Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kış Saati Nedir?

Çalışma hayatı, eğitim, ekonomi, sosyal yaşam gibi konularda kritik önem taşıyan kış saati nedir, Türkiye’de kış saati uygulaması var mı? İşte yanıtlar.


Çalışma hayatı, eğitim, ekonomi,

kış saati nedir

Kendine özgü elips şekli ile birlikte Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşü, özel elips şekli ile bağlantılı olarak bir dizi temel sonuç ortaya çıkarır. Güneş’in Dünya üzerindeki geliş açısı, bu sürekli dönüş hareketi ve gezegenin şekli esaslı değişirken mevsimler meydana gelir. Meydana gelen mevsimler sonucunda da Güneş’in doğuş ve batış saati değişir. İlkbahar’da Güneş, Kış mevsimine göre daha geç batarken durum sonbaharda tam tersidir örneğin.

Bu kapsamdaki gün ışığından mümkün olan en iyi biçimde yararlanılması amacıyla yaz saati ve kış saati uygulamaları fikri gündeme gelmiştir ve bu konsept resmi süreçlerin ardından ülkelerde devreye alınabilir. Bu kapsamda Türkiye’de yaz saati nedir, kış saati nedir ve bu sene uygulanıp uygulanmayacağı gibi sorular merak ediliyor. İşte merak edilen tüm soruların ayrıntılı yanıtları.

 

Yaz ve kış saati uygulaması nedir?

 

Yaz ve kış saati, en özet ifadesiyle saatlerin ilkbahar başlarında bir saat ileri, sonbahar başlarında ise bir saat geri alınmasına denir. Bu kapsamda kış saati, sonbahar aylarında saatlerin geri alınmasıdır.

 

Yaz saatinde de ilkbaharda saatlerimiz, ülke genelinde bir saat ileri alınmaktadır. Daha kolay anlaşılması için saatler ileri alınıyorsa yaz saati, geri alınıyorsa kış saati demektir. Peki Türkiye’de kış saati bu yıl uygulanacak mı?

 

Kış saati uygulaması bu yıl uygulanacak mı?

 

Türkiye’de kış saati bu yıl uygulanacak mı sorusu, her yıl sonbahar ve kış dönemlerinde gündeme gelir. Bu noktada kış saati uygulaması ile ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlanması esasıyla yürürlüğe girme özelliği taşır.

Peki şu anda kış saati uygulaması gündemde mi? Bu sorunun yanıtı şimdilik konuya ilişkin herhangi bir resmî açıklamanın bulunmadığı yönünde. Kapsamla ilgili hazırlık yapılıp yapılmadığı da bilinmiyor. Son olarak kış saati uygulaması neden bırakıldı?

 

Kış saati uygulaması bırakıldı mı?

 

Kış saati uygulaması neden bırakıldı sorusunun yanıtı da tam anlamıyla net. Buna göre Türkiye’de Güneş ışıklarından daha yoğun şekilde yararlanılması ve buna paralel olarak enerji tasarrufu için 2016’dan beri yaz saati uygulamasına devam ediyor, kış saati uygulanmıyor. Dolayısıyla da saatlerde yıl boyu herhangi bir ileri-geri alma kararı alınmıyor ve saatler de değişmiyor.