Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Husiler Lideri Kimdir? Husiler Hangi Millet?

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında Hamas’a destek paylaşımı ile dikkat çeken Husiler lideri kimdir? Husiler hangi millet? İşte yanıtlar.

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında

Husiler Lideri Kimdir? Husiler Hangi Millet?

Türkiye, kuzeyindeki Ukrayna-Rusya savaşı, güneyinde Suriye ve Irak’ta devam eden kaos, doğusunda bir an bile azalmayan Azerbaycan-Ermenistan geriliminin tam ortasında ve tüm bunlara eklenen İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları gündemdeki sıcak yerini koruyor. İsrail, Filistin’le kimine göre bir savaş içerisinde, ancak uzmanların önemli bir kısmı sürecin daha çok bir sivil halk soykırımı olduğu yönünde birleşiyor. Bu noktada öne çıkan ve Filistin’e destek açıklamaları paylaşan gruplar da var. Bunlar arasında Husiler, etkileri ile dikkat çekiyor. Peki Husiler lideri kimdir? Husiler hangi millet? İşte yanıtlar.

 

Husiler kuruluşu

Husiler Lideri Kimdir? Husiler Hangi Millet?

İran destekli Husiler tarihi nispeten yeni. Zira 1990’lı yılların ilk yarısında Suudi Arabistan-Yemen sınırına yakın noktada, Yemen’in yaklaşık olarak kuzeyindeki Sada’da kurulan bir grup olarak ortaya çıktı. Sada bölgesinde faaliyetlerini kültür ve din odağında devam ettiren grup, 2004’te Yemen hükümetine karşı başlattığı silahlı ayaklanma ile ilk kez global düzeyde adını duyurdu.

 

Fiili iktidar dönemi

 

Takvimler 2014’ü gösterdiğinde ise Husiler, başkent Sana’yı ele geçirmiş ve Yemen’de fiili bir iktidar kurmuştu. Silahlı bir grup olarak ilk zamanlarındaki kültür ve din temasından önemli ölçüde çıkan Husiler kurucusu Hüseyin Bedreddin el-Husi’ydi. Yemen’de 2004’te hükümet birlikleri tarafından öldürüldü. Olayın devamında Husi Ensarullah hareketi gelişti ve devamındaki yıllarda iktidarı ele geçirecek seviyeye kadar gelmişti. Sada, Husilerin merkezi, askeri ve eğitim kampları bulunan grubun tüm faaliyetlerinin bu bölgede yürütüldüğü kaydediliyor.

 

Husiler lideri kimdir?

Husiler Lideri Kimdir? Husiler Hangi Millet?

Husiler lideri kimdir sorusu bu noktada sıkça gündeme geliyor. İran destekli grubun halihazırdaki lideri Abdulmelik el-Husi. Yakın zamanda TV’de konuşan el-Husi, Filistinlilerle koordinasyon halinde olduklarını ve İsrail’e karşı savaşa katılmaya hazır olduklarını belirtti. Füze, insansız hava araçları ve askeri seçeneklere sahip olduklarının altını çizen Husiler lideri, Hamas’ı destekliyor. Askeri güçlerinin Yemen için etkili olduğu kaydedilirken İsrail ile savaşa girecek düzeyde olup olmadığı sorusu tartışmalı konumunu koruyor.

 

Husiler İsrail’e saldırdı mı?

 

Bu arada ABD’li üst düzey askeri yetkili Pat Ryder, Kızıldeniz’de seyir halindeki bir destroyerin, Yemen’den fırlatılan 3 füze ve 8 İHA’yı etkisiz hale getirdiğini açıklamış, asıl hedeflerin İsrail’daki hedefler olduğunu ifade etmişti. Dolayısıyla ABD, Yemen’den İsrail’e fırlatılan füze ve gönderilen İHA’ları etkisiz kılmış oldu. Konuyla ilgili Yemen ile ABD arasında net bir ültimatom ya da açıklama trafiği yaşanmaması da dikkat çekti.

 

 

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti