Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meme kanserinde ücretsiz taramalar her zaman uygulanıyor

Meme kanserinde ücretsiz taramalar her zaman uygulanıyor
Meme kanserinde ücretsiz taramalar her zaman uygulanıyor

Türkiye’de ölüm nedenleri arasında kanserin ikinci sırada geldiğini hatırlatan Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, meme kanserine karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Ekim ayı boyunca Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’in Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde stant açtığını vurgulayan Akgün, KETEM’in Ekim ayı dışında da her dönem ücretsiz tarama ve eğitim çalışmalarını yaptığını hatırlattı

Kanser görülme sıklığında akciğer, meme ve mide kanserlerinin Türkiye’nin en sık görülen kanser türleri arasında yer aldığını vurgulayan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün, genellikle kadınlarda, nadiren de erkeklerde görülen meme kanserinde erken teşhisin önemine değindi. Akgün, “Kişilerin ve toplumun kanser konusunda daha çok bilgi sahibi olması, bilinçlenmesi erken teşhis ve tedaviye erken başlanması oranını arttıracaktır. Toplumda bu bilinci geliştirerek kanserin vereceği maddi ve manevi zararları, ölümleri en aza indirebilmek için çeşitli gün ve haftalar belirlenmiş olup bunlardan biri de Meme Kanser Bilinçlendirme ayı olan Ekim Ayıdır. Kadınların belli aralıklarla tıbbi kontrollerini yaptırması, 40 yaşından sonra her kadının iki yılda bir doktor kontörlü yaptırması ve öncelikle 20 yaşından itibaren bütün kadınların kendi kendine meme muayenesini öğrenip her ay düzenli bir şekilde muayenelerini yapması erken teşhis ve tedavi için en önemli faktörlerdir” dedi.
EKİM AYI FARKINDALIK YARATMA DÖNEMİ
Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı hizmet veren KETEM’in ücretsiz olarak genel kanser taramaları yaptığını hatırlatan Akgün, ücretsiz verilen eğitimlerin Ekim ayın dışında da her zamlan yapıldığını aktardı. Akgün, “Özellikle kadınların meme kanseri konusunda ve meme kanserinde kendi kendine meme muayenesinin erken teşhisteki önemi konusunda bilgilerinin arttırılması için teorik olarak verilen eğitimler yanında ‘Kendi Kendine Meme Muayenesi’nin nasıl yapılacağı kendilerine gösterilerek anlatılmaktadır. KETEM Ekim Ayında kuruma başvuranlara yaptığı taramalar dışında il merkezi dışında Şuhut, Emirdağ ilçelerinde tarama ve eğitim faaliyetlerinde bulunulmuştur. Ekim Ayı boyunca toplam 228 kadına meme kanseri taraması gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında 555 kadına smear taraması ve kolon kanseri yönünden toplam 162 kişiye gaitada gizli kan taraması konularında bakılmıştır. Taramaların yanı sıra Afyonkarahisar Devlet Hastanesi ve Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi eğitim salonlarında halka ve personele yönelik eğitim yapılmıştır. Katılımcılara Meme Kanseri konusunda farkındalığı arttırmak için bir sembol olarak kabul edilen ve ‘biliyorum, farkındayım, korkmuyorum”’anlamına gelen pembe kurdele dağıtılmıştır.” şeklinde konuştu.
HER DÖNEM TARAMA VE EĞİTİM
Kanser sebepleri arasında dengesiz beslenmenin de yer aldığını açıklayan Akgün, dengesiz beslenme sonucu meydana gelen obeziteye karşı çalışmalar yürüttüklerini de hatırlattı. Ekim ayının meme kanseri ile bilinçlenme konusunda önemine değinen Akgün, bu çalışmaların Ekim ayı dışında da devam ettiğine değindi. Akgün konuyla ilgi sözlerini şöyle sürdürdü, “Afyonkarahisar Devlet Hastanesi girişine stant kurularak hastaneye gelen herkese bilgilendirici broşür dağıtılmış, kanser ve KETEM hakkında bilgi verilmiştir. Farkındalık sembolü pembe kurdele vatandaşların yanı sıra personel ve sağlık idarecilerinin yakalarına da bizzat KETEM personeli tarafından takılmıştır. Ekim Ayı dışında da ücretsiz tarama ve eğitim çalışmalarını sürdüren KETEM’e Danışma ve Randevu için 444 4 234- 1122 Nolu telefondan ulaşılabilir. Herkese meme kanserinin ne kadar önemli bir hastalık olduğunu ve erken teşhisin hayat kurtardığını bir kez daha hatırlatmak isterim” (Kocatepe Haber Merkezi)