Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kanser, üstesinden gelinebilecek bir hastalık

Bu haberin fotoğrafı yok
Kanser, üstesinden gelinebilecek bir hastalık

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, kanserin üstesinden gelinebilecek bir hastalık olduğunu söyledi

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, kanserin tedavi edilebilmesi için erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi. Akgün, “Kanser sonucu ölümler, sebebi bilinen ölümler sıralamasında ikinci sırada yer almaktadır. Sonuçları itibariyle son derece ciddi bir halk sağlığı problemi olan kanserin erken teşhisi, tedavi konusunda büyük önem taşımaktadır” dedi.
FARKLI NEDENLERİ OLABİLİR
Kanserin pek çok nedeninin olabileceğini belirten Akgün, “Sebebi kesin olarak bilinmemekle beraber, kanser hastalığında 2 grup risk faktörü vardır. Bunlar; yaş, cinsiyet ve kalıtım gibi değiştirilemeyen faktörler ve daha çok çevresel etkilerden ve hayat tarzından oluşan değiştirilebilir faktörlerdir. Değiştirilebilen faktörleri; sigara ve alkol kullanımı, gereksiz ilaç alımı, yüksek kalorili diyet, katkı maddeli besinler tüketilmesi, hareketsiz bir hayat, gereksiz radyolojik tetkikler, uzun süre güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalmak, hava kirliliği ve bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri) olarak sayabiliriz” diye konuştu.
KETEM’E DAVET
Akgün, şöyle devam etti: “Yılda ortalama 175 bin kişiye kanser teşhisi konulan ülkemizde 1- 7 Nisan Ulusal Kanserle Savaş Haftası olarak belirlenmiştir. Haftanın amacı halkımızın kanser konusunda bilincini arttırmak, erken teşhisin önemini vurgulamak ve böylece kanser sonucu ölümleri azaltmaktır. Erken teşhis için belli yaş gruplarındaki kişilerin hastalanmadan da kanser yönünden sağlık taraması yaptırması önemlidir. Bunun için Sağlık Bakanlığı tarafından Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) oluşturulmuştur. İlimizde; Afyonkarahisar Devlet Hastanesi binasında, Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet vermekte olan KETEM tarama ve eğitim faaliyetlerini hızla sürdürmektedir. Kanserle Savaş Haftası münasebetiyle risk grubundaki herkesi tarama için KETEM’e davet ediyoruz.” (Kocatepe)