• Haberler
  • Gündem
  • Marmara'daki Deprem, Beklenen İstanbul Depreminin Habercisi Mi?

Marmara'daki Deprem, Beklenen İstanbul Depreminin Habercisi Mi?

Dün gece saatlerinde Büyükçekmece açıklarında meydana gelen 4 büyüklüğündeki deprem, beklenen İstanbul depreminin habercisi olabilir mi? İşte uzman isimlerden dikkat çeken açıklamalar…

23 Nisan Çarşamba günü yaşanan 6,2 şiddetli depremin ardından İstanbul’daki depremlerin ardı arkası kesilmiyor. İstanbul son olarak, dün gece saat 23:36’da Büyükçekmece açıklarında 4 büyüklüğündeki deprem ile sarsıldı. Yaşanan depremin ardından İstanbul Valisi Davut Gül, herhangi olumsuz bir durumun yaşanmadığını kaydetti. Yaşanan bu depremler akıllara, “Beklenen İstanbul depreminin habercisi olabilir mi?” sorusunu getirdi. 4 büyüklüğündeki depremin ardından uzman isimler değerlendirmede bulundu.

“DÜN GECE YAŞANAN DEPREM, 6,2 ŞİDDETLİ DEPREMİN ARTÇI ŞOKU”

CNN TÜRK’e açıklamada bulunan Prof. Dr. Süha Özden, 4 büyüklüğündeki depremin 6,2 şiddetli depremin artçı şoku olduğunu kaydetti. Özden, “Dün akşam meydan gelen 4 büyüklüğünde bir deprem. Aslında büyük bir deprem değil. Daha önce 23 Nisan 2025 tarihinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Kumburgaz segmenti içerisinde. Yani bu depremin artçı bir depremi. Ana şok 6,2 bu ise 4-4,5’e kadar büyüklükte olabilir bu belli bir zamana kadar devam edecek. Daha sonra artçı deprem aktivitesi duracak. Bu segment kırıldığında Kuzey Anadolu fayının Marmara Denizi içerisindeki segmentin hem batı hem de doğu ucuna bir stres yükledi.” ifadelerini kullandı.

Marmara'daki Deprem, Beklenen İstanbul Depreminin Habercisi Mi?

“7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLASILIĞI DEVAM EDİYOR”

Prof. Dr. Süha Özden açıklamasının devamında, 7 büyüklüğündeki depremin olma olasılığını sürdüğünün altını çizdi. Özden, “Batı segmenti, Tekirdağ segmenti, doğu segmenti ise Avcılar ve Adalar segmentidir. Dolayısı ile bu iki kısma bir miktar stres yükledi. Stresin ne kadar büyüklükte deprem üreteceğini bilmemiz güç ama şunu biliyoruz ki maalesef Marmara Denizi içerisinde 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı her zaman var. Bunu göz ardı edemeyiz.” dedi.

“ARTÇI DEPREMLERE BAKARAK BÜYÜK DEPREM ÖNGÖRÜSÜNDE BULUNMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Yine CNN TÜRK’e açıklama yapan Prof. Dr. Şerif Barış ise, artçı depremlerden yola çıkarak büyük deprem öngörüsünde bulunmanın mümkün olmadığını belirtti. Barış, “Genellikle Silivri depreminin olduğu noktadan 50 km yarıçapında bir bölgeyi artçı deprem zonu olarak tanımlarız. Bu da bu sınırlar içinde meydana gelen bir deprem. Bu tür artçı depremlere bakarak büyük deprem öngörüsünde bulunmak mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Marmara'daki Deprem, Beklenen İstanbul Depreminin Habercisi Mi?

“ERKEN UYARI SİSTEMLERİ İLE CAN KAYIPLARINI ÖNLEMELİYİZ”

Beklenen İstanbul depremi ile ilgili uluslararası makalelerin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şerif Barış, beklenen depremin yıkıcı olacağını ve önlem alınması gerektiğini vurguladı. Barış, “Büyük depremlerle ilgili yapılmış çok çeşitli uluslararası makaleler var. 7,3 ve daha büyük bir depremin 30 yıl içinde olacağına dair yüzde 47’lik bir olasılık veriyor. Elbette 6 veya 6,8 büyüklüğünde bir deprem olasılığı çok daha yüksek. İstanbul açıklarına olacak 6,5 da olsa, 7,2 de olsa bir deprem yıkım yaratır. Binalar yıkılır. Biz tabii ki afeti önleyemeyiz ama Japonya gibi, Meksika gibi deprem erken uyarı sinyallerini, teknolojiyi, eğitimi kullanarak can kayıplarını önlemeliyiz.” dedi.

Marmara'daki Deprem, Beklenen İstanbul Depreminin Habercisi Mi?

PROF. DR. AHMET ERCAN: 2065’TEN ÖNCE BEKLEMİYORUM

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan ise Ekol TV’de yaptığı açıklamada Marmara’nın gerilmekte olduğunun altını çizerek hesaplamalara göre 2065’ten önce depremin olmayacağını vurguladı. Ercan, “Bilim adamlarının uzlaştığı bir durum var ki Kuzey Marmara’da 2 tane deprem olacaktır. Bu 3 ya da 4 depreme çıkabilir. Benim yapmış olduğum çalışmalara göre İstanbul önünde 6,7 büyüklüğünde, Marmara Ereğlisi-Silivri'nin olduğu yerde beklenti içi 7,2 büyüklüğündeydi. 6,2 büyüklüğündeki deprem bunu 6,9’a düşürdü. Ben Jeofizik Mühendisiyim. Hesaba dayalı olarak söyleriz. Deprem kestirimlerimize göre ben 2065’ten önce deprem beklemiyorum. Şu anda Marmara gergin değil. Bu depremler Marmara’nın gerilmekte olduğunu gösterir, gerginliğin taşma noktasında olduğunu göstermez.” ifadelerini kullandı.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme