• Haberler
  • Genel
  • Kurbanlık Hayvanda Şap Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Kurbanlık Hayvanda Şap Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarlarında şap hastalığı riski yeniden gündemde. Kurbanlık hayvanların dış görünüşünden bazı hastalık belirtileri fark edilebiliyor. Peki, kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarında hareketlilik artarken, şap hastalığı gibi bulaşıcı hayvan hastalıklarına karşı dikkatli olunması gerektiği belirtiliyor. Şap hastalığının bazı görsel ve davranışsal belirtilerle tespit edilebileceğini belirten uzmanlar, aynı zamanda her zaman dışarıdan anlaşılmasının mümkün olmadığını vurguluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı sağlık kurallarına göre, pazara getirilen hayvanların veteriner hekimlerce kontrol edilmiş ve belgelerinin eksiksiz olması gerekiyor. Hayvanda görülen salya akıntısı, topallık, ağız ve ayak yaraları hastalık belirtisi olabiliyor.

Kurbanlık Hayvanda Şap Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

AĞIZ VE AYAKTAKİ YARALAR İLK İŞARET OLABİLİR

Hayvanlarda, şap hastalığının en yaygın belirtileri ağız içinde yara oluşumu ve aşırı salya akıntısıdır. Bu hastalık nedeniyle hayvanda, dilde, damakta ve dudak kenarlarında görülen kabarcıklar zamanla patlayarak ağrılı yaralara dönüşebiliyor. Aynı şekilde, tırnak aralarında ve topuk bölgelerinde de su dolu kabarcıklar meydana gelebiliyor. Bu durum hayvanın yürümekte zorlanmasına ve topallamasına yol açıyor. Alıcıların, hayvanların yürüme düzenini ve ağız yapısını dikkatlice gözlemlemeleri öneriliyor.

VETERİNER MUAYENESİ OLMADAN KESİN TEŞHİS MÜMKÜN DEĞİL

Uzmanlar, sadece görsel kontrol ile şap hastalığının kesin olarak teşhis edilemeyeceğini belirtiyor. Çünkü hastalığın kuluçka süresi 2 ila 14 gün arasında değişebiliyor ve bu süre zarfında hayvan herhangi bir belirti göstermeyebiliyor. Ayrıca bazı hayvanlar hafif belirtilerle hastalığı geçirdiği için subklinik vakalar gözle fark edilmeyebiliyor. Bu nedenle, kurbanlık alacak vatandaşların resmi veteriner denetiminden geçmiş hayvanları tercih etmeleri önem taşıyor. Belgeli ve küpeli hayvanlar, bulaşıcı hastalık riski açısından daha güvenli olarak değerlendiriliyor.

Kurbanlık Hayvanda Şap Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

BELGESİZ HAYVANLARIN SATIŞI YASAK

İl ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerde, hayvanların menşeinin güvenli olduğunu ve gerekli aşıların yapıldığını gösteren hayvanların sağlık raporu, sevk belgesi ve kulak küpesi bulunması zorunlu tutuluyor. Özellikle şap hastalığına karşı aşılı hayvanlar tercih edilmelidir. Sağlık belgesi bulunmayan hayvanların pazara sokulması ve satılması yasal olarak da yasaktır. Bu nedenle vatandaşların belge sorgulaması yapmaları, hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN DA RİSK OLUŞTURABİLİR

Hayvanlarda görülen şap hastalığı nadiren de olsa insanlara bulaşabiliyor. Hastalıklı hayvanla doğrudan temas eden kasaplarda veya kurban sahiplerinde, ağız içinde yaralar, ateş ve halsizlik gibi yine hayvanlarda görülen belirtiler ortaya çıkıyor. Bu nedenle kurban kesimi sırasında kişisel koruyucu ekipman kullanılması büyük önem taşıyor. Eldiven, maske ve gözlük gibi basit ve küçük önlemler, hem hastalık riskini azaltıyor hem de hijyenin korunmasına katkı sağlıyor.

PAZARLARDAKİ HAREKETLİLİK HASTALIĞIN YAYILMA RİSKİNİ ARTIRIYOR

Bayram öncesi yoğunluğun yaşandığı hayvan pazarlarında hayvanların birbirine yakın temas içinde olması bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle taşıyıcı hayvanlar, hasta görünmeseler bile virüsü çevresine bulaştırabiliyor. Bu yüzden hayvanların geldiği yerin karantina bölgesi olup olmadığının araştırılması önem arz ediyor. Yetkililer, vatandaşların şüpheli gördükleri durumları derhal ilgili birimlere bildirmesi konusunda uyarıyor.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme