Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İlaç kullanımında suistimale dikkat! – Kocatepe Gazetesi

14 Mart Tıp Bayramı
İlaç kullanımında suistimale dikkat!

14 Mart Tıp Bayramı kutlama töreni “Akılcı İlaç Kullanımı Projesi” kapsamında 15 Temmuz Şehitleri Anaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan program Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
TIBBİYELİLER 14 MART’TA DİRENDİ
Tören kokteyl ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması sonrası törenin açılış konuşmasını İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Karadağ yaptı. İlk tıp bayramının 14 Mart 1919 tarihinde günümüz İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin İstanbul’un işgaline tepki için yayınladıkları bildiriyle gündeme geldiğini belirten Karadağ; “14 Mart 1827 yılında Sultan II. Mahmut zamanında Mustafa Behçet Efendi’nin Osmanlı’dan bu tarafa devam eden tıp eğitimini modernize edilen yıldır. Bundan dolayı 1919 yılından itibaren de 14 Mart her sene tıp camiası tarafından sağlık çalışanları ve tüm doktorların haftası olarak kutlana gelmiştir” dedi.
“HER ZAMAN DEVLETİN EMRİNDEYİZ”
Sağlık camiası olarak “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” mantığıyla hizmet verdiklerinin altını çizen Dr. İbrahim Karadağ, sağlık camiasının başta doktorlar olmak üzere geçirdikleri 6 yıllık ağır bir eğitim sonrası uzmanlık ve diğer eğitimlere tabi olduğunu söyledi. Eğitimin doktorlar için ömür boyu sürdüğüne değinen Karadağ; “Bu süreçte tüm meşakkati doktorlar, sağlık çalışanlarıyla birlikte tüm aileleri çekmektedir. Bundan dolayı cefakârca çalışan tüm sağlık çalışanlarımızı kutluyoruz. Bizler sağlık çalışanları ve doktorlar olarak devletimizin her zaman emrinde, her bölgeye, savaş alanları da dâhil bayrağım nerede dalgalanırsa hizmet vermek üzere koşturmaktayız. Bundan onur ve gurur duyuyoruz” diye konuştu.
“ASKERİMİZLE CERABLUS’TA BULUNDUK”
Dr. İbrahim Karadağ, Sağlık Bakanlığı bünyesinde  “Akılcı İlaç Kullanımı Projesi” için imzalanan protokol taraflarından olan 15 Temmuz Anaokulu öğrencilerinin akılcı ilaç kullanımına yönelik gösteriler sunacaklarını belirtti. 15 Temmuz darbe kalkışmasının akıllardan silinmemesi gerektiğini belirten Karadağ; “15 Temmuz’u unutmak ve unutturmak istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız birkaç ay önce milli seferberlik başlatmıştı. Bu kapsamda akılcı ilaç kullanımı da büyük önem taşımaktadır. Milli seferberlik ile akılcı ilaç kullanımı nedir diye sorulursa. Ne yazık ki ilaç firmalarımızın yaklaşık yüzde 60’ı yabancı ülkeler yani dış menşeylidir. Geriye kalan yerli ilaç firmalarımızın hammadde sağlayıcısının neredeyse tamamına yakını dış kaynaklıdır. Savaşta ve barışta sağlık camiası olarak beraberiz. Aralık ayında bir aylık Cerablus görevi bana da nasip oldu. 15 arkadaşımızla birlikte ilimizi ve ülkemizi orada gururla taşıdık. Orada bir vatandaşa sizin buralar nasıl olacak diye sormuştum Kendisi ‘Önce Allah bilir sonra Tayyip Erdoğan’ cevabını vermişti. İnanın tüylerim diken diken olmuştu. Her şeyden önce askerimiz oradaydı. Biz onun için oradaydık, bayrağımız dalgalanıyordu. Biz oradaydık. Atatürk’ün dediği gibi ‘Sattı müdafaa yoktur. Hattı müdafaa vardır. Bu hat vatandır’ demiştir. Sattı müdafaa hattı müdafaanın dışarısına çıkmış vaziyette. Artık ülke savunmasını sınırlarımız dışına taşımışız” şeklinde konuştu.
“BAZI ECZACILAR SİSTEMİ KULLANMIŞ”
Akılcı ilaç kullanımının önemine temas eden Dr. İbrahim Karadağ sözlerine şöyle devam etti: “Tüm hekim arkadaşlarımızdan rica ediyorum; Biz nasıl şehit olmayı göze alıp yurt dışında askerimizin olduğu her yere görev yapmaya gidiyorsak meslektaşlarımız ve tüm camiamız ilaç yazarken vatandaşın elinde ilaç yazılıp yazılmadığına dikkat etsin. Yazılan ilaçlar��n depolanıp depolanmadığını, gerek olup olmadığı lütfen sorgulansın. Söylemek istemiyorum ama ne yazık ki bazı eczacı arkadaşlar sistemi kullanmışlar. Hastanın raporlu ilacını tekrar ettirmemesine rağmen eczacı arkadaşlar vatandaş istemeden doktora gelip rica ederek raporlu ilacı yazdırıp eve götürmüşler. Vatandaşa kullanmadıkları ilacı niye aldıklarını sorduğumda ‘Eczacı getirdi yapacak bir şeyimiz yoktu. Kaldı gitti’ dediler. Bir çuval ilaç demek yaklaşık yüz bin lira demek. Afyon’da nereden bakılsa 30 bin raporlu ilaç kullanan hastamız var. Eğer 10 bini gereksizse 10 bin çarpı yüz bin. Biz buna karşıyız.”
ASIL OLAN VATANA SAHİPLİK
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutladı. 14 Mart Tıp Bayramının tarihçesinde iki önemli milli duruş bulunduğuna dikkat çeken Özkaya şunları söyledi: “Tıp Bayramının tarihten gelen iki milli duruşla kutlanıyor olması bugünü daha da güzel kılıyor. Birçok günleri kutlarız. Bunların büyük kısmı yabancı menşeylidir. Ama doktor arkadaşlarımızın tarihte yaşanan önemli olaylardan vatan müdafaası için yaptıkları başlangıçla bugünün kutlanması hakikaten önemlidir. Eskiden Harbiye, Mülkiye, Türkiye diye söylerlerdi. Demek ki bu işte vatan açısından önemli bir haklılık payı varmış. Asıl olan vatana sahip çıkmaktır.”
HEKİMLİK KUTSAL MESLEK
Afyonkarahisar Tabip Odası Yönetim Kurulu adına konuşan Dr. Mustafa Kayadibinli yaptığı konuşmada hekimlik mesleğinin son derece kutsal bir meslek olduğunu söyledi. Tarihin hekimlik ve hekimlik sanatı üzerine yazılmış destan, öykü ve alıntılarla dolu olduğunu belirten Dr. Kayadinli; “Tarih boyunca ve tüm dünya ülkelerinde hekimlik her zaman üzerinde titizlikle durulan, asla yıpratılmasına izin verilmeyen bir konuma sahip olmuştur. Nitelikli bir sağlık hizmeti üretmek en temel haklarımızdandır. Hekimler olarak 14 Mart Tıp Bayramında iyi şeylere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
HASTANE AFYON’A YAKIŞIYOR
Vali Yardımcısı Dr. Adem Uslu törenin son konuşmasını yaptı. 14 Mart Tıp Bayramının tüm sağlık çalışanları açısından hayırlara vesile olmasını dileyen Uslu şöyle konuştu: “Türkiye’nin sağlık alanında son yıllarda kat etmiş olduğu ciddi mesafeler var. Bunu tüm dünya takdir ediyor. Artık birçok değişik tedavi hizmetlerini almak üzere ülkemiz hastanelerine hastalar kabul ediliyor. Bunlarla hakikaten gurur duyuyoruz. Yeni yapılmış hastane binamız yeni yapılan Kadın Doğum Çocuk Hastanesi ile birlikte hakikaten Afyonkarahisar’a yakışır güzel bir binadır. Hastane konferans salonunda katıldığımız tören nezih bir ortamda gerçekleşiyor. Böyle bir hastaneye sahip olmaktan yana gururluyuz. İnsanı yaşatarak devletin yaşatılacağının en iyi idrakinde olanlar sağlık çalışanları ve doktorlarımızdır. Onlara milletimize gösterdikleri kutlu hizmetlerinde bundan sonra da başarılar diliyoruz”
MİNİKLERDEN AKILCI İLAÇ KULLANIMI UYARISI
 Tören 15 Temmuz Şehitleri Anaokulu öğrencilerinin gösterileriyle sona erdi. Miniklerin akılcı ilaç kullanımına yönelik sloganları büyük alkış topladı. Törene; Vali Yardımcısı Dr. Âdem Uslu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti Milletvekili Ali Özkaya, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, BİK Müdürü Selami Çalışkan, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Mehmet Duran, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nden Dr. Ahmet Çelikkaya, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, doktorlar, sağlık çalışanları katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti