Hollandalılar Artık Beyin Üretiyor
Hollandalı bilim insanları bilim tarihine altın harflerle adını yazdırdı. İnsanlık tarihinin bomba keşfi olan bu durum, Dünyayı yeni bir çağın beklentisini hatta yeni bir çağı açmış olabilir.
Hollandalı bilim insanları, eski zamanların tenis benzeri bir oyun olan Pong oyununu kötü dahi olsa da oynamayı öğretebilmişler. Bilim insanları ürettikleri beynin ‘’hislerinin olduğunu ve çevresinde olanlara tepki verebildiğini’’ söylediler. Yabancı bir dergiye yazan projenin üyelerinden Dr. Breet Kagan, ‘’laboratuvar kaplarında yetiştirilen dünya da ilk hissedebilen bir beyin oluşturduklarını iddia’’ etmiş.
Diğer proje üyeleri bu durumun biraz ‘’abartı’’ olduğunu, beynin hislerinin olduğunu söylemenin yanlış’’ olacağını ama yine de yaptıklarının ‘’heyecan verici’’ olduğunu söylediler.
Dr. Kagan ‘’Bu oluşturduğumuz organizmaya daha uygun bir isim tanımlayamadık. Çünkü dışardan bilgiyi alabiliyor, aldığı bilgiyi işleyip aynı anda işleve dökebiliyor.’’ Dedi. Ürettikleri bu organizmaya ‘’mini beyin’’ adını verdiler. Mini beyinler, ilk olarak 2013 yılında beynin küçük olduğu bir genetik hastalık olan mikrosefaliyi inceleyip kontrol altına alabilmek için üretilmiştir. O zamandan bu zamana bu beyinler daha da geliştirilmeye çalışılmış ve araştırmalarda kullanılmıştır. Ama Hollandalıların yaptığı bu çalışmada ilk defa dış çevrede ki uyarıyı alıp ona uyum sağlayabildi.
Proje ekibi farenin birinden embriyosundan aldıkları kök hücreden 800 bin beyin hücresi oluşturup, bu beyni de oyunda ki topun ne taraf da olduğunu top gelirken ne yapması gerektiğini söyleyen bir elektrot grubuna bağlamışlar. Beyin hücreleri ise bu gelen komutlara tepki vermeye faaliyetlerini oluşturmuşlar. Dikkatleri çeken kısım ise hücreler oyun ilerledikçe enerji kullanımını kademe kademe azaltmışlar. Ve topun çubuğu geçip oyun bir öncekinden farklı bir yerde çok daha farklı bir şekilde başladıkça daha fazla enerji harcamaya başlamışlar.
Üretilen bu mini beyin, oyunu 5 dakika içerisinde öğrenip başarısızlıklarına rağmen tekrar tekrar başlamış. Ama genel olarak oyun kayıtlarına baktığımızda başarı yüzdesi, başarısızlık yüzdesinde çok daha yüksekmiş. Fakat Bilim insanları beynin hafızasının olmadığının her seferinde oyunu önce öğrenmeye çalıştığı sonrasında oynamaya başladığını, ve ne yaptığını yani oyun oynadığını bilmiyor diyorlar.
Ama bilim insanları bu beynin çoğu hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini umduklarını belirtiyorlar. Mesela bir Alzheimer hastasının ne tepkiler verebilirse bire bir aynı olduğunu ve hatta bu beyne sıfırdan bir bilinç yükleyebilirsek bunu insanlar içinde yapabiliriz anlamına gelebilirmiş.