Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Öncelik uygun zemine sağlam bina yapımı”

AFAD İl Müdürü Mehmet

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Afyonkarahisar’ın, alüvyonlu bir toprak yapısına sahip olup akarsu yatağı gibi bir yerde bulunduğuna dikkat çekerek, “Öncelik uygun zemine sağlam bina yapımı” dedi

 

Afyonkarahisar’da alüvyonlu toprağın çok olduğunu kaydeden AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, “Bundan 2 milyon yıl öncesine giderseniz burası deniz. Gediz olsun, Sultandağı’ndan öteye giderken olsun buralar riskli bir bölge. Çökelti bir durum var. Alüvyon toprağımız çok, merkezde de bu durum var. Şehrimize yakın, 50 kilometre uzaklıktaki bir bölgede 7 büyüklüğünde bir deprem olduğu zaman 6 büyüklüğünde etki ve şiddette hissedilebiliyor. Şiddet ve büyüklük farklı kavramlar. Afetteki önceliğimiz afetten sonraki çalışmalar değil de afetten önceki riskleri ortaya koyarsınız. Buna göre önleminizi alırsınız. Ben 10 yıldır AFAD İl Müdürüyüm ve söylediğim bir şey vardır; Allah bizi kurtarma noktasında eksik etmesin. Ama bizden önce yapılması gereken bir şey var, uygun koşullardaki zemine sağlam bina yapmaktır.” dedi.
“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜYOR”
“Mesela İstanbul’da 5,8 büyüklüğünde bir deprem 1999 yılından önce olmuş olsaydı biz belki bugün orada çalışıyor olurduk.” diyen Buldan, “Yeni deprem yönetmelikleri 10 yıl içerisinde çıkarıldı. Artık yeni bina yapma teknikleri, yapı denetim sistemi getirildi. Bu bağlamda bunu kentsel dönüşümler durumu daha iyi ortaya koyuyor. Çünkü kentsel dönüşüm yapılan yerlerde artık bir deprem meydana geldiğinde binalar sağlamdır. Zaten deprem öldürmez bina öldürür. Bunu ilk söyleyen Deprem Dedemizdir. Doğrusu da budur. Yapılması gereken her zaman söylüyorum bu birazda insani bir şeydir. Bu iş biraz fırsatçılığa dönüşmeden birey ve vatandaş olarak bu işi yapan insanları zorlamamız lazımdır. Demirinden, kumundan çalan varsa, birazda bunu alırken diyeceğiz ki ‘Kardeşim sen bunu bana depreme dayanıklı olması için Yapı Denetim Firmalarına ya da efendime söyleyeyim bunu bana gösterin demek gerekiyor.’ Bina gerçekten uygun zemine mi yapıldı? Temeli atarken hangi temel sistemi kullanıldı, binayı yaparken bunun kolon taşıyıcıları nedir gibi soruların cevapları önemlidir. Tekniği bilen kişi, firma, mütaahhitin bu durum kulağına küpe olması lazımdır. Artık vatandaşın bilinçlenir pozisyona gelmesi, artık bana bu saatten sonra düzgün, sağlam bina yapmanız lazım demesi zorunludur. Benim aslında derdim burasıdır. Geçen yıl Muğla tarafında 6 büyüklüğünde olan depremde binaların sağlam olmasından dolayı, herhangi bir göçük olmadı. Bir deprem olduktan sonra devlet o bölgeye milyarlarca harcama yapıyordu. En azından maddi açıdan yük olarak zarara girilmiyor hem de insanı açıdan açıdan can ve mal kaybını en aza indirmiş oluyor.” diye konuştu.