Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kızamık ve kızamıkçık kontrol altında

Bu haberin fotoğrafı yok
Kızamık ve kızamıkçık kontrol altında

Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, Türkiye’de Türkiye’de, 2002 yılından bu yana yürütülmekte olan kızamık ve kızamıkçığın tamamen ortadan kaldırılması ve Konjenital Kızamıkçık Sendromunun Önlenmesi Programının stratejileri gereğince yürütülen gerek rutin gerekse destek aşılama, saha araştırması, sosyal mobilizasyon çalışmaları sonucu tamamen ortadan kaldırılması dönemine geçildiğini belirtti.

Dr. Akgün, yurt dışı kaynaklı vakaların engellenmesinin giderek daha da ön plana çıkan bir hedef haline geldiğini kaydetti.

DIŞ KAYNAKLI BİR KAÇ VAKA VAR
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nde 2005 yılından bu tarafa çeşitli ülkelerde salgınlar yaşandığını, 2012 yılında da, Romanya, Rus Federasyonu, Ukrayna, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, İrlanda, Belçika ve sınır komşuları; İran, Irak ve Suriye başta olmak üzere birçok ülkede salgınlar,vakalar görülmeye devam ettiğine işaret eden Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün; “Bu ülkelerden ülkemize gelenlerin ve bu ülkelere gidenlerin sık olması da yurt dışı kaynaklı vaka riskini arttırmaktadır. Ülkemizde 2012 yılında tespit edilen yurt dışı kaynaklı vakalar arasında, tatil amacıyla ülkemize gelen bir İngiliz vatandaşı, Romanya vatandaşı bir aile ve Umre ziyaretinden dönen üç vatandaşımız yer almaktadır. Vakaların, son haftalarda yoğunlaşmış olması, gerekli önlemlerin alınmasının önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Kızamık Bilimsel Danışma Kurulu, 5 Temmuz 2012 tarihinde hac ve Umre ziyaretine gidecek kişilere ve turizm sektöründe çalışan kişilere uygulanacak kızamık aşılama stratejilerini görüşmek üzere toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.” dedi.
TOPLU AŞILAR TSM YAPILACAK
Yapılan serosürveyans çalışmalarının değerlendirildiğinde ve aşılama durumları dikkate alındığında; çocuk yaş grubuna ek olarak 20-35 yaş grubunun da özellikle hastalık yönünden risk taşıdığına değinen Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün sözlerine şöyle devam etti: “Bu nedenle; bu yaş grubunda olup, Hac, Umre ziyaretine gidecek kişilere ve Avrupa’ya ve kızamık açısından riskli diğer ülkelere gidecek kişilere, TURSAB ve Diyanet İşleri Başkanlıkları aracılığıyla eksik aşı dozlarının tamamlanması konusunda önerilerde bulunulmasına karar verilmiştir. Turizm sektöründe çalışan kişilere, Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla; başta kızamık olmak üzere, tüm eksik aşı dozlarının tamamlanması konusunda önerilerde bulunulmasına karar verilmiştir. Ayrıca, başta turizm bölgelerinde çalışanlar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının aşılanma kızamık hastalığı konuları hakkında tekrar bilgilendirilmelerine karar verilmiştir. İlgili gruplardaki kişilerin aile hekimlerine başvurmaları halinde, eksik kızamık aşı dozlarının tamamlanması sağlanacaktır. Aşı uygulaması yürütülürken aşağıdaki hususlar dikkate alınacaktır: Kızamık aşılaması KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) aşısı şeklinde yapılacaktır. Dört hafta ara ile iki doz aşı uygulanmalıdır. Umre ve hac ziyareti öncesinde kişinin en az bir doz kızamık içeren aşı alması sağlanmalıdır. KKK aşılaması yapılacak olan kişiler kontrendikasyonlar yönünden sorgulanmalıdır. Kızamıkçık aşısı alanlar 4 hafta süre ile gebelikten korunmalıdır. Aşı sonrası dört hafta içinde gebelik planlayanlara kızamıkçık antijeni içeren aşı uygulanmamalıdır. Hakkında kişilere bilgi verilmelidir. Toplu kızamık aşı uygulamaları Müdürlüğümüz ve Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından karşılanacaktır.” (Kocatepe)