• Haberler
  • Genel
  • Kurban Kesmenin Şartları Ve Dini Hükümlülükleri Nedir?

Kurban Kesmenin Şartları Ve Dini Hükümlülükleri Nedir?

Kurban kesmek, Allah'a olan teslimiyetimizin bir göstergesi olarak dini bir ibadetimizdir. Bu ibadetimizi yerine getirirken bazı şeyler hep kafamıza takılır ya da küçüklüğümüzden beri babalarımız veya aile büyüklerimiz ilgilendiği için biz çok fazla bilgi sahibi olmayabiliriz. Gelin bu bilgileri beraber gözden geçirelim ve tazeleyelim.

Kurban Bayramı’na az bir vakit kaldı ve kurbanlık telaşı herkesi sardı. Bu sene 5 Haziran’a denk gelen Arife Günü’yle bayram hazırlıklarının son günü belli oldu. Bu zamana kadar bayram hazırlığı yaparken bir yandan da bu ibadetimizi yerine getirirken bazı kuşkular veya vesveseler içimize düşüyor. Diyanet Başkanlığı’nın açıklamalarına göre bu ibadetimiz kime farz, kime değil bakalım.

Kurban Kesmenin Şartları Ve Dini Hükümlülükleri Nedir?

KURBAN NEDİR?

Kurban ibadeti, İbrahim Peygamberimizin oğlu İsmail Peygamberimizi Allah’a kurban etmek istemesiyle başlayan, ancak Allah’ın buna razı olmayıp gökten bir kurbanlık hayvan indirmesiyle son bulan ve o hayvanın kurban edilmesi sayesinde İsmail Peygamberimizin hayatta kalmasının sevincini her yıl dinimiz gereği kutladığımız bir ibadettir. Kurbanın kelime anlamı ise ‘’Tanrıya yaklaşmamıza aracı olan şey’’ anlamı taşırken biz Müslümanlarda kurban terimi dini bir terim olduğundan, Allah’ın bizden yana razı gelmesini sağlamak için dinimizce uygun şartları taşıyan ve usulünce kestiğimiz hayvanı ifade etmektedir. İslam dinine göre Kurban Bayramı’nda kesilen hayvana “udhiyye” hac ibadetimizi yerine getirirken kesilen hayvana ise ‘’hedy’’ olarak isimlendirilir.

Kurban Kesmenin Şartları Ve Dini Hükümlülükleri Nedir?

FARZ MI? VACİP Mİ?

Dini kitabımız Kur’an-ı Kerim’de geçen olayları yorumlayan dini görevliler, din alimleri veyahut din bilimcilere göre bu durum farklılık göstermektedir. Ama hepsine göre bu ibadet farz değildir. Kurban kesimi kimi mezheplere göre sünnet olarak adlandırılırken, kimi mezhebe göre vacip olarak adlandırılır. 

Türk İslam topluluğunda bu ibadetimiz farz olarak algılanırken bunun farz olmadığını öğrenince insanlar biraz garipsiyor. Bu durumu âlimler açıklarken şöyle açıklıyorlar; Allah bu ibadeti eğer farz kılsaydı bu durum her insan için zorunlu olacaktı. Ama durumu olmayan insanlar her yıl kurban kesmeye çalışırlarsa neredeyse bir yıllık yiyecek parasını tek seferde harcayacak bu durumda onu müşküle sokacaktır. Onun yerine dinimizde ki bazı maddi şartları yerine getiren insanların bu ibadeti yapması gerektiğini söylüyorlar. Bu şartlar ise; zekât verecek ve hacca gidecek durumda olmaktır.

Kurban Kesmenin Şartları Ve Dini Hükümlülükleri Nedir?

KURBAN YÜKÜMLÜLÜĞÜ KİMLERE AİT

Kurban ibadeti ne kadar maddiyata bağlı olsa da başka şartları da vardır. Bunlar; kişinin, akli sağlığının yerinde olması, ergenlik dönemine girmiş olması ve dini şartlar altında zengin sayılabilecek olmasıdır. Bu şartları barındıran her Müslüman tarafından bu ibadet yerine getirilmelidir. Kurban kesmek isteyen kişinin Diyanet İşlerine göre varlığının şöyle olması gerekmektedir:

‘’Kişinin mal varlığı ve yahut elinde bulunan parası, temel ihtiyaç masraflarını ve borçlarını çıktıktan sonra elinde 80.18 gram altını ya da bu değerde malı veya parası bulunan Müslümanlar bu ibadeti yerine getirmelidir.’’

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme