Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kamuda 4/C uygulaması kaldırıldı – Kocatepe Gazetesi

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili
Kamuda 4/C uygulaması kaldırıldı

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın koordinasyonunda yapılan çalışmalar neticesinde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, Sosyal Gü̈venlik Kurumları, kapsama dahil ettiğimiz diğer özel bütçeli kuruluşlar, İl Özel İdareleri, Belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu Mahalli İdare Birliklerinde 4 Aralık 2017 itibariyle alt işveren işçisi olarak çalışan kardeşlerimizin istihdamına ilişkin konular 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile düzenlenmiştir” dedi.
Kanun Hükmünde Kararname ile gelen düzenleme hakkında bilgi veren Özkaya, “Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, Sosyal Güvenlik Kurumları, KHK ekinde listesi bulunan diğer özel bütçeli kuruluşlarda personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile alt işveren işçisi olarak çalışanlar sürekli işçi kadrosuna geçirilecektir. Sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerimize geçişle beraber yıllık 52 gün ilave tediye ödenecektir. Özel sözleşmeli olmayacak, bir yıllık, üç yıllık, beş yıllık olmayacak, bu işçilerimiz sürekli işçi kadrosuna geçirilecektir. Sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerimizde yaş sınırı ve eğitim şartı aranmayacaktır” diye konuştu.
GEÇİCİ PERSONEL DE YARARLANACAK
Özkaya, şöyle devam etti:
“Geçiş işlemleri, alt işveren işçilerinin çalıştığı idareler tarafından gerçekleştirilecektir. Sürekli işçi kadrosuna geçiş işlemleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilecektir. Bundan sonra personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri yapılmayacaktır. Geçiş sürecinin 90 gün içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. 4 Aralık 2017 tarihinde askerde olanlar ile doğum ve hastalık nedeniyle iş sözleşmesi askıda olanlar da sürekli işçi kadrosuna geçirilecektir. Bugüne kadar 4/C statüsünde çalışmakta olan Geçici Personeller, 4/B Sözleşmeli Personel statüsüne geçirilmektedir. 657 sayılı Kanunda Geçici Personel (4/C) statüsü kaldırılmaktadır. Bundan sonra da bu kapsamda işe başlayacak çalışanlar 4/B statüsünde istihdam edilecektir. Bugüne kadar 4/C kapsamında atanma hakkı olmasına rağmen talepte bulunmayan Geçici Personele de, (4/B) Sözleşmeli Personel statüsüne geçme hakkı tanınmaktadır.”
HİZMET ALIMI İHALESİ YAPILMAYACAK
Yerel yönetimler düzeyinde de çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Milletvekili Özkaya, “Mevsimlik geçici işçilerimizin en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma sürelerinin, ihtiyaç halinde kurum ve kuruluşların talebi üzerine 4 ay kadar daha uzatılabilmesi sağlanmıştır. İ̇l Özel İ̇dareleri, Belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu Mahalli İ̇dare Birliklerinde çöp toplama, temizlik, park ve bahçe işlerinde çalışan alt işveren işçilerimiz ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile alt işveren işçisi olarak çalışan işçilerimiz artık bu idarelerinin kendi İ̇ktisadi Teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecektir. Bu kapsamda; İl Özel İdareleri, Belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu Mahalli İdare Birliklerinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ortadan kaldırılacaktır. İl Özel İdareleri, Belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu Mahalli İdare Birliklerinin İktisadi Teşekküllerinde işçi olarak istihdam edileceklerin geçiş işlemleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilecektir.
Geçiş sürecinin 90 gün içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.”
DARBEYİ DURDURANLARA HUKUKİ KORUMA
Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemelerin devletin devamlılığını esas aldığın�� aktaran Özkaya, “6755 sayılı Kanunun 37’nci maddesiyle 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler için bir hukuki koruma sağlanmıştır. Düzenlemeyle, resmî bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın, darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılmasına katılan sivil kişiler de kapsama alınmaktadır” dedi.
Özkaya, açıklamasına şöyle devam etti;
“Türk Ceza Kanununun 309 ilâ 312’nci maddelerinden (darbeye teşebbüs suçları) tutuklu ve hükümlü olanlar badem kurusu; diğer terör suçlarından tutuklu ve hükümlü olanlar ise gri renginde göğüs ve pantolon bölümü bitişik (tulum) giysiler giyecektir. Kadın tutuklu ve hükümlülerin giysilerinin Çocuklar ile hamile kadınlar uygulama kapsamı dışındadır.  Düzenlemeyle, şüphelinin veya sanığın salıverilmesine ilişkin olarak mahkemelerce verilen kararlara karşı itiraz yoluna başvurulabileceği hususuna açıklık getirilmektedir. Yakınlarının vefatı veya ağır derecedeki hastalık hallerinde, tutuklular, mazeret izni alarak cenaze töreni katılabilmekte veya hasta ziyareti yapabilmektedir. Bu izinler, Kanundaki şartlarına bağlı olarak soruşturma aşamasında soruşturmayı yapan Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise yargılamayı yapan mahkeme tarafından verilmektedir. Özellikle vefat halinde, iznin bizzat soruşturmayı yapan savcı veya kovuşturmayı yürüten mahkemece verilmesi mecburiyeti süreci uzatmaktadır. Mevcut usul, istisnai de olsa mağduriyete yol açabilecek niteliktedir.”