Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaledibi mescit yapısı ortaya çıkarılacak, suya yüzde 5 zam var

Kaledibi mescit yapısı ortaya  çıkarılacak, suya yüzde 5 zam var

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, olimpik yüzme havuzu tadilatı tamamlandığı’nda Türkiye Yüzme Şampiyonasına Afyonkarahisar’ın ev sahipliği yapacağını açıkladı. Zeybek, Akdeğirmen Barajının yüzde 33’lik kısmını Belediye olarak devralırken, tarihi Kayadibi Mescit yapısını Müze Müdürlüğü işbirliğiyle ortaya çıkarmak için restorasyon çalışması yürütüleceğini kaydetti. Meclis üyeleri 13 yıldır artış yapılmayan su tarifesine yüzde 5 zam yapılmasına karar verdi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısı 1 Temmuz 2022 Cuma akşamı Meclis Toplantı Salonunda yapıldı.
“ZAFER KUTLAMA ETKİNLİKLERİ
YÜZÜ GEÇTİ”
Toplantının açış konuşmasını Belediye Başkanı Mehmet Zeybek yaptı. Bu hafta sonu idrak edilecek olan Kurban Bayramını şimdiden tebrik ettiğini belirte Zeybek, “Şimdiden Kurban Bayramını tebrik ediyorum. Cenab-ı Hak sağlıkla yenilerine erişmeyi nasip etsin. Büyük Taarruzun 100. yılı olması münasebetiyle önceki Valimiz Gökmen Çiçek’le birlikte bir seri etkinlik yapalım diye karar almıştık. Bunların çoğu da Belediyemiz tarafından yerine getirilen ve getirilecek olan etkinliklerdir. Bu hafta sonu baba,çocuk ilişkilerini güçlendirmek ve aile yapısına bir nebzede olsa sevgi ve saygıyı aşılamak adına baba çocuk kampını gerçekleştiriyoruz. Tabi bu sadece yapacağımız etkinliklerden bir tanesidir. Bunu 2022 yılının Ocak ayının ilk günü yapmış olduğumuz Karavanfest Festivalimizde başlatmıştık. Planlamamıza göre yüz etkinlik yapalım dedik. Ama ilave etkinliklerle bu rakam yaklaşık 120’ye yaklaşıyor.” dedi.
“GENÇLİK SPOR BAKANLIĞI
ÖZELLİKLE AFYON’U TERCİH EDİYOR”
Mehmet Zeybek, Büyük Taarruzun 100. yılına uygun ülke geleceği açısından, kurtuluşun ve kuruluşun şehri olan Afyonkarahisar’a yakışır etkinlikleri yılsonuna kadar sağlıcakla tamamlanmasını diledi. Zeybek, “Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta organize edilen Türkiye Halk Oyunları Seçmeleri Kütahya, Uşak, Afyon ve Aydın illerinden toplam 22 kulüp bin 500’e yakın folklorcü katıldılar. Seçmeler Afyon’da yapıldı ve Afyon’a farklı bir hava katmış oldu. Yine aynı hafta Türkiye Gençler Masa Tenisi Turnuvası da ilimizde gerçekleştirildi. Neden Afyon’un bunlar için tercih edildiğine baktığımızda bir hayli sayıda spor tesislerine sahip olduğumuzdan dolayı Gençlik ve Spor Bakanlığı Afyon’u özellikle tercih ediyorlar.” diye konuştu.
“OLİMPİK YÜZME HAVUZUNDA
ATLAMA SPORLARI YAPILABİLECEK”
Sahipata Mahallesi’nde atıl durumda kalan kaba iskelet inşaatı biten Kapalı Spor Salonu yapım işinin ihale edildiğini dile getiren Zeybek, “Herhalde 2,5 ay içerisinde ikmal edilerek inşallah açılışını hep birlikte gerçekleştireceğiz. Vali Ahmet Özyurt zamanında yapılmış bugüne kadar hiçbir kurumun işletemediği olimpik yüzme havuzunu önceki Valimiz Gökmen Çiçek, Belediye olarak bizim işletmemizi istemişti. Gençlik ve Spor Bakanımıza bu konuda talepte bulunduk. Bir miktar ödenek verdi hatta havuzdaki kaçağın önlenemeyeceği söylenince Sayın Bakanımıza kaçağın önlenememesi halinde havuzu doldurup salon sporları için kullanılması düşüncemi aktardım. Kendisi parayı verdiğini istediğimiz şeklide kullanabileceğimizi ifade etmişti. ODTÜ ve İTÜ’den yetkili arkadaşlar ilimize gelerek olimpik havuzu yerinde incelediler. Olimpik havuz yapımında kullanılan makine ve araç gereçlerin çok kıymetli olduğunu heder edilmemesi gerektiğini ifade ettiler. Yaptıkları inceleme neticesinde su kaçağının önlenebileceğini, bunun yapılabileceğini ön gördüler. Dış cephede ki bina neredeyse elden gidiyordu. Mantoloma işlemleri bitti. Havuz seramiklerine kaldı. Uzay çatıydı kar yükü hesaplamalarında çökme olabilir mi diye inceleme yapıldı. İçeriden destek yapıldı. Önümüzdeki hafta itibariyle havuz derinliğini arttırarak yarışmaların yapılabileceği var sayılan, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndaki arkadaşlarla görüşme yapacağız. Olursa havuzu bir tık daha derinleştirerek atlama sporlarınında yapılabileceği bir olimpik yüzme havuzu haline getireceğiz.” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA
AFYON EV SAHİBİ OLACAK”
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun olimpik yüzme havuzu tadilatı bittiğinde Türkiye Şampiyonası’nın Afyonkarahisar’da yapılması sözünü verdiğini belirten Zeybek, “İnşallah kısa sürede tadilat tamamlanacak. Seramikler ve malzemelerin tamamı alındı. Su atılımı yapıldıktan sonra seramikleri yapılacak. Böylece Türkiye Şampiyonası Afyon’da gerçekleştireceğiz.” ifadelerine yer verdi. Bu yıl ki toplu sünnet şöleni ile 55 çocuğun erkekliğe ilk adımı attığını ifade eden Zeybek şunları kaydetti: “Toplu sünnet şölenimize katılmak üzere 55 aile müracaat etti. Bizde Belediye olarak hafta sonunda 55 çocuğumuzu sünnet ettirdik. Etkinliklerimiz devam ediyor.” dedi. Haziran ayı Meclis Toplantı tutanak özeti oybirliği ile kabul edildi. Ticari plaka devir taleplerini uygun gören Trafik Komisyon raporları oybirliğiyle kabul edildi. Şehir içi nakliye şoförleri için konteynırlı durak yeri verilmesi talebi doğrultusunda Zabıta Müdürlüğü’nce K-1 yetki belgesi istenmesi ve bir yıllık taşıma belgesi istenmesini uygun gören Trafik Komisyonu raporu oybirliğiyle kabul edildi.
“AKDEĞİRMEN BARAJININ
YÜZDE 33’NÜ DEVİR ALACAĞIZ”
DSİ Genel Müdürlüğü ile Afyonkarahisar Belediyesi arasında yapılacak protokolü imzalamak üzere oybirliğiyle Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e yetki verilmesi oybirliğiyle kabul edildi. Mehmet Zeybek konu hakkında yaptğı açıklamada şunları söyledi: “Bu konu Akdeğirmen Barajının devri ile alakalıdır. Bir anlaşmaya vardık. İnşallah önümüzdeki hafta DSİ Genel Müdürlüğüyle protokol imzalayacağız. Süre 17 yıl öngörülmüş. Biz bu sürenin 20 veya 25 yıla kadar uzatılmasını arzu ediyoruz. Çünkü Erzurum’a 30 yıl vermişler. Bizde süreyi uzatabilirsek yıllık ödeyeceğimiz para miktarı az olacak. Orası taşkın koruma ve sulama amaçlı yapılmıştır. Zaman zaman Belediye olarak biz oradan içme suyu almışız. Yağış olmayıp kuraklık olduğunda iki yıl su alamamıştık. Bu sene iki yıl yetecek kadar herhalde bir su birikimi oldu. Oranın yaklaşık tamamını veriyorlardı. Ben tamamını alamam dedim. Yüzde 33’nü Belediye olarak biz alıyoruz, kalanı sulama amaçlı kullanılacak. Tamamı aşağı yukarı 350 milyon TL civarında bir rakamdı. Biz bunun yüzde 30’luk kısmını ödeyeceğiz. Bugüne kadar hiç ödeme yapılmamış. Yani biz hissemize düşen yüzde 30’u borçlanacağız.”
“6-9 EKİM 2022 TARİHLERİNDE GASTRO LEZZET FESTİVALİ YAPILACAK”
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 6-9 Ekim 2022 tarihleri arasında 6. Uluslar arası Gastronomi Turizm Araştırma Kongresi ve aynı tarihlerde 4. Uluslar arası Gastro Afyon Lezzet Festivali düzenlenmesi için Belediye ile paydaş kurumlar arasında yapılacak protokolü imzalamak üzere Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e yetki verilmesine oybirliğiyle karar verildi. Temmuz ayı içerisinde Belediye tarafından düzenlenecek olan 3&3 Basketbol Turnuvası düzenlenmesi, kazanan sporculara ödül verilmesi teklifi oybirliğiyle kabul edildi. Ödül toplamının 36 bin TL olacağı açıklandı. Temmuz ayı içerisinde çocuklara yönelik düzenlecek programlar kapsamında “Sertaç Abi” adlı youtuber Sertaç Güngör’ün “Sertaş Abi Buluşması” düzenlemesine organizasyon giderlerinin Belediye tarafından karşılanmasına karar verildi.
“TARİHİ KAYADİBİ MECSİDİ
ORTAYA ÇIKARILACAK”
Mülkiyeti Afyonkarahisar Belediyesine ait Kayadibi Mescidi’nin yapı izlerinin araştırılmasına yönelik Müze Müdürlüğü’nce yapılacak olan kazı çalışmaları için Belediye ve Müze Müdürlüğü ile protokol imzalanması v.b işlemler için Mehmet Zeybek’e yetki verilmesi oybirliğiyle kabul edildi. Zeybek, “Biz tarihi dokuları ortaya çıkarıyoruz. Karahisar Kalesinin orada çok eski bir Kayadibi Mescidimiz var. Sanırım Afyon’un ilk işgalinden sonra yapılmış ve bazı kısımları kalmış. Yaklaşık 50-60 metrekarelik bir alanda. Yüksek Mimar Mahmut Ülker Abi’de röleveleri vardır. Belediye olarak Müze Müdürlüğü ile işbirliği yapacağız. Kısa sürede eski haline uygun restore ederek tamamlamak niyetindeyiz.”dedi. 14. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Yıllık Konferansına Belediye’yi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş ve Kültür Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar’ın 16-24 Temmuz 2022 tarihleri arasında Brezilya’nın Santos bölgesine görevli gitmelerine karar verildi.
“BAYRAKTEPE’DE BOŞ YAPILI
KABİR PEŞİN 8 BİN TAKSİTLİ 9 BİN TL”
Bayraktepe Mezarlığı’nda bulunan boş yapılı kabir yerlerinin tahsis ücretleri belirlendi. Buna göre fiyat; Boş taksitli olarak 9 bin TL, peşin olarak ise 8 bin TL olacak. Taksitli ödemeler 9 ay 9 eşit taksitte gerçekleştirilecek. İl dışı cenaze nakli ücret tarifesi kilometre başına 3 TL olarak belirlendi. Toplantıda söz alan Millet İttifakı’nın İYİ Partili Üyesi Ahmet Hastürk, “Şehir dışına cenaze göndermek için Belediyemize başvurduğumuzda şehir dışına cenaze aracı vermediklerini ifade ediyorlar. Uygulama var mı yok mu?” diye sordu. Mehmet Zeybek, doğu ya da güneydoğu gibi yerlere gidecek cenazeler için Afyon’dan Ankara Esenboğa havaalanına kadar araç temin edildiğini belirtti. Zeybek, “Yakın mesafeler Manisa, İzmir, Uşak, Kütahya olursa oralara gönderiyoruz.” cevabı üzerine Hastürk, cenaze nakli için yaptığı başvuruda özel şirketlere yönlendirildiğini belirtince Zeybek, “O arkadaşlarla görüşelim.” dedi.
“13 YILDIR ZAMLANMAYAN SU FİYAT TARİFESİNE YÜZDE 5 ZAM YAPILDI”
Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 3697 ada 10 nolu parselde, 3698 ada 8 nolu parselde ve 3699 ada 13 nolu parselin olduğu alanda imar plan tadilatı yapılmasını emsal sabit kalmak şartıyla 6 kat inşaat müsaadesini uygun gören Bayındırlık ve İmar Komisyonu raporu kabul edildi. Yasal süresi içerisinde kişiler arasındaki plaka devir taleplerini uygun gören komisyon raporu oybirliğiyle kabul edildi. Su fiyat tarifesinin yüzde 5 oranda arttırılmasını uygun gören komisyon raporu kabul edildi. Mehmet Zeybek yaptığı açıklamada, “Belediye olarak biz 0-10 metreküp kullanıma kadar ücret almıyoruz. Çevre illerden aldığımız fiyatlara göre çok cüzzi bir rakamda su veriyoruz. Plan Bütçe Komisyonu sadece yüzde 5 oranda bir artışı uygun bulmuş.” dedi. Konu hakkında söz alan Millet İttifakının CHP’li Üyesi H. Hüsnü Taşer, “Plan Bütçe Komisyonu’nda bu dönem içerisinde 3-4 toplantıdır bulunuyorum. Su tarifelerinde fiyatların güncellenmesiyle ilgili bizi biraraya getirdiler. Konuyu değerlendirdik. Bana verilen bilgiye göre 10 metreküpe kadar olan sarfiyat 1,69 TL metreküp birim fiyatı üzerinden alınıyor. 13 yıldır bununla ilgili hiçbir artış yapılmamış. KDV’den kaynaklı olarak bizim belirlediğimiz rakam suda geri çekilmişti. İlgili arkadaşlar bize yüzde 10’luk artışın giderleri ancak karşılayacağını ön gördüklerini komisyonda bildirdiler. Biz bunu değerlendirerek yüzde 5’lik bir artış belirledik. Dönem sonunda tekrar su fiyatlarında bir artış olacak. İlk 10 metreküpe ellememe gerekçesini ben aslında doğru bulmuyorum. İlk 10 metreküplük sarfiyat hepimizin faydalandığı bir sarfiyattır. Afyon için su tüketiminin büyük bir miktarı aslında bu 10 metreküp üzerinden karşılanıyor. Bir sonraki dönemde tekrar artış gündeme gelecektir.” diye konuştu.
“NAÇAR KALIRSAK İLLER
BANKASINA BORÇLANACAĞIZ”
Mehmet Zeybek, İYİ Parti Meclis Üyesi Abdullah Hocaoğlu’nun, Belediye 2022 yılı gider bütçesine aktarılacak 620 milyon TL’lik ek bütçenin nasıl kazanılacağı ya da borçlanma olup olmayacağı yönündekini sorusunu Zeybek şöyle cevaplandırdı: “İhalelerimizi yaptık borçlanma gibi bir durumumuz yoktur. Şayet naçar kalacak olursak borçlanmayı düşünüyoruz. Bunu da İller Bankası’ndan yapacağız. Çünkü yarım olup devam eden işlerimiz var. Maliyetler beş kat arttı. Normalde bizim hesaplamamız sonucu 10 milyon TL maliyet çıkardığımız bir iş şu anda yeni maliyetlere göre şu anda 30-35 milyon TL’ye mal oluyor. Bundan dolayı ihtiyatlı davranarak bir 620 milyon TL’lik bir aktarma yapalım denildi. Bu rakamın ne kadarını kullanacağımızı bilemiyoruz.” Toplantıya mazeretleri nedeniyle katılamayan meclis üyelerinin mazeretleri oybirliğiyle kabul edildi. Ağustos ayı toplantısı 2 Ağustos 2022 tarihinde saat 19.00’da Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda başlayacak.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi