Müftü Nedir Ve Ne İş Yapar?

Görevli oldukları bölgelerde Diyanet İşleri Başkanlığını temsil eden en üst kişi olan müftülerin pek çok sorumluluğu vardır.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından il ve ilçelerde, Başkanlık’ın işlerinin sürdürülmesinde en yetkili temsilci olarak müftüler atanır. Müftülük hem icra hem de temsil makamıdır. İllerde ve ilçelerde müftü, o bölgede din hizmetlerinin aksamadan sürdürülmesini sağlamakla sorumludur. Müftü kelimesi, Arapça “Fetva veren” anlamına gelmesinin yanı sıra İslam hükümleri ile ilgili soruları cevaplandıran kişidir.

Müftü olabilmek için İlahiyat Fakültesi’nden mezun olmak gerekiyor. Ancak bu mezuniyet yeterli değil. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açtığı vaizlik sınavından geçerek vaiz, imam gibi kadrolara atanmak, müftü olmak için bir fırsat oluyor. Bununla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendi içindeki değerlendirmelerinde vaiz ve imamların yönetici olup olmayacakları hakkında raporlar tutuluyor. Bu raporlar ile kişilerin müftülük yolculukları başlıyor.

Müftünün görevlerinden bazıları şunlardır:

Cami, mescit, Kur’an Kursu gibi dini kurumların yönetimini sağlamak. Vaaz ve hutbe vermek, dini konularda farkındalık oluşturan faaliyetler yapmak. Dini kurumlarda yardım toplanmasına izin vermek. (Yetkisi varsa) nikah kıymak.

Müftü Nedir Ve Ne İş Yapar?

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme