Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hukukçulardan hükümlülere özel söyleşi – Kocatepe Gazetesi

Hukukçulardan hükümlülere özel söyleşi – Kocatepe Gazetesi
Hukukçulardan hükümlülere özel söyleşi

Baro Başkanı Av.Turgay Şahin ve Av. Murat Uçur, Açık Ceza İnfaz Kurumunda bulunan hükümlülerle “Yeni Anayasa Çalışmaları ve Toplumsal Barış” konulu bir söyleşi yaptı

82 Anayasası problemleri getirdi
Son zamanlarda gündemde olan yeni anayasa çalışmaları ile ilgili olarak Cezaevi Eğitim Biriminin düzenlediği söyleşinin sunumunu cezaevi öğretmeni Hakkı Evcim yaptı. Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, toplumun anayasa için henüz tamamlanmış bir metnin olmadığını, hazırlıkların tamamlandığı anda toplum olarak sivil bir anayasaya kavuşmuş olunacağını söyledi. Şu anda 1982 Anayasası’nın yürlükte olduğunu, ondan önce 1961 Anayasanın yer aldığını kaydeden Şahin; “Bu iki anayasada ihtilal anayasasıdır. 1921 Anayası A4 kağıdı ebatlarında 2 sayfadan ve 21 maddeden oluşuyor. 1924 Anayasası ise 19 sayfa ve 100 maddeden oluşuyor. Anayasalar, zaman ilerledikçe ve anayasa yenilendikçe daha ebatlı ve daha karmaşık bir hal almıştır. 1982 Anayasası yürürlüğe gidiği andan itibaren bir takım problemleride beraberinde getirmiş ve farklı yorumlara neden olmuştur. Örneğin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde daha önceden sorun olmayan bir madde farklı yorumlanması nedeniyle ‘367’ krizi olarak karşımıza çıkmıştır.” dedi.
En yüce kanun halk selameti
Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, 1982 anayasanın kabul edildiği günden bugüne kısmı değişiklikler yapıldığını dile getirdi. Refarandumdan sonra yapılan değişiliklerle son halini aldığını kaydeden Şahin; “Bunca değişikliğe rağmen kapağında ’82 Anayasası’ yazıyor. Ancak kapağının içeriğe sirayet ettiğini görüyoruz. Yani bir çok değişiklik yapılsa bile karakterinin ve ruhunun aynı kaldığını görüyoruz. Bu yüzden yeni anayasa çalışmaları başlamıştır. 82 Anayasası millet adına uygun bir anayasa olmayıp, adeta millete giydirilmiş deli gömleği gibidir. Anayasanın millet adına yapılmış olması gerekir. Hatta tek bir maddelik bir anayasa olsaydı bu madde şöyle olmalıdır. ‘Halkın selameti en yüce kanundur.”http://m.kocatepegazetesi.com/” diye konuştu.
Anayasa millet adına hazırlanmalı
Av. Murat Uçur, anayasanın öncelikle dilinin sadeleştirilip anlaşılır kılınması gerektiğini ifade etti. Anayasa metninde ayrıntıya girilmesinin onun karmaşık bir hal almasına neden olduğuna dikkat çeken Uçur şöyle konuştu: “Yeni anayasa için gerekli olan yeni bir düşünce, yeni bir paradigmadır. Anayasa toplumsal zihniyetin yansıması olmalıdır. 82 Anayasası’nı hazırlanmasında görev alanların sivil şahsiyetler olmasına karşılık oluşturulan metnin geniş haklar tanımasına rağmen kısıtlayacı ifadelerle özgürlükler daraltılmıştır. Yeni anayasayı hazırlayanlar millet adına, bizim adımaza anayasa hazırlamadırlar.” Etkinliğe, Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Muzaffer Avcı, 2. Müdürler Ebuzeyd Atılgan ve Celalattin Demir ile birlikte kurum personeli ve çok sayıda hükümlü katıldı. (Kocatepe)