Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ketamin Nedir

Farklı kullanım alanlarına sahip son derece önemli bir ilaç olan ketamin nedir, neden, ne için kullanılır?

Farklı kullanım alanlarına sahip

Sıra Dışı Etkileri ile Ketamin Nedir, Neden Kullanılır?
Farklı kullanım alanlarına sahip son derece önemli bir ilaç olan ketamin nedir, neden, ne için kullanılır?

ketamin nedir

Ameliyat, binlerce yıla uzanan geçmişi ile tıbbın en eski dallarından biri. Ameliyatın ilkel ilk zamanlarında cerrahlar işlemlerini büyük acılar eşliğinde yapardı, tıptaki gelişmelerle doğan anestezi gibi çözümler sayesinde bu durum geçmişin karanlık sayfalarında kaldı. Peki anestezi dendiğinde sıkça duyulan ketamin nedir, neden, ne için kullanılır, zararları var mı? İşte merak edilen tüm sorular için kapsamlı yanıtlar.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Temel İlaçlar Listesi’nde konumlanan ve bir molekül olan ketamin, en özet şekilde anestezi ile ilgili bir ilaç. Temelde kullanımı ile birlikte anestezi işlemini başlatmayı ve devam ettirmeyi esas alıyor. Ağrıyı kesiyor, sedasyon (uyutma tekniği) ve hafıza kaybına neden olup uygulandığı kimseyi transa benzer bir hale büründürüyor. Tüm bu kullanım sonrası etkiler, anestezi için elzem. Öte yandan kronik ağrı için de kullanılabiliyor. Ayrıca edasyon ve depresyon için de kullanılıyor. Ketamin etkileri ile dikkat çekiyor.

Ketamin etkisi söz konusu olduğunda kalp fonksiyonu işlevsel kalıyor, nefes alma ve solunum yolu refleksleri de işlevini devam ettiriyor. Ketamin etkileri hastaya göre değişmekle birlikte 5-10 dakika içinde başlıyor ve toplamda 25 dakika kadar sürüyor. Peki ketamin kimyasal yapısı nasıl?

Arilsikloheksilamin türevi ve kiral bir bileşik. Ketaminin farmasötik preparasyonlarının çoğu rasemik (molekülün sol ve sağ elli enantiyomerlerinin eşit oranda karışımı ile oluşur). Bununla birlikte kimi markaların ketamin ürünlerinin enantiyomer oranlarında değişiklikler bildirilmiştir. Tıbbi kullanım için Ketanest S adı altında mevcut.

Ketamin tıbbi kullanım alanları neler?

Ketamin anestezi,
Ağrı kesici,
Depresyon,
Veteriner tıpta kullanım,
Ve uyuşturucu olarak kullanım.

Ketamin neden anestezide kullanılır ve hangi durumlarda tercih edilir?

Solunuma diğer anestezi maddelerine göre daha az engeldir. Birincil anestezi olarak genellikle kullanılmaz yine de, çünkü halüsinasyonlara neden olabilir. Ketamin hasta grupları şöyle sıralanır:

Çocuklar, bazı akciğer hastalıkları, astımı olanlar, ağrılı işlem geçirenlere acil serviste yatıştırma amaçlı, savaş bölgelerinde acil cerrahi işlem anlarında ve spinal ya da epidural anestezi/analjeziyi desteklemek için.

Halüsinojenik etkileri yüzünden ketamin, klinik kullanıma girdikten bir süre sonra suistimal edilmiş ve yasadışı kullanımı, artış eğilimi göstermeye devam etmektedir.

Kokain bağımlılığına benzer sonuçları olduğu tespit edilen uyuşturucu madde olarak kullanımı cama dökülüp kurumasını bekleyerek tüketimini esas alır. Bireysel kullanımı dünyanın çeşitli ülkelerinde yasak ve sınırlamalar içerir. Sadece 2005-2013 yıllarında Birleşik Krallık’ta 100’e yakın kişinin ölümünden sorumlu tutulmuştur.