Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Körlük Salgını Nedir?

Son dönemde gündeme gelen körlük salgını özellikle gençleri tehdit ediyor. Peki endişeye neden olan körlük salgını nedir?

Son dönemde gündeme gelen

Bilhassa Z kuşağının körlük salgını tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden uzmanlar yeni jenerasyonun eskisi kadar dışarı çıkmadığı için Z kuşağında artan “körlük salgını” riskine dikkat çekiyorlar.

DOĞAL IŞIĞI KAÇIRMAK KÖRLÜĞE NEDEN OLABİLİYOR

Yeni jenerasyonun sürekli teknolojik cihazların ekranlarına bakmak ve gün ışığından uzak kalmasıyla körlük dalgasının tetiklenebileceği düşünülüyor. Göz Hastalığı Uzmanı doktorlar, çocukların yaşlandıkça tüm sağlık sistemlerini tehdit edebilecek bir körlük salgınına maruz kalabileceği konusunda ciddi uyarılarda bulundu. Ekran başında kalma süresinin artması, Z kuşağının gelişim çağında hayati önem taşıyan “doğal ışığı kaçırdığı” anlamına geliyor. Bu durum görüş yeteneği üzerinde uzun vadede yıkıcı bir etki yaratma potansiyeline sahip olarak açıklanıyor.

DOPAMİN ALIMI YETERSİZ

Konu hakkında araştırma yapılan İngiltere’de son 30 yılda yüzde 46’lık artan vakalar ile dünya genelinde artan miyop vakaları dikkat çeken veriler arasında bulunuyor. Ancak göz cerrahlarının durumun daha da kötüleşeceği konusunda uyarmasıyla rakamlar ın salgın seviyesine ulaştğıı da diğer unsurlar arasında yer alıyor. Uzmanlar ergenlikte kapalı mekânlarda bilgisayar başında kalan çocukların yeterli dopamin alamadıklarını ve bunun da gözlerine zarar verdiğini söylüyor. Bu salgını tetikleyebilecek bir diğer faktör, yüzden birkaç santim uzakta tutulan telefonlara ve tabletlere bakarak harcanan zamanın miktarıdır. Bu da miyop veya uzağı görememeye neden olabiliyor.

TABLET VE TV BEBEK BAKICISI DEĞİL

Çin’in bazı bölgelerinde miyopluk oranının yüzde 30’dan yüzde 95’e ve üzerine çıkmış durumda. Miyop sadece gözlük kullanmak anlamına gelmeyip ilerleyen ciddi vakalar körlükle sonuçlanabiliyor. Uzmanlar tabletlerin ve televizyonların sıklıkla “bebek bakıcısı” olarak kullanıldığını söyleyerek ebeveynleri, çocuklarının ekran başında geçirdiği süreyi sınırlamaları konusunda uyardı.