Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öğrenciler, organ bağışı hakkında bilgilendirildi

Bu haberin fotoğrafı yok
Öğrenciler, organ bağışı hakkında bilgilendirildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde organ bağışı ile ilgili etkinlik düzenlendi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Organ Bağışı etkinliği düzenledi. 3-9 Kasım arası organ ve doku bağışı haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte öğrencilere organ bağışının önemi ve yolları hakkında ayrıntılı bilgi verildi. AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Gülsüm Emirik ile hemşire Özlem Yıldız ve Yasemin Savaş’ın yer aldığı etkinlik kapsamında gönüllü öğrenciler organ ve doku bağışında da bulundu.
Özlem Yıldız organ naklinin kan ve doku gruplarına uygunluğuna ve hastanın tıbbi açıdan aciliyet göstermesine bağlı yapıldığını belirtti. Nakil işlemlerinde cinsiyet, ırk, din ya da zengin-fakir ayrımının yapılmadığını vurgulayan Yıldız, 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını ya da bir bölümünü bağışlayabileceğini söyledi.Beyin ölümü gerçekleşen hastalardan organ nakli yapıldığını belirten Yıldız, beyin ölümü ile bitkisel hayat kavramlarının birbirlerine karıştırıldığına dikkat çekti.
DİYANET’E GÖRE CAİZ
Organ bağışının dini yönden de sakıncasının olmadığını belirten Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun organ naklinin caiz olduğunu açıkladığına vurgu yaptı. Bu kararda “organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur” dendiğini hatırlatan Yıldız, her bağışın yeni bir hayat olduğunu sözlerine ekledi. Organ naklinde vücut bütünlüğünün bozulmadığını ve cenazeye saygıyla yaklaşıldığını ifade eden Yıldız, son yıllarda başlayan yüz, kol, bacak gibi bağışlarda alınan uzuvların yerine protez eklendiğini, iç organların vücuttan çıkarılması sonucunda ise karnın orta hattında bir ameliyat izi olduğunu ve cerrahların yaşayan hastalara davrandıkları gibi özenle davrandığını belirtti. Yıldız organ ve doku bağışında bulunmak isteyen gönüllülerin sağlık müdürlüğü, hastaneler, ilgili dernek ve vakıflar, organ nakli yapılan merkezler ya da ehliyet alımı sırasında emniyet müdürlüklerine başvurabileceklerini de sözlerine ekledi. (Kocatepe Haber Merkezi)