Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Koyun vebasına dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Koyun vebasına dikkat!

Veteriner Hekimler Oda Başkanı AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih M Birdane, koyunların veba hastalığına karşı aşılanması gerekitğini dile getirdi

Türkiye genelinde veba salgın uyarısının yapılması gerektiğine işaret eden AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih M. Birdane, Temmuz Ağustos aylarında mutlaka sürülerin aşılatması gerektiğini, aksi takdirde doğacak kuzularda çok ciddi kayıplar yaşanacağını bildirdi.
Yetiştiriciler koyunlarını aşılatmalı
Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odas Başkanı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Fatih M. Birdane, hayvan sahiplerinin sadece şap hastalığı ile ilgilendiklerini, oysa Türkiye’de brusella ve vebadan ciddi kayıplar verildiğine işaret etti. Birdane; “Özellikle bu iki hastalığın aşısı bulunmakta ve aşı ile ciddi düzeyde koruma sağlanılmaktadır. Vatandaşlarımızın bu aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Brusella hastalığına karşı yapılacak aşılamalar zorunlu olup, destekleme alabilmeleri için mutlaka yaptırılması gerekmektedir. En son geçen hafta İnegöl ilçesinde bildirimi yapılan küçük baş hayvanlarda veba salgını uyarısının tüm ülkede yapılması gerekmektedir. Koyun yetiştirenlerin bulundukları bölgelerdeki veteriner hekimlerle irtibata geçerek bu aşılamaları derhal yaptırması gerekmektedir.” dedi.
Tarım müdürlükleri de
bilgilendiriyor
Türkiye’de tahminen tüm kuzularda en az yüzde 10 kayıp oluşturan veba salgınlarının bazı sürülerde zaman zaman tüm sürüyü hasta ettiğine temas eden Doç. Dr. Fatih M. Birdane; “Yüzde 50’ye varan kayıplar oluşturabilmektedir. Özellikle yurt dışından getirilen koyunların ya aşılanmamasından ya da ikinci aşılarının yapılmamasından dolayı ciddi kayıplar oluşması mümkündür. Yurt dışı kaynaklı bu koyunlarda koruma tedbirleri alınmaz ise çevresindeki diğer koyun sürülerine hastalığın daha hızlı bulaşmasında çok etkili oldukları da bilinmektedir. Bazı bölgelerde çiçek ve ektima hastalıkları yaygın görülmekte olup Temmuz Ağustos aylarında (koç katımından önce) mutlaka sürülerini aşılatması gerekmektedir. Aksi takdirde doğacak kuzularda çok ciddi kayıplar yaşanmaktadır. Yapılacak aşılamalar ile ilgili il veya ilçe tarım müdürlükleri veya bölgelerindeki veteriner hekimlerden bilgi almaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti