Metan gazından elektrik üretimine başlandı

Çevre Hizmetleri Birliği tarafından geçtiğimiz yıl ihalesi yapılan metan gazından elektrik enerjisi üretilmesi ile ilgili proje hayata geçti. Katı Atık Düzenli Depolama sahasında kurulan tesiste Vali İrfan Balkanlıoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban incelemelerde bulundu SAATTE 1,2 MEGAVAT ELEKTRİK ELDE EDİLİYORTesiste, şuan itibariyle saatte 1.2 megavat civarında enerjisi elde edildiğine [&hellip]

Metan gazından elektrik üretimine başlandı

Çevre Hizmetleri Birliği tarafından geçtiğimiz yıl ihalesi yapılan metan gazından elektrik enerjisi üretilmesi ile ilgili proje hayata geçti. Katı Atık Düzenli Depolama sahasında kurulan tesiste Vali İrfan Balkanlıoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban incelemelerde bulundu

SAATTE 1,2 MEGAVAT
ELEKTRİK ELDE EDİLİYOR
Tesiste, şuan itibariyle saatte 1.2 megavat civarında enerjisi elde edildiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bunun 1,5 yada 2 megavata kadar çıkmasını beklediklerini söyledi. Sistemin çok güzel bir şekilde çalışmaya başladığını ifade eden Başkan Burhanettin Çoban, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) gerekli izinlerin alındığını söyledi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban konuşmasına şöyle devam etti; “Bildiğiniz gibi 2011 yılı içerisinde Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’nda biriken çöplerden oluşan metan gazından biyogaz sistemi ile elektrik üretilmesi ile ilgili bir ihale yapmıştık. Bu ihalemiz sonunda Arel Enerji, en uygun teklifi vererek ihaleyi almıştı. Sağ olsunlar bu süre zarfında gerekli tesisatları çektiler, motorları monte ettiler ve dün itibariyle artık şebekeye elektrik vermeye başlandı. Bizim hedefimiz buradan saatte 1 megavat bile elektrik almak değildi. Daha düşük bir hedefimiz vardı; ancak biriken gazın o kadar yüksek olduğunu gördük ki, sanıyorum şu anda saatte 1.2 megavat civarında bir enerji elde edilebiliyor. Bunun 1,5 yada 2 megavat çıkması da ihtimal dahilinde. İnşallah yatırımcı firma, ikinci motoru da kurma düşüncesi içinde. Bu kurulursa beklediğimizin üç katı bir elektrikle karşı karşıya kalmış olacağız. Şuan sistem tamamen Avrupa malı motor ve makinalarla çalışır hale geldi. EPDK’dan gerekli izinler alındı. Elektrik dağıtım şebekesine dün itibariyle elektrik verilmeye başlandı” dedi.
YİNE İLKLERE İMZA ATTIK
Elektrik üretiminden dolayı Çevre Hizmetleri Birliği’ne yaklaşık 130 bin lira civarında gelir sağlanacağını belirten Başkan Çoban, Türkiye’de il olarak bu işi sadece Afyonkarahisar’ın başardığını söyledi. Başkan Çoban şöyle devam etti: “Biliyorsunuz birliğimiz buradan aylık 60 bin lira civarında bir gelir elde ediyor. Bunun yanında daha önce bizim bu alanda 70 bin lira civarında masrafımız vardı. Bu masrafları da artık biz yapmıyoruz. Böylelikle yaklaşık 130 bin lira civarında birliğimiz bu elektrik üretiminden dolayı gelire sahip olacak. Üretilen elektrik miktarı artarsa gelir miktarımızda artacak. Türkiye’de şu an 6 ilde bu şekilde çöplerden elektrik üretiliyor. Bunların tamamı büyükşehir. İl olarak bu işi bir tek Afyonkarahisar başardı. Başka da şu anda bir il yok. Ayrıca burası çevreci bir tesis, atmosfere hiçbir şekilde zararlı gaz bırakılmıyor. Daha önce bu tesis kurulmadan önce maalesef bu gazlar atmosfere gidiyor ve tehlike arz ediyordu. Artık bu tehlikeden de kurtulmuş oluyoruz. Hem atmosfer kirlenmiyor, hem de çöp alanının patlaması gibi bir tehlikeden de kurtulmuş oluyoruz.
BAKANIMIZA SONSUZ TEŞEKKÜR
Başkan Çoban, birliğin kurulması yönünde talimat veren ve Düzenli Depolama Alanının yapılmasını sağlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na teşekkürlerini iletti. Firmanın bu işi ilk kez yaparak referans kazandığına dikkat çeken Başkan Çoban: “Firma yetkilileri, ‘Türkiye’de bu tür işletmelere müdahil olmak ve burayı da örnek göstermek istiyoruz’ diyorlar. Sanıyorum ikinci bir işi de büyük bir belediyeden bu şekilde aldılar. Afyonkarahisar Belediyesi’nin bu tür tesisleri Türkiye’de örnek olmaya devam ediyor. Ben bu tesisi en güzel şekilde kurup, işletmeye alan Arel Enerji’ye ve yetkilisi Halim Bey’e teşekkür ediyorum” dedi.
HER ŞEYİMİZİ
BURAYA KOYDUK
Arel Enerji Genel Müdürü Halim Dugan ise Cuma gününden itibaren 1.2 megavat elektriği üreterek sisteme vermeye başladıklarını söyledi. Genel Müdür Dugan: “Bunun bizler için birkaç tane anlamı var. Birincisi, temiz yenilenebilir enerjiden elektrik üretmek dünyaya bir katkı. İkincisi elektrik üretimi cari açıkta en önde konu başlığı. Bu, yeni bir enerji kaynağı bu anlamda da ülkemiz için cari açığa bir katkı sunuyoruz. Afyonkarahisar Belediyesi ve ili içinde aylık 130 bin lira gibi parayı Çevre Hizmetleri Birliği’ne aktaracağımızı öngörüyoruz. Bu rakam altı ay yada bir sene içerisinde iki katına çıkabilir. Türkiye’de büyükşehir belediyesi olmayan tek ilde bu kadar büyük katkıyı sağladığımızdan dolayı bahtiyarız. Başkanımıza ne zaman ihtiyacımız olsa bize yol açtılar, önümüzü açtılar. Bizde ilk işimiz diye her şeyimizi buraya koyduk” dedi. Arel Enerji Genel Müdürü Halim Dugan konuşmasını; tesisin hayatiyete geçmesinde büyük desteği olan başta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a şükranlarını sunarak tamamladı.
METAN GAZI EN İYİ
ŞEKİDE DEĞERLENDİRİLECEK
Vali İrfan Balkanlıoğlu ise böyle bir tesisi ilimize kazandırdığı için Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ı tebrik etti. Çöplerin daha önce ortalığa gelişi güzel atılarak son derece kötü bir görüntü oluşturduğuna dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu; “Bu tesisi, sadece Afyonkarahisar merkezi olarak mütalaa etmemek gerekir. Buraya çöplerini gönderen 70-80 kadar yerleşim birimi var. Bunların içerisinde köyler, ilçeler, belediyeler var. Afyonkarahisar’ın yarısından fazlası nüfus olarak çöpünü buraya gönderiyor. Önceden bu çöpler gelişi güzel, ortalığa atılıyordu. Esen rüzgârlarla her taraf poşet tarlasına dönüyordu. Çevresine yaydığı, koku, mikropta çabası.” dedi. Tesiste metan gazının en iyi şekilde değerlendireceğinin altını çizen Vali Baklanlıoğlu;”Yeryüzü, dünya iki ana maddeden oluşuyor. Biri organik maddeler, bir diğeri inorganik maddeler. İnorganik maddeler, taş, toprak gibi yanıcı olmayan, bozulmayan, bakterilerin müdahalesi ile yapısı değişmeyen maddelerdir. Organik maddeler ise canlı organizmaların oluşturduğu maddelerdir. Bunlara bitki, hayvan ve insan dahildir. Bunlar bakterilerin müdahalesi ile bozuluyor ve yapısı değişik olduğu için çürüyor. Yok oluyor, kuruyup gidiyor. Bozulurken de bir gaz salımı yapıyorlar. Buna metan gazı diyorlar. Bu yanıcı bir gaz, sıkışması durumunda ise patlayıcı bir gaz. Burada bu gazları değerlendiren çok güzel bir tesis kurulmuş” dedi.
TÜRKİYE’YE İBRET OLACAK TESİS
Katı atıkların, çevre ve görüntü kirliliği ile başa bela olduğunu aktaran Vali Balkanlıoğlu;”Katı atıklar, belediye ve yerleşim birimlerinin istemediği bir husustur. Bunu ekonomiye kazandırmak çok güzel bir düşünce. Bunun öncüsü ve lideri olmak çok güzel bir düşünce herkesi tebrik ediyorum. Burada metan gazı, ince borularla emiliyor ve en az 1500 konutu aydınlatacak ve elektrik ihtiyacını giderecek kadar elektrik üretiliyor. Saniyede 500 metreküp metan gazı çekiyorlar ve elde ettikleri elektrik en az 1000 megavat. Neredeyse Afyonkarahisar’ın üç- dört bin konutu ısınacak veya aydınlanacak seviyeye geliyor. Çöpü başımıza bela olmaktan kurtarıp, çevre dostu bütün Türkiye’ye ibret olacak çok güzel bir tesisi kazandıran Belediye Başkanımıza, bu işe maddi manevi destek olan Orman ve İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na, yapımcı firmaya teşekkür ediyor, Afyonkarahisar ve ülkemize hayırlı olsun. Bütün Türkiye’de ki, çöp üreten yerleşim birimlerine bu tesisin örnek olmasını temenni ediyorum” diye konuştu. (Kocatepe)

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme