• Haberler
  • Genel
  • Özel Yetkili Mahkemeler gitti, Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri geldi

Özel Yetkili Mahkemeler gitti, Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri geldi

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, kamuoyunda 3’üncü Yargı Paketi olarak bilinen yasayla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Şahin, Özel Yetkili Mahkemeler’in yerine Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri’nin geldiğini, Afyonkarahisar’ın ise bu konuda Antalya’ya bağlandığı belirtti Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İlişkin Dava Cezalarının Ertelenmesi [&hellip]

Özel Yetkili Mahkemeler gitti, Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri geldi

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, kamuoyunda 3’üncü Yargı Paketi olarak bilinen yasayla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Şahin, Özel Yetkili Mahkemeler’in yerine Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri’nin geldiğini, Afyonkarahisar’ın ise bu konuda Antalya’ya bağlandığı belirtti

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İlişkin Dava Cezalarının Ertelenmesi Hakkındaki Kanunla ilgili Baro’da bir basın toplantısı düzenledi. Kamuoyunu bilgilendirmeyi hedeflediklerini söyleyen Turgay Şahin, 3’üncü Yargı Paketi ile birlikte Özel Yetkili Mahkemeler’in kaldırıldığına dikkat çekti. Şahin, “Üçüncü Yargı Paketi tartışılmakla beraber, neredeyse bundan 6 ay önce nasıl kamuoyuna duyurulmuşsa, tartışmalar çok fazla dikkate alınmadan Meclis’e sunulduğu gibi kabul edildi. Özel Yetkili Mahkemeler son anda geldi ama en çok o tartışıldı. Özel Yetkili Mahkemeler belli işlev yerine getiriyorlar. Özel yetkilerin adil olmasının daha iyi olacağını düşünmüş ve belirtmiştik” dedi.
AFYON, ANTALYA’YA BAĞLANDI
Özel Yetkili Mahkemeler yerine Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri’nin geldiğine dikkat çeken Şahin, “Özel Yetkili Mahkemeler’in devamı niteliğinde Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri kuruldu. Biz de Afyonkarahisar olarak Antalya’ya bağlandık. Özel yetkili diyebileceğimiz ya da Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeler’in yetki alanına giren davalarda, Afyonkarahisar, Burdur ve Konya, Antalya’ya bağlandı. Antalya Bölge oldu. Adı değişti ama birçok kısıtlama da kaldırıldı. Eskiden avukat sınırlaması vardı, belirli sayıda avukat temsil edebiliyordu. Dosya incelemeye kısıtlama getirilebiliyordu, bu değişti. Gözaltı süreleri değişti ve sınırlandırıldı. Özel yetkilerin, yargıya çok fazla takdir hakkı verilen birtakım özel yetkilerin kaldırıldığını ya da sınırlandırıldığını görüyoruz. Bardağın dolu tarafında eskiye nazaran bir iyileşmeden bahsedebiliriz. Bu kanunun geçmesinin ardından tutuklular tahliye talep ettiler” diye konuştu.
HABERLEŞMENİN
GİZLİLİĞİ ESAS
Yeni Yargı Paketi ile birlikte haberleşmenin gizliliğinin de korunmasının önem kazandığına dikkat çeken Şahin, “Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, ceza bir kat artırılacak. Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa edenlere, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İfşa edilen bu verilerin basın yayın yoluyla yayınlanması halinde de aynı ceza uygulanacak” ifadelerini kullandı.
İCRA DÜZENLEMELERİ DE YER ALIYOR
3’üncü Yargı Paketi’nin icra ve iflas ile ilgili mevzuatta da düzenlemeler içerdiğini hatırlatan Şahin, buradaki düzenlemeleri şöyle dile getirdi:
“Kanunla, borçlunun haline münasip evi de haczedilemeyecekler arasına alındı.
Buna göre, ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade bedeni çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya; para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya, aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri, borçlunun haline münasip evi ve öğrenci bursları haczedilemeyecek.
Haczedilecek malların kıymetinin fazla olması durumunda, bedelinden münasip bir kısmı, ihtiyacını karşılayabilmesi amacıyla borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılacak.
İcra memuru, haczi talep edilen malların haczinin caiz olup olmadığını değerlendirecek ve ona göre karar verecek.”
ADALETSİZLİKLER GİDERİLECEK
12 Eylül 1980 darbesinden sonra gündeme gelen bazı uygulamaların da ortadan kaldırılacağına dikkat çeken Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, “Kanunla, 12 Eylül öncesinde örgüt dışında tutularak cezaları ayrı ayrı uygulanan kişiler ile örgüt kapsamında değerlendirilerek haklarında tek bir ceza uygulanan kişiler arasındaki eşitsizlik gideriliyor.Buna göre, 12 Eylül 1980 tarihinden önce işlenen suçlardan dolayı lehe kanun, TCK’nın cezaların içtimaına ilişkin hükümleri uygulandıktan sonra ortaya çıkan ceza gözönünde bulundurularak belirlenecek. Belirlenen bu ceza infaz bakımından lehe hükümler içeren kanuna göre infaz edilecek” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme