Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Lodos Neden Olur?

Türkiye’nin dört bir yanında hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam eden lodos neden olur, hangi yönden eser, özellikleri nelerdir? İşte detaylı yanıtlar…

Türkiye’nin dört bir yanında

Karayel, poyraz gibi diğer rüzgarlara karşın lodos, genellikle olumsuz çağrışımlarla anılır. Fırtınanın yaklaştığına, yaşandığına, denizin o gün bulanık ve dalgalı olacağına yoğrulur lodos genelde. Lodos varsa deniz ve havayolu ulaşımında aksamalardan çatı uçmalarına çeşitli durumlar gündeme gelebilir zaman zaman. Peki gerçekte de böyle midir, lodos neden olur ve lodos rüzgarı özellikleri nelerdir?

Lodos rüzgarı, Türkiye’de etki gösteren rüzgar türlerinden biri. Kimi zaman hayatı durma noktasına kadar getirir, çatılar uçar, çeşitli yapılarda yıkılmalar, tahribatlar görülebilir, trafik sadece karayolunda değil, deniz ve havayolu açısından da durma noktasına gelebilir. En istenmeyen durum ise elbette can kayıplar. Lodos rüzgarının etkileri nedeniyle maalesef can kayıpları ve yaralanmalarla karşılaşılabilir. Bu kadar kapsamlı sonuçlar doğuran lodos neden olur?

Lodos Neden Olur

 Lodos ne zaman tehlikeli?

Lodos, Türkiye’nin genel itibarıyla batı bölgelerinde etkisini gösterir. Sıcak rüzgarlardır. Bununla birlikte hızı ve hamlesi şaşırtıcı seviyelere, örneğin 60 Knots’a kadar ulaşır ve bu da günlük yaşamı birçok yönden olumsuz etkilemesine neden olur. 40 Knots’a kadar Lodos rüzgarı genelde büyük sorunlara yol açmaz, 40 ile 60 Knots’a ulaşması ise ulaşımdan yapı güvenliğine her açıdan kötü sinyaller anlamına gelecektir.

Lodos Türkiye’de kış aylarında görülür genelde. Lodos sebebi geçişi siklonların içeriye daha fazla sokulmasıdır. Siklonların sıcak cephesinin geçişinin izlenmesi esas alınır. Sıcak esme özelliği ile karların erimesine yol açan Lodos, bir yönde iyi bir etki yaratırken diğer tarafta bununla bağlantılı olarak taşkın, sel ve su baskınlarına yol açabilir.

Lodos nereden eser sorusu da merak edilenler arasında. Lodos yönü güney veya güneybatıdır. Yağmuru taşıyıcı etkisi de bulunur, bu yüzden lodos genellikle yağışlı havayı da getirir. Kış aylarında lodosun etkisini yitirmesi ve rüzgarın kuzeye dönüşü de sıcaklık düşüşleri ile sonuçlanır.

Ek olarak estiği dönemde hava sıcaklıkları normalin üzerinde artış eğilimi gösterebilir. Sıcaklığı artırır, bunun sonuçları ile hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Yoğun etkisi nedeniyle ulaşım dahil birçok konuda aksamalara sebebiyet verir lodos.

Lodos Neden Olur

Lodos nerelere, hangi bölgelerde etkili olur?

Lodos etki alanı bir hayli geniştir. Ege, Marmara ve Akdeniz’in batısında etkisini hissedilir düzeyde gösterir. Ege, Batı Akdeniz ve Marmara kıyılarında deniz ulaşımını etkileyebilir, etkisinin çok yüksek olduğu saatlerde can ve mal güvenliğinde risklere neden olabilir.

Lodos halsizliğe ve baş ağrısına neden olur mu?

Lodos, sadece fiziksel olarak hissedilen, etki gösteren bir rüzgar değil. Psikolojik ve esenlik açısından da kimi sonuçları mevcut. Zira taşıdığı toz ve minerallerle insanlarda halsizliğe, baş ağrısına, hatta nefes darlığı ve göz kanlanmasına yol açtığı yönünde etkiler yaşanabilir.