Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Nevruz Zaman İçerisinde Birçok Milleti Kapsadı”

AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Çınar, Nevruz Bayramı’nın zaman içerisinde geniş coğrafyaya yayılarak, farklı milletleri de kapsayan bir şenliğe dönüştüğünü söyledi.

AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı tarafından “Türk Dünyasında Nevruz Bayramı” paneli düzenlendi. Erdal Akar Konferans Salonunda yüksek lisans öğrencilerinin Türk dünyasında Nevruz kutlamalarını anlattığı panele; Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldılar.

“NEVRUZ ZAMAN İÇİNDE GENİŞ COĞRAFYAYA YAYILDI”

Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Çınar’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde yüksek lisans öğrencileri sunumlarını gerçekleştirdi. Panelin açış konuşmasını yapan Çınar, Nevruz Bayramı’nın zaman içerisinde geniş coğrafyaya yayılarak şenliğe dönüştüğünü söyledi. Çınar, “Yaygın olarak Asya ve Mezopotamya bölgesinde görülen havanın ve suların ısınması ile birlikte baharın başlangıcı, yeni yıl ve doğanın canlanması gibi sebeplerden kutlana gelen Nevruz Bayramı zaman içerisinde geniş coğrafyaya yayılmış, farklı milletleri de kapsayarak şenliğe dönüşmüştür. Bu çerçevede Nevruz’a farklı toplumların da dâhil olmasıyla birlikte farklı kültürlerin ve toplumların dini, milli ve manevi değerlerini de kuşatmıştır.” dedi.

“Nevruz Zaman İçerisinde Birçok Milleti Kapsadı”

“NEVRUZ İNSANLIĞIN YARADILIŞIDAN İTİBAREN VAR”

Nevruz Şenliği’nin 2009 yılında 7 ülkenin başvurusu sonucunda Birleşmiş Milletler tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine dâhil edildiğini belirten Çınar, süreç ile ilgili şunları kaydetti:  “Özellikle Türkiye, Özbekistan, Kırgızistan, İran, Azerbaycan, Hindistan ve Pakistan’ın da yer aldığı 7 devlet başvuru da bulundu. Birleşmiş Milletlere yapmış oldukları başvuru sonucunda Nevruz’u kültür mirası olarak değerlendirmesi istenmiştir. Bu çerçevede 2009 yılında Nevruz aklın, ümidin, itidalin ve hoşgörünün simgesi olarak dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine dâhil edilmiştir. 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da yaklaşık 3 bin yıl devam eden şenlik olarak Nevruz’u bütün dünyaya bir bayram olarak ilan etmiştir. Nevruz tarihi verilerle 3 bin yıl öncesi görülse de insanlığın yaradılışından itibaren var olduğu düşünülen bir bayramdır. 2009 ve 2010 yıllarında ise Birleşmiş Milletler tarafından dünyada kabul edilmiştir.”

YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERİ NEVRUZ SUNUMU YAPTI

Açış konuşmasının ardından yüksek lisans öğrencileri: Müşerref Kayla Uysal “Uygurlar ve Nevruz”, Tuba Güney “Hindistan Türklerinde Nevruz Törenleri”, İlknur Avcı “Özbekistan Türklerinin Nevruz Bayramı”, Dilek Çelik “Azerbaycan’da Nevruz Kutlamaları”, Ayşe Nur Sayit “Kazaklarda Nevruz Geleneği”, Lütfiye Nur Doğancık “Osmanlı’da Nevruz ve Resmi Kutlamalar” ve Ayşe Üstün “Atatürk Döneminde Nevruz Bayramı” konulu sunumları gerçekleştirdi. Ayrıca, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Çınar, “İran’ın Milli Bayramı Nevruz” konusunu anlattı. Panel soru cevabın ardından sona erdi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti