• Haberler
  • Ekonomi
  • Özkaya'nın Formülü Hayata Geçti, Çiftçiye Kredide Yeni Avantajlar Geldi

Özkaya'nın Formülü Hayata Geçti, Çiftçiye Kredide Yeni Avantajlar Geldi

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya'nın, üreticilerin kredi kullanırken karşılaştığı borç blokajı ve kesinti sorunlarını çözüme kavuşturmak amacıyla Ankara'da yürüttüğü yoğun diplomasi trafiği meyvesini verdi. Özkaya'nın geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile yaptığı görüşmede dile getirdiği 'Ayni alımlarda kesinti yapılmasın' önerisi, Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile resmileşti.

AK PArti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya’nın, çiftçinin gübre, yem ve tohum gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanacağı krediden borç kesintisi yapılmaması yönündeki ısrarlı takibi, tarımsal üretim finansmanında devrim niteliğinde bir değişikliği beraberinde getirdi.

1,5 AYLIK TAKİP İLE SONUÇ ALDI

Ocak ayındaki AK PArti grup toplantısından çıkışta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a sözlü olarak izah eden Ali Özkaya, sonrasında kararname taslağını da ertesi gün Cevdet Yılmaz'a ulaştırmıştı.
Yaklaşık 1.5 aylık mücadelenin sonuna Ali Özkaya'nın gündeme getirip hazırlattığı kararname çıkmış oldu.

YENİ DÜZENLEME İLE ÇİFTÇİYE BÜYÜK AVANTAJLAR SAĞLANDI

Yeni düzenlemeye göre;
Ayni Alımlarda Muafiyet: Temel Hayvansal ve Bitkisel Üretim konularında, tamamı ayni (mal ve girdi alımı) olan finansmanlarda vergi ve SGK borcu sorgulaması yapılmayacak.

400 Bin TL Limiti: Bu muafiyet, 400.000 TL’ye kadar olan ayni kredi kullandırımlarında geçerli olacak.

Süre Uzatımı: Söz konusu kolaylık, 31 Aralık 2026 tarihine kadar (bu tarih dâhil) devam edecek.

Nakit Kullanımında “Kolaylaştırıcı” Düzenleme
Nakit kredi kullanmak isteyen üreticiler ve esnaflar için de Ali Özkaya’nın vurguladığı “borç nispetinde kesinti” ilkesi gözetilerek iyileştirmeler yapıldı:

Borcun %25’i Mahsup Edilecek: Vergi veya SGK borcu olanların kredisinin tamamına bloke koymak yerine, kredinin azami %25’i borca mahsup edilecek ve kalan tutar üreticiye kullandırılacak.

Yıllık Üst Sınır: Bu kapsamda bankalarca tahsil edilecek borç tutarı, kredi büyüklüğü ne olursa olsun yılda 300.000 TL’yi aşamayacak.

Düşük Faizli Ödeme: Borç ödemesi için ayrılan kısma, üretim konusundan bağımsız olarak %25 Hazine faiz/kâr payı desteği sağlanacak.

“ÜRETİCİMİZİN YANINDAYIZ"

Milletvekili Ali Özkaya, kararın yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamada, üreticinin ve esnafın sesine kulak veren devlet büyüklerine teşekkürlerini sundu. Özkaya, “Üreticilerimizin ve esnafımızın taleplerini içeren önerilerimizi yakından takip ederek bu tarihî kararın hayata geçmesini sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere; desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz‘a, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek‘e ve emeği geçen tüm yetkililerimize şükranlarımı sunuyorum. Milletimiz için, üreten Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada “İnşallah 1 hafta içinde üreticimizin lehine neticelendirmeyi hedefliyoruz” diyen Milletvekili Ali Özkaya, kararın yayımlanmasıyla birlikte Afyonkarahisarlı çiftçilerin ve esnafların nefes alacağını belirtti. Karar; Ziraat Bankası, Ziraat Katılım, Halkbank ve Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden kullandırılan tüm Hazine destekli kredileri kapsıyor.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme