Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kendi elektriğini ürtiyor, fazlasını satıyor

Bu haberin fotoğrafı yok
Kendi elektriğini ürtiyor, fazlasını satıyor

Hoca Elektrik, 40’ıncı yılını “güneş enerjisi” ile kutluyor. Şirketin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki binasına kurulan güneş panelleri sayesinde hem güneş enerjisi üretilecek, hem de üretim fazlası şebekeye aktarılacak. 30 yıl garantili olan sistem, 7-8 yılda kendini amorti edecek

Afyonkarahisar’da başarılı çalışmalara imza atan Hoca Elektrik, ticaretteki 40’ıncı yılında, kente örnek olacak bir projeyi hayata geçirdi. Şirketin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki binasının üzerine güneş panelleri yerleştirildi. Güneş panelleri sayesinde şirket, hem kendisine gerekli olan elektriği üretecek hem de özellikle tatil günlerinde üretilen ama tüketilmeyen elektriği devletin şebekesine aktaracak.
GÜÇ SINIRI GENİŞLİYOR
Şirket ortaklarından İbrahim Sömer, uzun bir araştırmanın sonucunda güneş panelleriyle elektrik üretme aşamasına geldiklerini, bundan uzun vadede kâr etmeyi öngördüklerini söyledi. Sömer, “Biz güneş enerjisinden elektrik üretiyoruz. Türkiye’de 7’nci, Afyon’da ilk. Uygulama alanımız çatı. Bunu yaparken biz ticari amaçtan çok, güneş enerjisinden elektrik üretimini göstermek istedik. Birçok arkadaşa bazı bilgiler verdik. Uygulama alanları var sınıf sınıf, bizimki lisanssız uygulama. Tek dilekçeyle gerçekleştirilebiliyor. Biz başladığımızda bu gücün sınırı 500 kilowattı, şu anda 1000 kilowatt, Başbakan’ın elinde de 5 bin kilowatta kadar çıkarma yetkisi var. Başbakan onaylarsa birçok insanın yapma durumunda olacağını düşünüyoruz. Bizim 40’ıncı yılımız. Babamızdan itibaren hep yenilikleri Afyonkarahisar’a getirmeye çalıştık. Kaçtı, ödemedi, tamir masrafı da yok. Ürettiği yanımıza kâr. Akşam işyeri kapalı ama, sistem elektrik üretmeye ve kazanmaya devam ediyor” diye konuştu.
HEDEF KİTLE: KAMU BİNALARI, TAVUK
KÜMESLERİ VE OTELLER
Afyonkarahisar’daki tavuk kümesleri ve termal oteller için 5 bin kilowattlık enerji üretiminin önemli olduğunun altını çizen Sömer, “İlimizdeki tavuk kümesleri veya termal otellerin elektrik tüketimi çok yüksek. Onlar için 1000 kilowatt, dertlerine derman olmuyor. Bu işe kalkışmışken sorunu kökünden halletmek istiyorlar. 1000 kilowattlık yatırım 1 milyon 250 bin avro civarında. Yapılacak yerin açısına göre, durumuna göre değişiyor. Gelen vatandaş da ben de elektrik faturası ödüyoruz. Maliyetle ilgili birçok parametre var, bunlardan birisi alan. Bizim çatımız 100 kilowattlık bir kapasite alabildi. Aynı ad içinde başka yerlerde de yatırım yapabilirsiniz. Büyük tüketim yapan otel ya da tavuk kümeslerinin elektrik üretimi yapmak için daha büyük alan ve arazilere ihtiyacı oluyor. Bizim özellikle hedef kitlemiz, endüstriyel çatılar, tavuk kümesleri. Buralarda sürekli tüketim var ve güç ihtiyacı fazla” dedi.
GAZİANTEP’TEN DAHA AVANTAJLIYIZ
Güneş enerjisinden yararlanmak isteyen vatandaşların çeşitli sorularla kendilerine başvurduklarını söyleyen Sömer, şöyle devam etti:
“Genelde çatının delinip delinmediği soruluyor, çatı delinmiyor. Çatıya aşırı yük geliyor mu? 13 kilogram dolaylarında bir yük geliyor, metrekaresine. Afyon şartlarında bu çok yüksek değil. Antalya daha iyi olurdu diye serzeniş var, bu da doğru değil. Bizimle birlikte Gaziantep’te de güneş enerjisinden elektrik üretimi için çalışma yapıldı. Elektrik ısıyı ve suyu sevmez. Gaziantep çok sıcak. Konuştuğumuz 100 kilowatt, bunu zaten öğle saatlerinde alıyoruz. O esnada Gaziantep’teki paneller kendini koruma altına alıyor. O da tabii enerji maliyetine ve soğutma maliyetine yansıyor. Afyonkarahisar, Avrupa’da güneş gören 10’uncu yerlerinden birisi. Biz pratiğini görüyoruz burada. Öğle saatlerindeki sıcaklık ya da soğutma olmayacağı için, o kotta hafif bir rüzgar oluyor, avantajlı bir konumdayız. Biz öncülük etmeye çalışıyoruz. Dalga dalga yayılmaya başladı.” (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti