'İnşallah Afyon, Türk Mutfağını Yansıtan Bir Şehir Olur'
21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Mevlevi Camii'nde keşkek dağıtım programında konuşan TÜRSAB Dumlupınar Bölge Temsil Kurulu Başkanı Bilal Şenel, 'İnşallah Afyon helal ve temiz gıdanın insanlığın hizmetine sunulacak güzel Türk mutfağının kültürünü yansıtan bir şehir olur.' ifadelerini kullandı.
21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar merkezde yer alan Mevlevi (Türbe) Camii’nde, Cuma namazı sonrası Afyonkarahisar’ın yöresel lezzetlerinden birisi olan keşkek ikram edildi. Düzenlenen etkinlik Cuma namazı öncesi verilen vaaz ile başladı. Vaazda, İslamiyet’te yemeğe ve ikrama verilen önem vurgulandı. Türk İslam kültüründe misafire olan hürmetin ve gelenekselleşen sofra kültürü ile beraber, birlik ve beraberliği pekiştirdiği aktarılarak, Türk Mutfağı Haftası ile hem misafir ağırlama adabının, hem de yöresel lezzetlerin kuşaktan kuşağa aktarılması ve sürdürülebilirliğinin sağlandığı vurgulandı.
Cuma namazının ardından, vatandaşlara keşkek dağıtımı gerçekleşti. Keşkek dağıtım programına Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız, Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Yusuf Altın, TÜRSAB Dumlupınar Bölge Temsil Kurulu Başkanı Bilal Şenel, Zafer Kalkınma Ajansı İl Koordinatörü Osman Köprücüoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkçı ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“KEŞKEK, AFYON’UN ÖNEMLİ BİR LEZZETİ”
AKÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkçı, Türk Mutfağı Haftası’nın amacını belirterek, “Türkiye genelinde 21-27 Mayıs arasında Türk Mutfağı Haftası kutlanıyor. Hem Türkiye'de hem dış temsilciliklerinde, hem Türk mutfağının birliğini artırmak hem de geleneksel lezzetlerimizin devamlılığını, sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla bu haftayı kutluyoruz. Bu hafta kapsamında hem Çarşamba günü Gastronomi Konağı’nda açılışımızı yaptık. Yine üniversitemizde, üniversite öğrencilerimize farklı lezzetleri dağıttık. Bugün de burada Afyon’un önemli bir lezzeti olan keşkeğin ikramını gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
“AFYONKARAHİSAR’IN TÜRK MUTFAĞI’NDAKİ YERİNİ ARTTIRACAĞIZ”
Keşkek’in Afyon mutfağındaki önemini aktaran AKÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkçı, Afyon Mutfağı’nda yaklaşık 50 ürünün coğrafi işaret ile tescillendiğini ve bu sayının artacağını vurguladı. Sandıkçı, “Keşkek, Afyon karıştırma mutfağında çok önemli bir yere sahiptir. Türk mutfağının en temel özelliklerinden bir tanesi insanları bir araya getirmesidir. Keşkeğinde hem hazırlanma sürecinde hem de sunumunda bir araya gelmesi açısından insanları bir araya getirmesi açısından önemli bir yeri var. Tabii sadece keşkek değil, Afyon Mutfağı'nda 50'ye yakın ürün coğrafi işaret olarak tescillendi. Yani yöreye özgü lezzeti olarak tescillendi ve bunun sayısı sürekli artmakta. Umut ediyoruz bu sayıyı artıracağız. Afyonkarahisar'ın Türk Mutfağı içerisindeki yerini de, Türk Mutfağı'nın Dünya Mutfağı içerisindeki yerini de her gün arttırmaya çalışacağız. Bu konuda emeği olan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Afiyetler diliyorum, saygılar sunuyorum.” dedi.
“AFYON MUTFAĞI, HEM DAMAĞA HEM DE RUHA HİTAP ETTİĞİ SÜRECE TÜRK MUTFAĞINDA VAR OLUR”
Programda konuşan TÜRSAB Dumlupınar Bölge Temsil Kurulu Başkanı Bilal Şenel ise, insanların hem damağına, hem de ruhuna hitap ettiği sürece Afyon’un gastronomideki ve Türk Mutfağı’ndaki yerini koruyacağını belirtti. Şenel, “Türk mutfağı, hem mutfak olarak, hem lezzet olarak, hem de kültür olarak çok önemli bir mutfak. Şu anda haziresinde bulunduğumuz Mevlevi Mutfağı hemen Matbah-ı Şerif dediğimiz sol taraftaki bulunan mutfak. Ürünlerin sadece bir araya getirilip lezzet katıldığı değil doydukları bir mutfağı temsil etmekte. Onun için insanların hem damağına, lezzetine hem de ruhuna hitap edebildiğimiz müddetçe Afyon, gastronomideki ve Türk mutfağı dünyadaki yerini muhafaza edecektir.” ifadelerini kullandı.
“BİZİM MUTFAĞIMIZDA ÖNCE İNSAN PİŞER”
Türk Mutfağı’nda önce insanın piştiğinin altını çizen Şenel, “Afyon’un gastronomideki ve Türk Mutfağı’ndaki yerini korumak için Kur'an'da da belirtildiği gibi temiz ve helal rızıkla bu mutfakları oluşturabilmektir. En önemli maddelerden birisi helal olabilmesi ve rızkın temiz olması. Tabii bu rızkı helal ve temiz hale getirecek olanlar da Allah'ın halifetullahı olan insanlardır. İşte onun için bizim mutfağımızda önce insan pişer, insan pişer ki bu gıdayı helal ve temiz bir şekilde insanlığın hizmetine sunar.” dedi.
“HELAL VE TEMİZ GIDA, DÜNYANIN HER YERİNDEN İNSANLARI BURAYA ÇEKER”
Helal ve temiz gıdanın sunumu ile dünyanın her yerinden insanların geleceğini belirten TÜRSAB Dumlupınar Bölge Temsil Kurulu Başkanı Bilal Şenel, şu ifadelerle sözlerini tamamladı:
“İnşallah Afyon helal ve temiz gıdanın insanlığın hizmetine sunulacak güzel Türk mutfağının kültürünü yansıtan bir şehir olur. Böyle siz helal ve temiz gıdayı, ruhu ve bedeni besleyecek gıdayı sunabilirseniz dünyanın her tarafından bunu başka yerde bulamayan kişilerin buraya geleceğini ve böylece dünyaya bir hizmeti sunulacağını bilmenin gayretiyle inşallah bu muvaffakiyete ereriz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”