Osmanlı'nın En Muhalif İsmi : Talat Paşa
Mehmet Talat Paşa, Osmanlı Hürriyet Cemiyeti, İttihat ve Terakki'nin gibi muhalif kuruluşların kurucusu ''Jön Türk'' akımının Osmanlı'daki ileri gelen isimlerinden biri olmuştur.
Mehmet Talat Paşa, tabiri caiz yerindeyse gözünün pekliği ve cesareti ile nam salmış bir paşa olmuştur. Bazı tarih kitaplarında yazdığına göre, kendi döneminde ki pek çok devlet adamını silahla tehdit etmiştir. Ne olursa olsun davasından dönmeyen Talat Paşa, Osmanlı Devletinin 1’inci Dünya savaşına girmesini sağlamış olan isimlerden biridir.
Mehmet Talat Paşa, 1908 İhtilalinin hazırlanmasında memurluk görevi sayesinde çok büyük rol oynamış ve örgütün birbiri ile haberleşmesini sağlamıştır. Talat Paşa, yapmış olduğu haberleşme görevi ile önemli yerlere gelmiş ve Osmanlı’nın iç ve dış siyasetlerinde 1908 ile 1918 yılları arasında baskın bir karakter olarak rol oynamıştır. Bâb-ı Âli baskını ile birlikte Said Halim Paşa’nın Kabinesine girmeyi başaran Talat Paşa, Said Halim Paşa sayesinde Osmanlı’da siyasetin en önemli isimlerinden biri haline gelmiştir. Daha sonrasında Enver Paşa, Cemal Paşa ve Talat Paşa Osmanlı’nın Üç Paşalar iktidarını kurmuş ve ülkenin 1’inci Dünya Savaşına girmesine sebep olmuşlardır.
Talat Paşa, 1918 yılında Sadrazamlık görevini icra ederken 1’inci Dünya Savaşının kaybedilmesiyle birlikte ‘’Üç Paşalar’’ olarak Almanya’ya kaçmıştırlar. Sözde ‘’Ermeni Soykırımı’’ yapan adam olarak bilindiği için Ermeni bir genç tarafından 1921 yaşında Berlin’de öldürülmüştür.
JÖN TÜRK AKIMINI BENİMSEDİ
Edirne doğumlu olan Talat, doğum yerinden kaynaklı olacak ki batı hayranlığı başlamış hatta ve hatta en çok Almanlara hayranlık duyuyordu. Talat’ın Almanlara hayranlık duymasının yegâne sebebi sert, disiplinli ve kindar oluşlarıydı. Bu özellikler, neredeyse Talat’ın kendi karakterini yansıtıyordu.
Mehmet Talat Paşa, Jön Türkler, alt düzey bürokratlar ve zabitlerden oluşan bir muhalefet örgütlenmesine girmiştir. Bu örgütlenmeden kısa bir sürede Osmanlı Devletinin haberi olmuş, Talat ve arkadaşlarını 3yıl Edirne’de hapis etmişlerdir. 1.5 yıl hapis yatan Talat, bazı iradelerin gözüne girmesi sebebi ile serbest bıraktırılmıştır. Ama serbestliği ile Edirne’de kalmasına izin verilmez ve Selanik’e sürülür. Orada belli bir süre sonra Postane zabitliği görevine atanır. Atandığı görevi sayesinde Jön Türklük akımını Selanik’e benimsetmek için dergi, gazete ve akımın edebi yazılarını getirmeyi başarmıştı.
Bu başarısı sayesinde, Macedonia Risort isimli mason locasına üye olmayı başarmıştır. Aynı zamanda Bektaşi tarikatına da girmiş olan Talat, iki grubu da muhalif bir hale getirmeyi başarmış ve kendi gücü olarak kullanmıştır.
Talat Paşa hayatındaki başarılarını aklına ve cesaretine borçlu olduğunu belirtmekten asla geride kalmazdı. Gözünün pekliği sayesinde genç yaşta bazı örgütlenmelere girmiş, hem genç hem dik başlı oluşu sayesinde bazı iradelerin dikkatini çekmeyi başarıp erken tahliye olmuş, o iradelerin Talat’tan olan beklentilerini karşılamak için Selanik’e gitmiş ve orada kendini yükseklere taşımayı başarmışlardır.
Bakmadan Geçme





