Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İsimler şehrin hafızasıdır, hafıza silinmemeli

İsimler şehrin hafızasıdır, hafıza silinmemeli
İsimler şehrin hafızasıdır, hafıza silinmemeli

Afyonkarahisarlı emekli Vali Kadir Çalışıcı, Afyonkarahisar’ın isminin değiştirilmesi tartışmalarına farklı bir açıdan yaklaştı. Çalışıcı, “İsimler, şehrin hafızasını temsil eder. Bu hafızayı silmek doğru olmaz” dedi

Görev süresi içinde yaptığı hizmetlerle halkın beğenisini toplayan emekli Vali Kadir Çalışıcı, Afyonkarahisar’ın isminin Afyon olarak değiştirilmesi ile ilgili görüşlerini açıkladı. Şehirlerin hafızalarının isimlerle temsil edildiğini belirten Çalışıcı, “Avrupa’da çoğu sokak ve caddenin ismi tarihten beslenir. Türkiye’de öyle olmalı. Ama bir bakıyorsunuz, sokak ve caddelere çiçek isimleri veriliyor. Cadde ve sokaklara tarihi isimler konulmalı ve şehrin hafızası bu şekilde diri tutulmalı” dedi.
ÖTEDEN BERİ KARAHİSAR
Afyonkarahisar’ın Türkler’in hâkimiyetine girmesinden bu yana “Karahisar” olarak bilindiğini, “Karahisar-ı Sahip” ismiyle simgeleştiğini hatırlatan Çalışıcı, “Karahisar-ı Sahip artık kullanılmasa bile, Karahisar kelimesinden vazgeçilmemeli. Afyon, başlı başına telaffuz edildiğinde akıllara uyuşturucu maddesini de getiriyor. Bu kentin hafızasında Karahisar var” diye konuştu.
KISA SÜREDE DEĞİŞİKLİK SEBEBİ NEDİR?
Afyonkarahisar adının Afyon olarak değiştirimesinin Türkiye genelinde farklı bir şekilde yorumlanacağına dikkat çeken Çalışıcı, şöyle devam etti: “2005’te Afyonkarahisar olarak değiştirilen şehrin ismi, aradan 7 sene geçtikten sonra tekrar ‘Afyon’ olarak değiştirilsin isteniyor. Bu devlet ciddiyeti ile de bağdaşmıyor. Kaldı ki bununla ilgili yasa taslağı, ilk isim değişikliğine onay veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne gelecek. Başbakan sormayacak mı ‘Bu nedir’ diye?” (Kocatepe)