Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kadına pozitif ayrımcılık tanıyan uygulamaları hayata geçirdik”

“Kadına pozitif ayrımcılık tanıyan uygulamaları hayata geçirdik”
"Kadına pozitif ayrımcılık tanıyan uygulamaları hayata geçirdik"

Özkal, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW), AK Parti hükümeti göreve gelene kadar yürürlüğe konulmadığını söyledi.
Sözleşme kapsamında kurulan komitelerin çalışmalarını çok önemsediklerini belirten Özkal, “AK Parti iktidar olduktan hemen sonra 2003 yılında bu önemli anlaşmayı yürürlüğe koyarak CEDAW’ın, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadına yönelik ayrımcılığı önlemek için denetleme yapması sağlanmıştır.” diye konuştu.
KADINA POZİTİF AYRIMCILIK
TANIYAN UYGULAMALAR
Kadınların sosyal, ekonomik, siyasal ve toplumsal alanda konumlarının iyileştirilmesinin AK Parti’nin temel hedeflerinden olduğunu dile getiren Özkal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kadın erkek fırsat eşitliği ilkesi gereğince, ‘Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür’ maddesi, 2004 yılında AK Parti döneminde Anayasa’ya eklendi. Bu maddeye AK Parti, 2010 yılında bir başka devrim niteliğindeki kararla, ‘Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz’ hükmünün eklenmesini sağladı. Ayrıca dini inançları yüzünden ayrımcılığa uğrayan, eğitim özgürlüğü kısıtlanan kadınlarımızın eğitim ve çalışma haklarını kullanabilmeleri de yine AK Parti hükümetleri döneminde mümkün hale gelmiştir. Ancak sadece yasal düzenlemelerin yeterli olmadığının bilinciyle yasalarda ayırımcılık sona erdirilse bile, hayatın her alanındaki ayrımcı kalıp ve davranışlardan kurtulmayı hedefliyoruz. Bu amaçla AK Parti olarak eşitliğin ötesine geçen, kadına pozitif ayrımcılık tanıyan uygulamaları pratikte hayata geçirdik, geçirmeye de devam edeceğiz.”
KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla pek çok yasal düzenlemeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Özkal, “İstanbul Sözleşmesi” adıyla bilinen Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni çekincesiz imzalayan ilk ülkenin Türkiye olduğunu aktardı.
Şiddetin önlenmesiyle ilgili yasal tedbirlerin yanı sıra eğitim faaliyetlerinin de gündemde olduğuna değinen Özkal, şöyle devam etti:
“Devlet kurumlarına başvuran kadınlarımıza korunma ve barınma hizmeti sunuyoruz. Bu koruma hizmetine geçişin kolaylaşması ile etkinliğinin artması için çalışmalarımız devam ediyor. Sayısı 68’e ulaşan ‘Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’ 2018 yılı içinde her şehrimizde açılmış olacak. 140’a yaklaşan kadın konukevleri sayısını da arttırma yönündeki çabalarımız devam ettiği gibi, nüfusu 100 binin üzerinde belediyeler ve büyükşehir belediyelerine kadın konukevi açma zorunluluğu getirdik. Kadına şiddetin önlenmesiyle ilgili yasal düzenlemelerin ardından farkındalık oluşturma, zihniyet dönüşümünün sağlanması, şiddet mağdurlarının güçlendirilmesi, sağlık hizmetlerinin sunumu, kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyon ile şiddet uygulayana yönelik başta psikolojik ve eğitsel çalışmalar gerçekleştirilecek.” (AA)