• Haberler
  • Genel
  • İhmalin En Ağır Bedeli: Afyon Mimarlar Odası'ndan Depremle Yüzleşme Çağrısı

İhmalin En Ağır Bedeli: Afyon Mimarlar Odası'ndan Depremle Yüzleşme Çağrısı

TMMOB Mimarlar Odası Afyonkarahisar İl Temsilciliği Başkanı Ferhun Sümer, Afyon Mimarlar Odası olarak, mimarlığın yalnızca bina üretmek olmayıp, yaşamı korumak sorumluluğu taşıdığına inandıklarını söyledi.

TMMOB Mimarlar Odası Afyonkarahisar İl Temsilciliği Başkanı Mimar Ferhun Sümer, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3. yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı.

“6 ŞUBAT’I ANMAK BUGÜNÜ VE YARINI SORGULAMAKTIR”

6 Şubat’ın, yalnızca takvimde bir tarih olmadığını, Türkiye olarak hafızalara kazınan, sessizliği hâlâ ağır gelen bir gün olduğunu belirten Başkan Sümer, “Aradan geçen zamana rağmen, o sabahın yarattığı boşluk ve kayıp hissi dinmemiştir. Yaşanan büyük yıkım, doğanın gücünden çok; insanın ihmaliyle büyüyen bir felaket olarak karşımızda durmaktadır. Yapılar yıkılmıştır ama asıl çöken, güven duygusu ve ‘bir daha olmaz’ inancıdır. Bu nedenle 6 Şubat’ı anmak, yalnızca geçmişe dönüp bakmak değil; bugünü ve yarını sorgulamak anlamına gelmektedir. Afyon Mimarlar Odası olarak bizler, mimarlığın yalnızca bina üretmek değil, yaşamı korumak sorumluluğu taşıdığına inanıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“GÜVENLİ YAŞAM ALANLARI TERCİH DEĞİL HAKTIR”

Başkan Sümer, sözlerini şöyle tamamladı: “Bilimden uzaklaşan her karar, göz ardı edilen her teknik uyarı, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmuştur. Bu gerçek, artık ertelenemez bir yüzleşme olarak önümüzde durmaktadır. Bu topraklarda yeniden kayıplar yaşanmaması için; kentlerin rastlantılarla değil, akılla ve bilgiyle şekillenmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Güvenli yaşam alanları bir tercih değil, temel bir haktır. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızı saygıyla anıyor; yaşananların unutulmasına değil, ders alınmasına vesile olmasını diliyoruz.”

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme