Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadınlar kadına şiddeti konuştu – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Kadınlar kadına şiddeti konuştu

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Halk Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen toplantıda kadına yönelik şiddete neden olan psikolojik sorunlar, şiddetle mücadelede hukuk ve şiddetin sosyal boyutu irdelendi

Kısır döngü sürekli büyüyor
Programın açılış konuşmasını Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Gökhan Güzeltaş yaptı. Toplantıda kadına yönelik şiddete karşı duyarlılığı ortaya koyarak mücadele etme bilincinin geliştirilmesini amaçladıklarını söyleyen Güzeltaş; “1999 Yılında Birleşmiş Milletler 25 Kasım’ı Kadına Yönelik Şiddetin ortadan kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü ilan etti. Bu çerçevede her 25 Kasım’da tüm ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor, konunun tartışılması ve gündeme gelmesi sağlanıyor. Kadınlar hayatlarının her döneminde şiddete maruz kalabiliyorlar. Evli, bekar olmak ya da eğitim durumu bunu değiştirmi-yor. Bazı kadınlar yaş ve sosyo ekonomik durum ayırt edilmeksizin töre ve namus adı altında şiddete uğrayıp öldürülüyor ve hatta intihara zorlanabiliyor. Şu anda belki birçok kadın şiddete maruz kalıyor,dayak yiyor. Kadına yönelik şiddet doğal ya da kaçınılmaz değildir.Asıl sorun bunun doğal ya da kaçınılmaz olduğunun kabullenilmiş olmasıdır. Çocukluktan yetişkinliğe kadar birçok kimlik altında ezilen kadın birçok nedenle psikolojik,ekonomik, cinsel ve fiziksel şiddete uğradığında hatta hem cinsleri tarafından bile durum doğal karşılandığında tutunacak bir dal aramakta çıkış ve çözüm yolları bulmakta zorlandığından bu kısır döngü sürekli büyüyen bir sorun olarak karşımıza çıkmaya devam etmektedir.” dedi.
Şiddetin faktörleri çok
Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı S. Selcen Hıdıroğlu, Psikolog Gurbet Zehra Bildik ve AKÜ’den Sosyolog Elif Nagihan Türköz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde toplantı katılımcılarına yönelik hitap ettiler. Kadına yönelik aile içi şiddet hakkında açıklamalarda bulunan Sosyolog Elif Nagihhan Türköz toplumda kadının yeri ve önemine dikkat çekti. Özellikle sosyo ekonomik seviyenin düşüklüğü ve kadının eğitim düzeyinin düşüklüğünün şiddet nedenleri arasında olduğunu belirten Türköz, kadınlık rolünün yerine getirilmemesi, ihmalkârlığı, kocasının isteklerini yerine getirmemesi, çok yakın akrabaların evliliğe müdahil olmasının yine aile içi şiddetin sebepleri arasında sayıldığını ifade etti. Psikolog Gurbet Zehra Bildik ise şiddet deyince sadece “dayak” kavramının algılandığını belirterek şiddeti üç ayrı noktada topladı. Toplumun kadına uyguladığı şiddetten bahseden Bildik; erkeğin ise daha çok baba yada koca olarak uygulamış olduğu şiddet ve kadının kadına şiddet uyguladığını belirtti. Annenin, kızına, kaynananın görümcenin eltinin gelinin birbirlerine uyguladığı şiddetin de göz ardı edilmemesi gerektiğini savunan Psikolog Gurbet Zehra Bildik toplumda evin geliri uygun olmadığı halde kadın çalışmasa bile erkeğin kadına ekonomik şiddet uyguladığını söyledi.
Cinsel şiddet saklanıyor
Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı S. Selcen Hıdıroğlu, şiddette mücadelede hukukun önemine dikkat çekti. Hukuki anlamda en çok sıkıntı çektikleri noktalardan birinin de cinsel şiddetin saklanması olduğunu anlatan Hıdıroğlu, tazminat noktasında kadının elini güçlendirecek en hassas noktalardan birisinin de cinsel şiddet olduğunu belirtti. Bazı ev hanımlarının ise ekonomik şiddete maruz kaldığından söz eden Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı S. Selcen Hıdıroğlu cinsel şiddet, ekonomik şiddet ve psikolojik şiddetin de hep beraber şiddet kavramı içerisinde algılanması gerektiğini ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından katılımcıların soruları yanıltandı. Toplantıya; Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Şevki Ceylan, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Gökhan Güzeltaş, Kadınlar Meclisi Başkanı S. Selcen Hıdıroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Kadın Kolları Başkanı Fatma Akbaba, Kadın Meclisi Üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile Afyonkarahisarlı hanımlar katıldı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti