Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadınana Türbesi’nin restorasyonu tamamlandı – Kocatepe Gazetesi

Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma
Kadınana Türbesi'nin restorasyonu tamamlandı

Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan restorasyon projesine göre restore edilen tarihi türbe, çevre düzenlemesiyle birlikte yepyeni bir görünüme kavuştu.  
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, eşi Emine Çoban, Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten ve Türk Anneler Derneği Onursal Başkanı Seviye Özsoy ile birlikte Kadınana Türbesi’nde yapılan restorasyon çalışmasını yerinde inceledi.
Projenin kontrollüğünü üstlenen Etüd Proje Müdürü Sibel Bilen’den restorasyonla ilgili bilgi alan Başkan Çoban, tarihi bir mirasa daha sahip çıkmanın kıvanç ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Etüd Proje Müdürlüğü personelini tebrik eden Başkan Çoban, restorasyon projelerine devam edeceklerini söyledi.
RESTORASYONDA NELER YAPILDI
Türbe çatısı tamamen kaldırılarak yenilendi, dış beden duvarlarındaki traverten kaplamalar sökülerek sıva boya olarak yenilendi. Dış beden duvarlarında bulunan kornişler bir kısmı korunarak değiştirilip yenilendi. Türbe mevcut kodundan 2.80 metre aşağı inilerek gerçek koduna ulaştırıldı. Türbe iç duvarlarında sıva raspası ve kumlama yapılarak bir cephe derz yapılarak korundu. Türbe iç döşeme taşları kayan taşıyla yenilendi. Türbe pencereleri yeniden ahşap doğramalarla yenilendi ve demir korkuluklar temizlenerek boyandı.
Türbe içindeki sanduka yenilendi. Pencere yükseklikleri aynı seviyeye getirilerek bozulan taşlar yenilendi. Türbe giriş ve bahçe kapısı demir doğrama kapı yapılarak yenilendi. Bahçe duvarları yeniden yapıldı ve bahçe giriş duvarına bitişik, üstü çardak ile kapatılmış yeni mermer çeşme yapıldı. Bahçe girişine 9 adet merdiven yapılarak türbeye ulaşım kolaylaştırıldı. Bahçe ve türbe iç kısmındaki elektrik hatları yenilenerek ışıklandırma ve aydınlatma sistemi yeniden yapıldı. Türbe beden duvarları zeminden 1 metre kazılıp drenaj yapılarak izolasyonu yapıldı.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti