Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Köksal’a Suç Duyurusu

‘Böcek’ iddiaları savcılıktan dönen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal hakkında suç duyurusunda bulunuldu

'Böcek' iddiaları savcılıktan dönen

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Belediye’deki makam odasında bulunduğunu iddia ettiği ve ‘böcek’ olarak tabir edilen kayıt-dinleme cihazları hakkında açıklama yapmış, ancak açıklamanın devamı gelmemişti.
KOVUŞTURMAYA YER YOK
Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı, Köksal’ın açıklamalarını ihbar olarak kabul ederek önce inceleme, ardından soruşturma açmış; tanıkları dinlemiş, Köksal’a yazılı olarak soru göndermiş, Köksal adına gelen cevabı değerlendirmişti. Soruşturmanın sonunda iddiaların gerçekdışı olduğu kanısına varılmıştı.
Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘kovuşturmaya yer yok’ kararında “İddiaya konu olayın gerçek olmadığı anlaşıldığından olay ve şüpheli/şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına, karara süresinde itiraz edilmemesi yada itirazın ret ile sonuçlanması halinde Burcu Köksal  hakkında Suç Uydurma ve İftira suçlarından soruşturma yürütülmek üzere gereğinin takdir ve ifasına, 5320 sayılı Kanunun 16.maddesi uyarınca kararın bir suretinin soruşturmada görev alan kolluk birimine; birer suretinin ise idari olarak gereğinin takdiri için Afyonkarahisar Valiliği ile Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı’na gönderilmesine” ifadelerine yer verilmişti.
AK PARTİ HAREKETE GEÇTİ
Köksal’ın Halk TV’deki ilk demecinin ardından karşı dava açan AK Parti İl Başkanlığı, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığının kararının hemen ardından harekete geçti ve Köksal hakkında suç uydurma ve iftira dolayısıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun incelenmesinin ardından hazırlanacak iddianame kabul edilirse dava açılmış olacak.
İFTİRA SUÇU NEDİR?
Türk Ceza Kanunu’nun 267’nci maddesi “iftira” suçunu şöyle tanımlıyor:
“İftira suçu, hakkında savcılık soruşturması açılması veya idari yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesidir. Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır. Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır.”
SUÇ UYDURMA SUÇU NEDİR?
Türk Ceza Kanunu’nun 271’inci maddesi “Suç uydurma suçu”nu şöyle tanımlıyor:
“İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”