Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Muhtarlar ihtiyaç sahipleri için çabalayacak

Muhtarların mahallelerin anne, baba,

Muhtarların mahallelerin anne, baba, kardeşi konumunda olduğunu söyleyen Afyonkarahisar Muhtarlar Derneği Başkanı Suat Uygur, muhtarın vatandaşla devlet arasında köprü olduğunu belirtti

Afyonkarahisar Muhtarlar Derneği Başkanı Suat Uygur, ihtiyaç sahiplerine yönelik yuva kurmaya katkı amaçlı sosyal sorumluluk projeleri yapmayı planladıklarını anlattı.
Uygur, 19 Ekim Muhtarlar Gününden sonra muhtara bakış açısını ve muhtarlık müessesini Kocatepe Gazetesi muhabirine değerlendirdi.
Burcu Aydın: Yurt genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da 19 Ekim Muhtarlar Günü çeşitli programlarla kutlandı. Afyonkarahisar Muhtarlar Derneği Başkanı olarak sizin değerlendirmeniz nedir?
Suat Uygur: Bilindiği üzere 19 Ekim 2015 tarihi itibariyle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 19 Ekim tarihi Muhtarlar Günü olarak ilan edildi. Sizin aracılığınızla bu fırsatla Sayın Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımı sunuyorum. 1829 yılından itibaren muhtarlık camiası halen faaliyetlerini sürdüren çeşitli mecralardan geçen köklü bir geçmişe sahiptir. Muhtarlık adı altında devam eden bir süreci yaşıyoruz. 18 Ekim Cuma akşamı Valimiz Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in öncülüğünde bürokratların da katıldıkları bir toplantı düzenlendi. Ertesi gün yani 19 Ekim Muhtarlar Günü’nde de Atatürk Anıtında çelenk töreni düzenledik. Sonrasında Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek ve bürokratların katılımı ile birlikte bir kahvaltı düzenlendi.
Burcu Aydın: Muhtarlar camiasının bir ferdi ve temsilcisi olarak amacınızı nasıl açıklarsınız?
Suat Uygur: Bizim amacımız muhtarların kendi mahallerinde ki halklarına hizmet etmesidir. Bu hizmeti sunan muhtarlara bizde dernek yönetimi olarak hizmet etmek istiyoruz.
Burcu Aydın: Bundan sonrası için planladığınız etkinlikler var mı? Varsa ne şekilde gerçekleştirilecek?
Suat Uygur: Afyonkarahisar Muhtarlar Derneği her alanda ve platformda var. Biz Muhtarlar Derneği olarak Kızılay’a kan bağışında bulunmayı düşünüyoruz. Daha sonra ise muhtarlarımıza özel bir kan bankası oluşturulmasını hedefliyoruz. Halk Eğitim destekli bilgisayar kursları alarak muhtarlarımızı daha etkin şekilde bilgisayar kullanmasını hedefliyoruz. Tabii ki sosyal etkinlik alanlarında da çok projelerimiz var. Henüz netlik kazanmasa da bitme aşamasında bir düğün salonu ile anlaştık. İnşallah yılda ihtiyaç sahibi 5-6 kişinin düğününü ücretsiz yapacağız. Hayırseverlerin katkı sağlayacaklarını düşünüyorum. Bu vesile ile hayırseverlerin bu çalışmaya katkı sağlayabilecekleri düşüncemi de paylaşmak istiyorum. Bunun etkili bir sosyal sorumluluk projesi olacağı kanaatindeyim.
Burcu Aydın: İlerleyen günler için başkaca neler planlıyorsunuz?
Suat Uygur: Değişik yardım kuruluşlarıyla konuşarak gelinlik, damatlık, yeni evli bir çiftin evinde ihtiyaç duyacağı çeyiz eşyaları gibi ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacağız. İnşallah ilerleyen safhalarda da onlara yardımcı olma aşamasında da muhtarlarımız ihtiyaç sahibi insanlarımızla işbirliği içerisinde olacak. Dayanışma, koruma, kollama, yardımlaşmayı sistematik ve düzenli bir hale getirmek niyetindeyiz.
Burcu Aydın: İhtiyaç sahiplerine yönelik hassasiyet gerektiren çalışmalar hakkında neler söylemek istersiniz?
Suat Uygur: Malum olduğu üzere muhtar demek mahallenin anne veya babası, kardeşi, ablası, ağabeyi konumundadır. Muhtar demek devletin en kılcal noktasıdır. Vatandaşın devlete gitmeden önce çaldığı ilk kapı muhtarlık müessesedir. O yüzden biz muhtarlar bunun bilincinde mahalle sakinlerimize muhtarlarımızda kendi mahalle sakinlerine en iyi şekilde hizmetlerini iletmekten ve ihtiyaç sahiplerini gerekli yerlere bildirmekten sorumluyuz. Biz muhtarların yaptığımız iş itibariyle sorumluluğumuz, vebalimiz büyüktür. Elimizden ne geliyorsa ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışacağız.
Burcu Aydın: Toplum nezdin de gösterdiğiniz çaba ve performansa göre muhtarlar hak ettiklerine inandığınız saygınlığı kazandılar mı?
Suat Uygur: Etkili iletişimlerimiz sayesinde kurum müdürlerimizi ziyaretlerimizde, yaptığımız etkinlikler çerçevesinde saygınlık kazanma ve bunu koruyabilme adına mesafe kat ettiğimize inanıyorum. Tabii ki geçtiğimiz yıllara nazaran muhtarlık ve şahıs anlamında muhtarlar değer kazandı ve inşallah çaba ve beklentimiz daha da devam kazanması yönündedir.
Burcu Aydın: Muhtarların çalışma ve çabalarını son dönemde nasıl değerlendiriyorsunuz?
Suat Uygur: Biz muhtarlar olarak her alanda kendimizi göstermek zorundayız. Çünkü söylediğim gibi mahallenin annesi, babası, kardeşi herşeyiyiz. Bu nedenle bizler muhtarlar olarak mahallelerimizde bulunan insanlarımıza bunu yansıtmak durumundayız. Sonrasında da hepimiz Afyon’a hizmet etmek için bu gayreti göstermek zorundayız. İnanıyorum ki tüm muhtarlarımız bu şekilde çalışarak daha iyi daha güzel hizmetler edecektir.
Burcu Aydın: Kamu hizmeti veren muhtarların sorunları nelerdir? Etkin ve yetkin hizmet verme noktasında yaşanılan sıkıntılar var mı?
Suat Uygur: Biz Belediyemiz ve diğer kurumlarla bire bir iletişim halindeyiz. Ayda bir muhtarlarla toplantımız, hafta da bir kere de Cuma namazından sonra Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek ile her hafta farklı bir mahalle de bir muhtarı ziyaret ediyoruz. Yerinde çözüm anlamında birlik ve beraberlik sağlıyoruz. Bu anlamda da çoğu sorunu kısa sürede çözüme kavuşturuyoruz. Tabii ki bürokratik anlamda geciken şeyler olabiliyor. Ama hizmet anlamında şükürler olsun ki tüm hizmeti muhtarlarımız almaktadır.
Burcu Aydın: Topluma, muhtarlara, bürokrasiye bu vesile ile vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Suat Uygur: Afyonkarahisar Muhtarlar Derneği olarak biz toplumun sesi olarak devlet kurumlarına vatandaşın sesi olarak gereksinim ve talepleri ulaştırmakla yükümlüyüz. Bürokrasi de bunları yerine getirmekle inşallah daha iyi hizmet vermek adına yükümlüdür. Bu yüzden biz toplumda da mahallemizde de eksikleri bildirerek vatandaşın sıkıntısını çözme noktasında gayret sarf ediyoruz. Bürokratlarımız sağ olsunlar gereken şekilde yardımcı oluyorlar. Tekraren geçtiğimiz 19 Ekim Muhtarlar Günümüzün tüm camiamıza kutlu olmasını diliyorum.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı