiz sürdürülecek güvenlik önlemleri mülki idare amirinin gözetiminde yeteri kadar güvenlik personeli ile sağlanacak.
İZALASYONU İHLAL EDENLERE İŞLEM YAPILACAK
Hakkında evinde izolasyon kararı verilmiş olmakla birlikte geçici ve mevsimlik işlerde çalışan tarım ve inşaat işçileri ile değişik sebeplerden ötürü izolasyon sürecini geçirecek uygun bir meskeni olmayan kişilere yönelik düzenleme sözkonusu. Bu durumda olan kişiler Valilikçe kendilerine tahsis edilen yurtlara veya pansiyonlara yerleştirilecek ve izolasyon süresi burada tamamlatılacak. Bu kişilerin izolasyon süresince tahakkuk edecek iaşe ve ibate bedeli Valilikçe karşılanacak. Evde izolasyonda olması gerekirken yapılan denetimler sonucunda konutlarını terk etmek başta olmak üzere değişik şekillerde izolasyon kararına aykırı hareket eden kişiler; İlgili Genelgelerimiz çerçevesinde gerekli idari işlemler yapılacak ve TCK 195. maddesi uyarınca hakkında suç duyurusunda bulunulacak. Ayrıca Valilikçe izolasyon sürecini tamamlatmak üzere yurtlara veya pansiyonlara sevk edilerek zorunlu izolasyona tabi tutulacak.
HES KODU OLMADAN BİLET SATIŞI YOK
Şehirlerarası otobüslerde HES Kodu Zorunluluğu kontrollü sosyal hayat döneminde koronavirüs salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için alınan tedbirler arasında yer alıyor. İçişleri Bakanlığının 30 Mayıs 2020 tarihli ve 8558 sayılı Genelgesinde şehirlerarası toplu ulaşım araçlarıyla (uçak, tren, otobüs vb.) yapılacak seyahatlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra biletlemelerin yapılması zorunluluğu getirildi. Ancak uygulamada şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan bazı firmaların zaman zaman bu kurala riayet etmedikleri şikâyetleri üzerine tedbirler alındı. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalar (otobüs, midibüs, minibüs vb.) tarafından her türlü biletleme işlemi esnasında müşterilerden HES kodu talep edilecek ve HES kodu olmadan bilet satışı yapılmayacak. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınma esnasında da yolcuların HES kodu kontrol edilecek. Araca binmesinde herhangi bir sakınca olmadığı anlaşılan yolcular araçlara binebilecekler. Gerek bilet satışı gerekse araca alınma esnasındaki HES kodu kontrolünde; Covid19 tanılı ya da temaslısı olduğu tespit edilen kişiler için gerekli bildirim ilgili firma yetkililerince kolluk birimlerine ve sağlık kuruluşlarına yapılacak. Başta trafik birimleri olmak üzere kolluk birimleri HES kodu olmaksızın bilet satışı yapılmaması ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınmaması hususlarını denetleyecek.
>> Kocatepe Haber Merkezi