Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nakilli hastaların muadil ilaç endişesi

Böbrek nakli olan hastaların
Nakilli hastaların muadil ilaç endişesi

Böbrek nakli olan hastaların kullanmak zorunda olduğu ilaçlara 19 Aralık 2017 tarihi itibariyle kutu başına 10 ile 20 TL ilaç farkı alındığı tamamı maddi sıkıntı içerisinde olan nakilli hastaların sıkıntısının giderilmesi konusunda AFDİDER yönetimi tarafından basın toplantısı düzenlendi.
TEDAVİLERİN
MALİ YÜKÜ SORUN
Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği (AFDİDER) yönetimi tarafından nakilli hastalar ve medya çalışanlarının bir araya getirildiği bir program düzenlendi. Türkiye de diyaliz tedavisi uygulanan ve nakil olan 74 binin üzerinde hasta bulunduğunu kaydeden AFDİDER Başkanı Ahmet Akdağ, 10 yıl içinde bu sayının iki katına çıkacağı sağlık bütçelerinin ciddi anlamda zorlanacağı ve ekonomik bir yükün ortaya çıkacağının altını çizdi. Akdağ, “İlimizde 600 böbrek hastası kardeşimiz diyaliz tedavisi görmektedir. Geçen yıl 2’si kadavradan ikisi çapraz nakille 11 vericiden toplam 15 kardeşimiz nakil olmuştur. İnanıyoruz ki bu nakil sayıları bu sene daha da çok artacaktır. Bilindiği üzere diyaliz tedavisi hem sıkıntılı hem de devletimiz için büyük masraflar ortaya koymakta olup daha düşük yaşam süreleri elde edilmektedir. Yakın gelecekte 100 bini aşan bir hasta sayısı ile karşı karşıya kalacağız. Bunları hayatta tutmak için gereken tedavilerin yaratacağı mali yük önemli bir sorun olacaktır. Bizler Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği olarak 2002 yılından beri ilimizde diyaliz hastalarına yardımcı olmak adına kurulmuş gönüllü bir derneğiz” dedi.
BÖBREK REDDİ DÜŞÜNDÜRÜYOR
19 Aralık 2017 tarihinden itibaren böbrek nakilli hastaların kullandıkları ilaçlardan katılım payı alınmaya başlandığının altını çizen Akdağ, “Organ nakli hastaları özel bir hasta grubunu oluşturmaktadırlar. Organ nakli sonrasında vücuduna uyum sağlayan ilaçlar kendi doktorları tarafından yapılan tahlil, tetkik sonucunda hastaya verilmektedir. Bu dönem içinde bu ilaçların hastaya uyumu zaman içerisinde oluşup kullandığı ilaçlar değiştirebilmektedir. Bütün bunlarla beraber organ nakli olup bu ilaçları kullanan hastalara ‘Hasta Katılım Payından Muaf İlaç Raporu’ verilmektedir. Nakil olan hastalarımız ya malulen emekli ya da zor şartlarda yaşam mücadelesi vermektedirler. Bu yüzden çıkan bu farklar hastalarımıza maddi açıdan yük getirmekte olup ilaç farkı vermeden muadil ilaç kullanmaları istenmektedir. Mutlaka Bakanlığımız muadil yani fark ödemeden alınacak ilaçlar denenmiş ve yerine kullanılabileceği ön görülmüş olsa da 10-15 yıl nakilli olan ve bu ilacı kullanan hastalarımız ilaçlarını değiştirmekten çekinmektedirler. Kullanacağı ilaçları başka bir yan etkisi olursa ya böbrek reddi yaşarsam diye düşünmektedirler. Hastalarımız ilaçlarını değiştirmek istemiyor” diye konuştu. Toplantıda sıra ile söz alan nakilli hastalar orijinal ilaçlarının yerine muadil ilaç kullanmaktan çekindiklerini sıra ile dile getirdi.  >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti