Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İGM de ustalık döneminde – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
İGM de ustalık döneminde

Başbakan R. Tayyip Erdoğan’ın “artık ustalık döneminde” oldukları ifadesi paralelinde Afyonkarahisar İGM’nin de ustalık sürecinde olduğunu söyleyen İGM Başkanı Salih Sel, yapılanları anlattı, 2013 yılı bütçesinin ayağı yere sağlam basan bir bütçe olduğunu vurguladı. Sel, hizmetlerin katlandığını, ucuz siyasetten kaçındıklarını belirtti

EĞİTİM ÖNCELİKLİ KALEM
İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Salih Sel, 2012 yılında milli eğitime 7 milyon 685 bin TL harcadıklarını, 2013 yılındaki bütçede eğitime ayrılan payı yüzde 68 arttırdıklarını kaydetti. Bu artışla 13 trilyon 89 milyar liranın milli eğitime para ayırdıklarını aktaran Sel; “Bizde şöyle bir şart var bir önceki yılın gerçekleşmiş bütçesinin en az yüzde 20’ni baz alıyoruz. Minumum yüzde 20 oranında kaynak ayırmak zorundasınız. Arkadaşlarımız o şekilde hesaplayıp getirdiklerinde bu rakam 7 milyon 775 bin TL idi. Biz bunu 13 milyon 089 TL’ye çıkardık. 4+4+4 sisteminden dolayı her yerde bütün illerde fiziki mekan sıkıntısı oldu. Ama biz elimizden geldiğince milli eğitime önem vermeye çalışıyoruz. Çünkü gençler ve gelecek kuşaklar onlar bizim teminatımız. Çünkü herkes görevini yaşlandıkça bırakıyor ve gençler yetişerek gelip bu ülkeye hizmet edecekler. Bu açıdan milli eğitim bizim için çok önemli.” dedi.
SU HAYAT YOL VAZGEÇİLMEZ
Yollar, içme suyu ihtiyacı anlamında her zaman söze başlarken, insan hayatı için olmazsa olmaz olanın su olduğunu vurgulayan Salih Sel, içme suyu konusunda da herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade etti. Olası sıkıntılara anında müdahale edildiğini vurgulayan Sel; “Çünkü su insan hayatı için olmazsa olmaz. Onun dışında eğitim konusunda mesela diyelimki çocuklarımız köyde oturuyor. Orada okul yoksa ulaşımı sağlamak için yolları kullanmak zorundalar. Yollara önem veriyoruz. Yol konusunda bilindiği üzere 2011 yılında İller Bankasına borçlanarak daha fazla yol yapma çabamız oldu. Bunu dört kısımda ihale ettik. Fakat maalesef bu ihalenin hepsinide aynı firma aldı. Aynı firma alınca bir takım sıkıntılar yaşadık. Yolun tamamını bitiremediler. Yapılan işin kaliteside tam istediğimiz şekilde olmadı. Zaman zaman bunlar meclis gündemine gelerek konuşuldu. Yol konusuna 16 trilyonu aşkın para ayırdık.” diye konuştu.
4 DÖNEMDE 21 TRİLYONLUK PARKE YAPILDI
İGM Başkanı Salih Sel, üç ayrı kola ayrılan sağlık teşkilatı için; Sağlık Müdürlüğüne iki tane ambulans, Halk Sağlığı Müdürlüğüne 500 bin TL para ayırdıklarını ifade etti. Yol yapımı ile ilgilenen Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne 16 trilyon 300 milyar lira ayrıldığını, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğüne; içme suyu, kanalizasyon gibi alt yapı hizmetleri için 2 trilyon 400 milyar lira ayırıldığını hatırlattı. Sel; “Destek Hizmetleri Müdürlüğümüze makine parkımızdaki araçların tamir, bakım, akaryakıt giderleri gibi 6 trilyonun üzerinde para ayırdık. 2010 yılında başladığımız parke taşı yapımını her yıl sürdürdük. 2010 yılında 5 trilyon liralık parke taşı döşeme işini yaptık. 2011-2012 yıllarında da 5 trilyon liralık parke taşı döşeme işini yaptık. Bu yılda yine 5 trilyon liralık parke taşı döşemesi yapacağız. Bunun için ödenek ayırdık. Bu iş için Köydes’ten 1 trilyonda ayırmıştık. Yani 4 yıllık dönemde parke taşı işine 21 trilyon liralık para ayırmış olduk.” şeklinde konuştu.
BAKIMEVLERİNİN
SORUMLULUKLARI NET
Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne; 600 bin TL, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğüne Çocuk Bakımevlerinde çalıştırılacak kişilere ödenmek üzere 700 bin TL para ayırıldığını dile getiren Salih Sel; “Çay, Sultandağı, Bolvadin, Emirdağ’a, Bayat’a, Sandıklı’ya, Dinar ve çevresine hizmet eden bakımevlerini bir protokolle yerinde hizmetin daha sağlıklı olacağı düşüncesi ile KHGB’ne devrediyoruz. Bunların yapacakları sınırlı. Bunlar; tamir, bakım, onarım ve karla mücadeleyi yapacaklar. Onun dışındaki yolların yeniden yapılanması tamamen biz merkezden götüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
BORÇLAR KAPATILDI BÜTÇE ORANI BÜYÜDÜ
İGM Başkanı Salih Sel, göreve başladıklarında 19 milyon 850 bin TL olan bütçeyi ortalama yüzde 36’lık artışlarla büyüttüklerine dikkat çekti. Bu yıl için 70 trilyonluk bir bütçe yapabilme memnuniyetini dile getiren Sel şöyle konuştu: “Bütçe çalışmalarının tamamını fazla vererek gerçekleştirdik. Yani denk bütçeler yaptık. Kesinlikle açık vermedik. Bizden önceki İGM’nin 10’ncu döneminde tahsisli harcanan paraları biz yerine koyduk. Borçlarımızı kapattık. Bu sene bize Özel İdareden gelen taslak bütçe 54 milyon TL idi. Bütçe görüşmelerinde de bunu dile getirdik. Ne yazıkki bizim 2012 yılı gelirleri 56 trilyon lirayı aştı. Mümkün mertebe cari harcamalarımızı kıstık. Yatırım harcaması olarak 2013 yılı bütçemizin yüzde 69’u yatırıma gidecek. Şunu söylemeye çalışıyorum. Biz 2013 bütçesini yaparken İl Özel İdaresi’nden bize gönderilen taslak bütçe 54 trilyon lira idi. Bizim 25 Aralık 2012 tarihi itibariyle aldığım rakam 56 trilyon liranın üzerinde gelirimizin olduğuydu. Yani bize ön görülen rakamı 2012 yılının sonunda zaten yakalayıp geçmiştik. Her yıl İller Bankası’ndan gelen ödeneğimiz artıyor. Bizim diğer madenlerden, jeotermalden gelen ödeneklerimiz var. Onlardan aldığımız paylar artıyor.”
CARİ HARCAMALAR KISILDI
İGM Başkanı Salih Sel, AK Parti Genel Başkanı Başbakan R. Tayyip Erdoğan’ın tabiri ile kendilerininde artık ustalık dönemine girdiklerini söyledi. İGM olarak dördüncü görev yılında epeyce bir şeyler öğrendiklerini söyleyen Sel; “Biz bütçede cari harcamaları mümkün mertebe kıstık. Yatırıma ayırdığımız para artmış olduk. Ayağı yere sağlam basan 70 trilyon liralık bir bütçe hazırladık. Ben bunu bir televizyon programında da belirtmiştim. Lüzumsuz bazı şeyleride devre dışı bıraktık. Oradanda bir takım gelirlerimiz oldu. Özel idarenin AFJET’te yüzde 60 oranında hissesi var. AFJET’in şu andaki gelirlerinden dolayı inşallah 2015 yılından sonrada Özel İdareye çok iyi bir gelir gelecek. Biz göreve başladığımızda AFJET’in aylık geliri 300 milyar lira civarındaydı. Şu anda aylık gelirde 1,5 trilyon lirayı aştık. Aslında orada büyük bir risk aldık. Yatırımda gerekli randımanı alamayabilirdik. Hamd olsun orada da 60 trilyon lira üzerinde 3 yılda yatırım yaptık. Yatırımı yaparken bankalardan kredi aldık. Şu anda AFJET’le ilgili gelrilerimiz oldukça iyi. Bundan sonrada her ay bir okul yapacak gelirimiz olacak. En az 10-12 derslik yapacak her ay gelirimiz olacak.” dedi.
YAPILANLAR İYİ ANLATILAMALI
İGM Başkanı Salih Sel, meclisin İl Özel İdaresi’nin karar organı olduklarını, yapılacaklar konusunda alınan kararların tamamının İGM’den çıktığını kaydetti. Yürütmenin Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında devam etiğini kaydeden Sel şöyle konuştu: “İGM hizmetleri ortada ama biz bunları tam olarak anlatamıyoruz. Reklamını yapamıyoruz. İl dışına çıktığımda bilboardlara, raketboardlara verilen ilanlar dikkatimi çekiyor. İl Özel İdaresi, İGM ne yapar tam olarak anlatılamıyor. Aslında bunun çok iyi anlatılması lazım. Bu yıl bununla ilgili çalışmalarımız olacak. Zaman zaman televizyona çıkarak İGM’nin neler yaptığını anlatmamız gerekiyor. Meclisin görev alanlarını anlatmamız gerekiyor. Reklam araçlarını kullanarak yapılanların net şekilde ifade edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”
“UCUZ SİYASET YAPMADIK”
Mahalli İdareler Seçimlerine yapılacak hazırlıkta kendilerini iyi anlatmaları ile direk seçime hazırlanmış olacaklarını söyleyen Salih Sel, normal şartlarda iktidar olmanın yıpranmak anlamına geldiği değerlendirmesinin yapılacağını söyledi. Bu düşüncenin AK Parti iktidarı için doğru olmadığına değinen Sel sözlerine şöyle devam etti: “AK Parti iktidarına bakıldığında oyunu her seçimde arttırdığı görülüyor. Vatandaş yapılan hizmete ve samimiyete bakıyor. Bizlerde, Başbakanımızda dürüst, samimi ve yapabileceğimiz şeyleri söylediğimiz için oylarımızı artırdık. Kesinlikle ucuz siyaset yapmadık. Başbakanımızda bu şekilde. Çünkü bizler onun partisinde görev yapan insanlarız. Başbakanımız her ayki toplantılarımızda bunları dile getirir. AK Parti bugüne kadar kesinlikle popilist politika yapmadı.”
Burcu AYDIN