Naylon ortaklık, hayali proje ve hüsran
Kamu arazilerinin özel sektör yatırımlarına açılmasının ardından yaşadığı Kar Vadisi şokunu henüz unutamayan Afyonkarahisar, gelişi yılllar öncesinden belli olan bir başka hüsran hikayesini daha yaşıyor. Dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a temeli attırılan, dönemin milletvekillerinden ve Belediye Başkanı’ndan büyük destek gören hayali 'Golf ve Termal' projesi için tahsis edilen 250 dönümlük kamu arazisi yatırımcının elinden geri [&hellip]
Kamu arazilerinin özel sektör yatırımlarına açılmasının ardından yaşadığı Kar Vadisi şokunu henüz unutamayan Afyonkarahisar, gelişi yılllar öncesinden belli olan bir başka hüsran hikayesini daha yaşıyor.
Dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a temeli attırılan, dönemin milletvekillerinden ve Belediye Başkanı’ndan büyük destek gören hayali “Golf ve Termal” projesi için tahsis edilen 250 dönümlük kamu arazisi yatırımcının elinden geri alındı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı kimliğini ve gazetecilik mesleğini kulanarak arazi tahsisini sağlayan Mehmet Emin Güzbey ve ortaklarından arazinin boş halde bırakılmasından doğan kamu zararının da tahsil edilmesi söz konusu…
Afyonkarahisar-İzmir Karayolu’nun 5’inci kilometresinde bulunan, golf ve termal otel işletmeciliği yapılacağı duyurulan arazinin tahsisi, Maliye Bakanlığı tarafından geri alındı. 22 Temmuz 2007 seçimlerinden önce dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve il protokolünün katıldığı bir törenle temeli atılan, ancak 2007’den bu yana üzerine herhangi bir bina inşa edilmeyen arazinin tahsisinin geri alındığını, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, makamında düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Balkanlıoğlu, “Yeni otellerimiz bölgeye bir hareketlilik getirecek. Bölgemizdeki insanlarımıza istihdam yaratıyor. Orada yenilen içilenler, hediyelik eşyalar hep Afyonkarahisar’dan alınıyor. Çevreyi kirletmeyen bacasız sanayi termal turizmimizdir. Senenin 4 mevsimi 12 ay bu termallerimiz çalışıyor” dedi.
“5-6 yıl oyalandığımızla kaldık”
Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:
“Termal yatırımcılar tarafından Termal havzaya yakın yerlerde araziler isteniyor. Bunlar araziler arsa bakımından çok pahalı olduğu için devletten arazi talep ediliyor. Devlet 5084 sayılı kanun kapsamında bedelsiz arsaları 49 yıllığına veriyor. İlimiz Merkez Erkmen kasabasında 2879 parsel nolu 252.828.3 metrekare büyüklüğündeki bir arazi geçmişte üzerinde golf termal tabelası olan firmaya tahsis edilmişti. İzmir yolu üzerindeki bu arazideki firmanın levhasını hepiniz görmüşsünüzdür. Bu firma yetkilileri taahhütlerini zamanında yerine getiremedikleri için Maliye Başmüfettişi Tufan Keleşoğlu, Milli Emlak Müdürlüğü denetimini yaparken, buradaki tahsisi ve akıbetini araştırıyor. Taahhütlerin yerine getirilmediğini görüyor. Gerçek yatırımcıların önünü açmak amacıyla bir rapor hazırlıyor. Bu rapora istinaden Maliye Bakanlığı bu arsanın tahsis işini ve tapuyu iptal etmiştir. Bu arsa boşa çıkmıştır. Afyonkarahisar olarak 5-6 yıl oyalandığımızla kaldık. Sizlerin aracılığıyla bu arazi basında yer alırsa, ciddi ve büyük yatırımcılar buraya talip olabilirler. 253 dönümlük arazimiz ciddi yatırımcılarımıza açıldı ve bu konuda yatırımcılarımıza Valilik olarak destek vermeye hazırız.”
En değerli araziler arasında
Arazinin Afyonkarahisar’ın en değerli arazisi olduğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, buraya 5 tane otel yapılabileceğini kaydetti. Afyonkarahisar’da ciddi yatırımcılara ihtiyaç olduğunu belirten Balkanlıoğlu, “Afyonkarahisar Türkiye’nin termal başkenti. Bu araziye yapılacak ciddi yatırımlar şehrin imajını güçlendireceği gibi ciddi istihdam da sağlayacaktır. Bölgeye yapılacak oteller ile birlikte yaklaşık bin 500 kişinin istihdam edilmesi söz konusu” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)
Bakmadan Geçme





