• Haberler
  • Genel
  • İl Genel Meclis Üyeleri Kimdir ve Görevleri Nelerdir?

İl Genel Meclis Üyeleri Kimdir ve Görevleri Nelerdir?

İl Genel Meclisi, büyükşehir olmayan illerde İl Özel İdaresi'nin yönetim organıdır. İl Genel Meclisi üyesi olmak için bazı şartların bulunması gerekir

İl Genel Meclisi, Türkiye’de İl Özel İdaresi bulunmayan 30 büyükşehir dışında kalan 51 ilde İl Özel İdaresi’nin üst düzey yönetim organıdır. İl Genel Meclisi, Belediye mücavir alanları dışındaki bölgelerde Belediyelerin hemen hemen tüm yetkisine İl Özel İdaresi adına sahiptir. Bu da özellikle ilçe, belde ve köylerdeki vatandaşların ihtiyaç ve taleplerinin İl Genel Meclisi gündeminde sık sık görüşülmesini ve sorunların çözülmesini sağlar.

İl Genel Meclis Üyeleri Kimdir ve Görevleri Nelerdir?

NÜFUSA GÖRE SEÇİM YAPILIR

İl Genel Meclisi Üyeleri, siyasi partilerin yerel temsilcileri olmaları dolayısıyla çok önemli bir görevi yerine getirir. İlgili kanuna göre nüfusu 25 bine kadar olan ilçeler 2, 25 bin ila 50 bin arasında olan ilçeler 3, 50 bin ila 75 bin arasında olan ilçelerde 5, nüfusu 100 binden fazla olan ilçelerde ise her 100 bin nüfus için ek İl Genel Meclisi Üyesi seçilir.

İl Genel Meclis Üyeleri Kimdir ve Görevleri Nelerdir?

MESLEKLERİNİ SÜRDÜREBİLİRLER

İl Genel Meclisi üyesi olmak için okuma-yazma biliyor olmak yeterli bir şarttır. Bunun yanı sıra Yüksek Seçim Kurulu’nun diğer siyasi adaylıklarda aradığı sabıkasızlık, yüz kızartıcı bir suçunun olmaması, seçilme yaşını doldurmuş olmak gibi diğer unsurlar da İl Genel Meclisi adayı olmak için önemlidir. İl Genel Meclisi Üyesi olunduktan sonra kişiler, geçimini sağladıkları mesleklerini sürdürme konusunda herhangi bir yasakla karşılaşmazlar. Ancak İL Genel Meclisi Başkanının mesleği avukatlık ise, İGM Başkanı unvanında “Av.” Kısaltmasını kullanamaz.

ÖNCE SİYASİ PARTİ İÇİNDE SEÇİM

İl Genel Meclisi Üyesi olabilmek için Türkiye’de adı konulmasa da iki turlu bir seçimden geçmek gerekir. Bu seçimin ilk turu, siyasi partilerin içindedir. Adaylar, siyasi partinin yaklaşımı, oy potansiyeli, topluma sunmak istediği vitrin gibi birçok ölçüt belirlenerek seçilir. Adaylık sürecinin resmileşmesinin ardından ise asıl seçmenin karşısına çıkılır. Adaylar, mensubu bulundukları partinin oyu nispetinde İl Genel Meclisi’nde temsil edilme hakkına sahip olur.

İGM ÜYELERİNİN BİRÇOK GÖREVİ BULUNUYOR

İl Genel Meclisi Üyeleri, seçildikten sonra stratejik planın hazırlanmasında ve oylanmasında rol oynar. İl Özel İdaresi’nin 5 yıllık çalışması stratejik plan doğrultusunda gerçekleştirilir. Ayrıca İl Özel İdaresi’nin bütçesinin hazırlanması ve oylanması da İl Genel Meclisi Üyeleri’nin görevidir. Yine İl Özel İdaresi’nin borçlanmasına karar vermek, taşınmaz malların alınıp satılmasını oylamak, İl Özel İdaresi adına imtiyaz vermek ve komisyon üyelerini belirlemek, İGM Üyeleri’nin görevleri arasındadır. Görev olarak anlatılmasa bile toplantılarda devamlılık sağlamak da İGM Üyeleri’nin sorumluluğudur.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme