Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kapsül alımları başladı – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Kapsül alımları başladı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Afyonkarahisar Şubesi tarafından 9 noktada haşhaş
kapsülü alımları başladı. Kapsül alım fiyatları ise alkoloid oranına göre belirleniyor

Afyonkarahisar’da büyük bir kesimin gelir kaynağı olan haşhaşın hasat dönemi tamamlanıyor. Bahar aylarında ekilen ve dönem dönem çapalaması yapılan Haşhaş üretiminde kapsül kırımının ardından haşhaş taneleri alınan kapsüller TMO alım noktaları tarafından alınmaya başladı.
Edinilen bilgiye göre, Afyonkarahisar bölgesinde bu yıl 230 bin dekar haşhaş ekibi gerçekleştirildi. Bu ekili alanlardan elde edilen kapsüller Afyonkarahisar Şubesine bağlı olarak 9 noktada alım yapılmaya başlandı. Günlük yaklaşık 30 ton kapsül alımı gerçekleştirilirken alım noktalarında, bu yıl 12 bin ton kapsül alımı bekleniyor. Afyonkarahisar Merkezindeki alımlar TMO silo binasının yanında yapılırken, çiftçilerin mağdur olmaması için telefon ile bilgi verilerek üreticiler alım yerine çağrılıyor. Alım yapılmadan önce teknik ekip tarafından alınan kapsül numuneleri alkoloid oranı testinden geçiyor. Kapsüllerin alım fiyatı da bu alkoloid oranına göre belirleniyor.
YAĞMURLAR REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ
Afyonkarahisar’ın Fethibey beldesinde haşhaş üretimi yapan 52 yaşındaki Ahmet Çalık, haşhaşların çiçeklenme döneminde yaşanan dolu ve aşırı yağmurların haşhaş üretimini yüzde 50 düşürdüğünü söyledi.
KAPSÜLLER ALKOLOİD
FABRİKASINA
Alım yapılan kapsüller, Türkiye’nin ilk ve tek alkoloid fabrikası olan Bolvadin ilçesinde kurulu Afyon Alkoloid Fabrikasına gönderiliyor. Fabrikasının yaklaşık 20 bin ton kapsül işleme kapasitesi olduğu öğrenilirken, bunun yarıdan fazlasının Afyonkarahisar bölgesinden temin ediliyor. Afyon Alkoloid Fabrikası ise çizilmemiş haşhaş kapsülü işleme kapasitesiyle alanında dünyanın en büyük fabrikası konumunda. (Kocatepe Haber Merkezi)