Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kurban kesim ve satış şartları açıklandı

Bu haberin fotoğrafı yok
Kurban kesim ve satış şartları açıklandı

İl Kurban Hizmetleri Komisyonu, 1 Kasım 2010 Pazartesi günü saat 14.00 de Vali Yardımcısı Azmi Yeşil’in Başkanlığında İl Müftülüğü’nde toplandı.Toplantıda toplam 15 maddeden oluşan kararlar alındı

Toplam 9 noktada kesim yapılacak
Geçen yıl ki komisyon kararlarının değerlendirildiği toplantıda ilk olarak Çayırbağ Kasabası Canlı Hayvan Pazarı kurban satış yeri olarak kullanılması kararına varıldı. Kurban kesim yerleri olarak ; Hamidiye Semt Pazarı belirlenirken bu bölgenin, Mecidiye caddesi üzerinde olması dolayısıyla, temizlik ve hijyen hususunda Belediyece özel tedbir alınacak, çevre ve görüntü kirliliği önleyecek. Ayrıca; Harb-iş Semt Pazarı, Fuar alanı, Çavuşbaş Semt Pazarı, Sahipata Semt Pazarı, Kasaplar içi, Uydu Kent Semt Pazarı, Karşıyaka Semt Pazarı ve özel kombinalar tespit edildi. Bu kesim yerlerine ilaveten, Hıfzısıhha Kurulu’nun belirlediği hijyenik şartlara uygun olmak şartıyla müstakil bahçeye sahip evlerin bahçelerinde kesim yapılabilecek. Bu yerler dışında cadde ve sokaklar gibi yerlerde kesim yapılmayacak ve bu konuda Belediye Zabıtalarınca gerekli önlemler alınacak. Kurban kesim yerlerinde, sağlık kurallarına, hijyenik şartlar ve dini kurallara uyulacak ve hayvana eziyet ve işkence yapmadan kesilmesi sağlanırken bu konunun Tarım İl Müdürlüğü, veteriner hekimlerince ve Belediye Zabıta Müdürlüğü’nce takip edileceği bildirildi. Kurban kesilen mezbaha ve kombinalarda, kurban kesim süresince ilgili kuruluşların en az bir muayene veteriner hekimi bulundurulacak.
Atıklar poşetlere konulacak
Kasaplar tarafından, Kurban derilerinin yaralanmadan yüzülmesine çalışılıp zayi olmasının önleneceği açıklanırken toplu kurban kesimi yapılan yerlerde oluşacak atıkların kirliliğe neden olmadan bir arada toplanması, çöp döküm sahasına taşınması ve üzeri toprakla kapatılmak suretiyle gömülmesi işlerinin Belediye tarafından sağlanacağı kaydedildi. İl Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca yapılan açıklamada; “Kendi imkanlarıyla kurban kesen vatandaşlarımız, kurban atıklarını çöp bidonlarına ve kanalizasyonlara atmayacaklar ve poşetlere koyarak, çöp toplama araçlarına teslim edeceklerdir. Kurban Bayramı günlerinde denetim, Belediye Zabıtaları, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve İl Tarım Müdürlüğü görevlilerince yapılacaktır. Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen yerler dışında, uygun olmayan cadde ve sokak gibi yerlerde kesim yapanlar, Belediye Zabıtalarınca tespit edilerek, İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne bildirilecek ve 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri gereğince ceza uygulanacaktır. Kurban kesim belgesi olmayan veya usulüne uygun olmayan şekilde kesim yapanlar, Belediye Zabıtalarınca tespit edilerek, İl Çevre ve Orman ve İl Tarım Müdürlüklerine bildirilecek ve 5199 Sayılı hayvanları koruma kanununa göre işlem yapılacaktır.”denildi.
Büyükbaş 100 küçükbaş 50 TL
Halk Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak, lüzumu halinde ehliyetli kasap yetiştirmek için, Halk Eğitim Müdürlüğünce kurs açılacak ve bu konuda komisyon gerekli desteği sağlanırken, Türk Hava Kurumu’na yazı yazılarak, kurban kesim yerleri bildirilip, kurban derileri konusunda gerekli tedbiri almasının isteneceği ifade edildi. Açıklamaya göre; “Kurban kesimiyle ilgili olarak kasapların alacağı ücret büyükbaş hayvan için 100 TL, küçükbaş hayvan için 50 TL’yi geçmeyecek. Kurban kesim yerlerinde oluşabilecek kazalara yaralanmaya karşı, İl Sağlık Müdürlüğünce, acil yardım tedbirlerinin alınması sağlanacaktır. Kurban satış yerleri olarak belirlenen Çayırbağ Beldesinde gerekli emniyet tedbirleri Jandarma Komutanlığınca sağlanacaktır.Kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanlara ait kulak, küpe veya pasaportların ilgili görevliler tarafından 26 Kasım 2010 gününe kadar Tarım İl Müdürlüğüne teslim edilmesi, kurban sayılarının da Tarım İl Müdürlüğünce İl Müftülüğüne bildirilmesi, kurban kesim hizmetleriyle ilgili alınan kararlar, Mahalli basın aracılığıyla ve İl Müftülüğünce vaazlarda işlenmek suretiyle duyurulması sağlanacaktır.”ifadelerine yer verildi. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti