Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Jeotermalde yeni abonelik yok”

AFJET A.Ş. Genel Müdürü

AFJET A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk şirket olarak mevcut aboneler, seralar ve termal tesisler dışında yeni aboneliklerin gündemde olmadığını kaydetti

 

Afyonkarahisar’ın jeotermal ısıtma şirketi AFJET A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, tamamlanan ısınma sezonunu, yeni ısınma sezonu için yapılan hazırlıkları ve jeotermal enerji ile sunulan hizmetleri, yatırımları Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.
Burcu Aydın: Nasıl bir ısınma sezonu geçirildi?
Yusuf Ulutürk: 2019-2020 ısınma sezonunu sorunsuz bir şekilde tamamladık. 15 Mayıs itibariyle aniden yükselen hava sıcaklığı nedeniyle sistemi kapatmıştık. Sonradan hava değişimlerinde biraz düşüşler oldu. Bu nedenle abonelerimizin isteği üzerine onları kırmadık. Tekrar sistemi devreye alıp yaklaşık 12 gün kadar daha ilave ısıtma yaptık. 5 Haziran 2020 tarihinde ısıtma hizmetimizi bu yıl için tamamlamış olduk.
Burcu Aydın: Biten ısınma sezonu akabinde çalışma takviminiz nasıl işleyecek?
Yusuf Ulutürk: Isıtma sezonu bittikten sonra bizim hızlıca yapmamız gereken şeyler var. Yaklaşık olarak bin 200’e yakın binanın bina altlarında yer alan eşanjörlerinin temizliğinin yapılıyor. Bunların plakalarında bir kabuklaşma varsa asite yatırılarak temizlenip tekrar yerine takılması gibi rutin işlerimiz var. Vanaların kontrol edilmesi v.d. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Üç ayrı ekip bina altlarında ki eşanjör gruplarının tamir bakım ve onarımlarını yapıyor.
Burcu Aydın: Termal tesislere sağladığınız hizmetlerde durum nedir?
Yusuf Ulutürk: Koronavirüs salgın nedenli termal tesislerin çalışmadı ara dönemi iyi değerlendirerek bazı vana bakımlarını yaptık. Oteller 7-24 hizmet verdiğinden durdurma şansı olmuyordu. Otellerin müşteri kabul edemediği dönemi en iyi şekilde değerlendirip kısa süreli durdurma ile gerekeni yaptık. Yine yaz döneminde de kısa aralıklarla vana bakımlarını, üzerinde ki sıkıntılı olan yerleri gidermeye çalışacağız.
Burcu Aydın: Sistem isale hattında yaz döneminde yürütülecek çalışmalar var mı? Jeotermal ile ısınan abone sayısı kaçtır?
Yusuf Ulutürk: Şehir merkezine giden İsmail köy-Küçükçobanlı kapalı devre isale hattında özellikle iki yıldır bakımını yapmadığımız büyük hat kesme vanaları var. Onların da bu sene tüm vana odalarına girilerek bakımları, temizlikleri yapılacak. Eğer vanalarda kabuklaşma olduysa arkadaşlarımız yeni ısıtma sezonuna kadar bu hazırlıkları yapmış olacaklar. Biz yüz metrekarelik bir konut olarak düşünüyoruz. Jeotermal ısıtmasında genel kural budur. Biz şu anda 26 bin konut değerinde ısıtma yapıyoruz.
Burcu Aydın: Jeotermal enerji ile ısıtmada yeni yatırımlar gündemde mi?
Yusuf Ulutürk: Şehir içi ısıtma hattımız olan İsmail köy ve Küçükçobanlı’dan ilave abone artışı mümkün değildir. Çünkü hattın kapasitesi doludur. Sadece ısıtma kalitesi ve kentsel dönüşümden dolayı yeni yapılan yerlere ilave abonelik verebiliyoruz. Onun dışında ilave olarak hattı zorlayacak, mevcut abonelerimizin ısı kalitesini düşürecek abonelikleri biz yapmayacağız. Sadece turizm hattıyla ilgili bir çalışma yapacağız. Turizm hattında özellikle AKÜ ve AFSÜ hastanelerimizin biraz büyümesinden ve bu hatta kalan otellerin bize taahhüt ettikleri alandan daha fazla alanın ısıtılmasından dolayı bir hat büyütme çalışması önümüzdeki yıllarda yapılacak. Belki bu hat üzerinde yeni gelişen yerlere ilave abonelik verilmesi düşünülebilir. Ama şu anda turizm hattı üzerinde ki oteller dışında yeni abonelik verilmesi sözkonusu değildir. Şirket olarak öncelikli hedefimiz turizm hattında ki termal tesislerimizi uzun yıllar güvence altına alarak kaliteli ısıtma, kaliteli termal su vererek tesislerimizi güvenilir kılmak niyetindeyiz.
Burcu Aydın: Termal seracılıkta ki son durum nedir?
Yusuf Ulutürk: 450 dönüme yakın ısıtmasını sağladığımız termal seralarımız vardır. Koronavirüs pandemisinden dolayı özellikle tarımla ilgili olan yatırımlar daha da önem arz etmeye başladı. Termal seracılığı 500 dönüme çıkarıp burada ki seraları da güvence altına almak istiyoruz. Sürdürülebilir üretim de bizim öncelikle hedeflerimizdendir. Şirketimize vizyon kazandıracak farklı projeler düşünüyoruz. Öncelikle birkaç yılda mevcut abonelerimiz, seralarımız ve termal tesislerimizi şu anda içinde bulunduğumuz AFJES elektrik santralimizin Afyonkarahisar halkına ve Türkiye ekonomisine katkı verecek şekilde bir dizayn yaptık. Bunun afakî kullanılıp kısa sürede tüketilmesine izin vermeyecek bir yapılanmayı uzun yıllar yaptık. Bunu sürdürmek istiyoruz. Bunun en iyi yolu malum olduğu üzere çektiğimiz suyu reenjeksiyon sahasına vererek bu suyun tekrar ısınıp sisteme dönmeyi sağlayan şirketlerden birisiyiz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti