Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kolon Kanseri Erken Evrede Yakalanırsa Tedavi Edilebilir”

Özel Fuar Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yunus Acar, kalın bağırsak kanserinin risklerini, belirtilerini, teşhis ve tedavi sürecini anlattı. Dr. Acar, “Kansere bağlı ölümlerin en sık üçüncü sebebi kolon kanseridir.  Erken evrede yakalanırsa büyük oranda tedavi edilebilir bir kanser olduğu için düzenli olarak tarama testleri yapılmalıdır.” dedi.

Özel Fuar Hastanesi Genel

Özel Fuar Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yunus Acar, Kalın Bağırsak Kanseri farkındalık ayı nedeniyle kalın bağırsak kanseri hakkında bilgiler verdi.

“SIK RASTLANAN KANSER TÜRÜDÜR”

Op. Dr. Yunus Acar, kalın bağırsak (kolon), sindirim sisteminin son organı olduğunu belirtti. Dr. Acar, “Kolon sindirim sisteminin son organıdır. Rektum ise kalın bağırsağın son 20 santimetrelik parçasıdır. Kolon ve rektum kanserleri bu organları oluşturan hücrelerden kaynaklanan kanserlerdir. Sindirim sistemi kanserleri arasında en sık rastlanan türdür. Ülkemizde kalın bağırsak kanserleri, tüm kanserler içerisinde üçüncü sırada yer almaktadır. Yine kansere bağlı ölümlerin en sık üçüncü sebebidir. Erken evrede yakalanırsa büyük oranda tedavi edilebilir bir kanser olduğu için düzenli olarak tarama testleri yapılmalıdır.” dedi.

“ÖNLENEBİLEN VE ÖNLENEMEYEN FAKTÖRLER VARDIR”

Risk faktörlerinin önlenebilen olanlar ve değiştirilemez olanlar olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Dr. Acar, “ Önlenebilen faktörler; Aşırı kilolu ya da obez olmaktır. Bu da beden kitle indeksinin 25 üzerinde olmamasına özen göstermektir. Fiziksel aktivite eksikliği, işlenmiş et sucuk, salam ve kırmızı et tüketimi fazlalığı, sigara ve alkol kullanımıdır. Tüm bunlar önlenebilir, değiştirilebilir faktörlerdir. Önlenemeyen faktörler; İleri yaş 40 yaş üzerinde risk artar. Ailede kolorektal kanser olması, kişinin inflamatuvar bağırsak hastalıkları yani Ülseratif Kolit, Chron olmak üzere tüm bunlar kalıtsal nedenlerdir.”Değiştirilebilir risk faktörlerini hayatımızdan uzak tutmak kolorektal kansere yakalanma olasılığını azaltır. Uygun kiloda olmak, Lifli gıdalar ve doğal antioksidanlardan zengin beslenmek, Düzenli fiziksel aktivite ve spor yapmak, Sigara ve alkolden uzak durmak önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

“TARAMALAR ERKEN TEŞHİS İÇİN ÖNEM TAŞIYOR”

Kolon kanseri belirtilerini açıklayan Dr. Acar, sözlerini şöyle tamamladı: “Kolon kanserinin en sık belirtileri normal bağırsak alışkanlıklarının bozulması, yeni başlayan ishal ya da kabızlık, dışkıda kan parlak kırmızı-siyah-bordo renkte görülmesidir. Genelde hastalık ilerlemiş safhada belirti verdiği için tarama ve erken teşhis çok önemlidir. Tanıda dışkıda kan bakılması ve esas olarak kolonoskopi yer alır. Kan tahlillerinin kolorektal kanserleri erken ya da geç evrede saptamada yeri yoktur.  Kolorektal kanser erken tanısı için tarama çok önemlidir. 50-70 yaş arasında herkes için sağlık kuruluşlarında, gaitada gizli kan kiti ile hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak yapılmaktadır. 50-70 yaş arasında kişilere, her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama önerilmektedir. Ailede kanser öyküsü olanlara 40 yaşından itibaren taramaya başlanmaktadır. 40-50 yaş arası ve 70 yaş üzerindeki bireyler için, kolorektal kanser belirtileri olan genç hastalar için hekiminiz tarama açısından size en uygun önerilerde bulunacaktır.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti