Organlarıyla üç hastaya umut oldu

Afyonkarahisar’da trafik kazası sonrası yaralı kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen kazazedenin, ailesince bağışlanan organlarının organ bekleyen hastalara ulaşması için zamanla yarış başladı. 3 Hastaya umut olan karaciğer ve böbreklerin zamanında alınması için 4 şehir seferber oldu Afyonkarahisar- Eskişehir karayolunun 14’üncü kilometresinde 26 Temmuz 2013 tarihinde 1 kişinin ölümüne, 3 kişinin de yaralanmasına neden olan trafik [&hellip]

Organlarıyla üç hastaya umut oldu

Afyonkarahisar’da trafik kazası sonrası yaralı kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen kazazedenin, ailesince bağışlanan organlarının organ bekleyen hastalara ulaşması için zamanla yarış başladı. 3 Hastaya umut olan karaciğer ve böbreklerin zamanında alınması için 4 şehir seferber oldu

Afyonkarahisar- Eskişehir karayolunun 14’üncü kilometresinde 26 Temmuz 2013 tarihinde 1 kişinin ölümüne, 3 kişinin de yaralanmasına neden olan trafik kazası sonrası ağır yaralı hastaneye kaldırılan M.Ö.’nün hastanede beyin ölümü gerçekleşti. Beyin ölümü haberini aldıktan sonra yıkılan aile, doktorların tavsiyesi üzerine organlarını bağışlama kararı aldı. Ailesinin isminin açıklamasını istemediği kazazedenin organlarının alınması için İstanbul’dan iki hekim ve bir hemşireyi taşıyan Sağlık Bakanlığı ambulansı gönderildi.
Kütahya 112 gönderdiği ambulansın karşıladığı doktor ekibi, iftar saatinde Zafer Havaalanı’na indi. Zamanla yarışılan nakil operasyonunda iftar nedeniyle boşalan yollar sayesinde doktorlar kısa sürede Afyonkarahisar’a ulaştı. Organ nakil kutularıyla hastaneye giren doktorlar ameliyata girerken, hastane dışında da organizasyon telaşı yaşandı. İstanbul, Konya ve Antalya ile Afyonkarahisar arasında yaşanan telefon trafiğinin ardından organların gideceği şehirler ve taşıma şekillerine karar verildi.
ANTALYALI HASTAYA
SON DAKİKA UMUDU
Yaklaşık 4 saat süren ameliyatta organların sorunsuz alınması için nefesler tutuldu. Hastaneye poşet poşet buz taşınan nakil sonrası Devlet Hastanesi’nden 3 farklı şehre, 3 ambulans yola çıktı. Sol böbrek Konya Necmettin Erbakan Hastanesi’nde böbrek bekleyen bir hasta için ambulansla Konya’ya gönderildi. O dakikaya kadar uygun bir alıcı tespit edilmediği için Konya’ya gönderilmesi planlanan sağ böbrek için ise son dakika dokusu uygun bir başka hasta bulundu. Ambulansla Antalya’ya gönderilen böbreğin nakledileceği hastanın da Akdeniz Üniversitesi hastanesine ulaşması için Antalya’ya telefonla bilgi verildi.
YAŞAMAK İÇİN SON UMUDU
BU KARACİĞERDİ
Kütahya ve Afyonkarahisar 112 ekiplerinin koordineli çalışmasıyla bir umke aracı eskortluğunda Zafer Bölgesel Havalimanı’na götürülen karaciğer ise ambulans uçak ile İstanbul’a gönderildi. Durumu kritik olduğu öğrenilen 24 yaşında bir hastaya nakledilecek karaciğer, hastanın kurtuluşu için son umut olduğu belirtildi. Marmara Üniversitesi Pendik Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde ölümle pençleşen bir hastaya nakledilecek karaciğerin zamanında yetiştirilmesi için ambulans uçak yaklaşık 5 saat pistte hazır olarak bekletildi.
ORGAN BAĞIŞI
ÇOK ULVİ BİR GÖREV
Hasta yakınlarının hassasiyetine önem verdiklerini belirten Kamu Hastaneleri Birliği Afyonkarahisar Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu, hasta yakınlarının yardımın karşılığını hem bu dünyada hem de ahirette bulacaklarını söyledi. Organ bağışının çok ulvi bir görev olduğunu hatırlatan Erenoğlu, “Yakınları, hastanın isminin açıklanmasını istemedi. Biz de o yüzden hastanın ismini veremiyoruz. Organ bağışında bulunan aileye çok teşekkür ediyoruz. İnşallah bunun karşılığını hem ahirette hem de dünyada alacaklardır. Bir başka insanların bu organlarda hayat bulması çok ulvi bir görev” diye konuştu.
TÜM GÜZERGAHTAKİ 112’LERLE
İRTİBATA GEÇİLDİ
Kütahya 112’nin gönderdiği ambulansın yanı sıra 3 ambulansın hazırlandığını açıklayan Afyonkarahisar 112 Başhekimi Dr. Hamza Göyün, uçak ambulansla İstanbul’a gidecek organların yanı sıra Konya ve Antalya’ya da karayoluyla organların gönderileceğini anlattı. Nakil sırasında bir sıkıntı olmaması için tüm bölge 112’leriyle temasa geçtiklerini ifade eden Göyün acil bir durumda diğer hava ambulanslarının da hazır beklediğini kaydetti.
GEÇEN YIL 5 BEYİN ÖLÜMÜ
TESPİT ETTİK AMA
ORGANLAR BAĞIŞLANMADI
Bir ailenin dramının üzüntüsünü ve üç ailenin mutluluğunun aynı anda yaşandıklarını anlatan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Yöneticisi Hasan Aslan, Türkiye böbrek bekleyen 55 binden fazla hasta olduğunu hatırlattı. Yıllık kadavradan organ bağışının sadece 300 olduğunu ifade eden Aslan, “2011’de hastanemizde bir donörden organ bağışı olmuştu. Geçen yıl ise beş beyin ölümünü tespit edip, organlar için görüşme yapılmasına rağmen hiç organ bağışı olmamıştı. Bugün gerçekleşen beyin ölümü vakası ise altıncı vakamız. Bizim ölçekli bir hastane için bu ekibin iyi çalıştığının bir göstergesi. Bağışlarda ailenin tutumu da çok önemli. Organ naklinin önemini kavrayan bilen bir aile organları bağışlıyor. Şu an Türkiye’nin değişik yerindeki 3 hastamıza umut oldu.” dedi. (Kocatepe)

Afyon’dan giden organla hayata tutundu

Uçakla İstanbul’a giden karaciğer İstanbul’da 19 yaşındaki gence nakledildi. Nakil gerçekleşmezse doktorların 48 saat ömür biçtiği genç hayata tutundu

Hastanın kritik bir seviyede olduğunu, ameliyat olmaması durumunda hayati tehlikesi bulunduğunu kaydeden Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Yeğen, karaciğerin gece saatlerinde ambulans uçakla hastaneye getirildiğini belirtti. Nakli bekleyen 19 yaşındaki gencin ameliyata alındığını vurgulayan Prof. Dr. Yeğen, ameliyatın sabaha doğru bittiğini anlattı. Yeğen, “Başarılı bir ameliyat oldu. Hastamız solunum cihazından ayrıldı. Bilinci yerinde, bizlerle konuşabiliyor. Şu anda yoğun bakım ünitesinde tedavisine devam ediliyor” şeklinde konuştu.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme