Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ormanlar zararlı böceklerin tehdidinde – Kocatepe Gazetesi

Ormanlar zararlı böceklerin tehdidinde – Kocatepe Gazetesi
Ormanlar zararlı böceklerin tehdidinde

Ağacı, toprağı, kurdu, kuşu, çiçeği, böceği, mantarı, mikroorganizması ile yaşayan canlı bir varlık olan ormanlarn, yangın dışında başka faktörlerin de tehdidi altında olduğu bunların başında da zararlı böceklerin geldiği bildirildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye ormanlarında 50 dolayında zararlı böcek türü, 4 milyon hektar alanda etkili olduğu bildirildi.
Açıklamada; “Zararlı böceklerin ormanlarımızda sebep olduğu yıllık odun kaybı 1 milyon metreküp civarındadır. Orman zararlıları ile mücadelede kimyasal mücadeleden vazgeçilmiş olup çevre ve tabiat dostu biyolojik mücadeleye öncelik verilmektedir. Bu zararlılara karşı yılda ortalama 600 bin hektar alanda mücadele çalışması yapılmaktadır. Orman zararlıları ile mücadelede gelişmiş teknik altyapının tesisi ve teknolojinin sürekli takibi büyük önem taşıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ormanlarımızın daha bilimsel esaslara göre korunması ve izlenmesi için çeşitli alanlarda laboratuvarlar kuruyor. Türkiye’nin imza attığı Uzun Menzilli Sınırlar Ötesi Hava Kirliliği Sözleşmesi (ICP Forests) gereğince kurulan Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Toprak Laboratuarı ormancılık alanında çeşitli konularda her türlü analizi yapabilecek şekilde tesis edildi. AB standartlarında, her türlü teknik donanıma sahip 755 metrekarelik tesis için toplam 2 milyon TL yatırım yapıldı. ICP Forests çalışmaları kapsamında elde edilecek verilerin Avrupa’daki merkeze aktarılacağı laboratuarda yılda 30.000 analiz yapılabilecek. Bakanlık birimlerinin yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve özel sektörden gelen analiz talepleri de karşılanacak. Laboratuar 9 Haziran’da Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir programı kapsamında açılacak.” (Kocatepe)